Gundel;menzabotrány;Karmelita kolostor;budavári lovarda;

2019-02-21 15:38:10

Ötven percen múlt, hogy a Gundel főzhet Orbán Viktorra

A Gundelt üzemeltető cég az utolsó pillanatokban adhatta le pályázatát a miniszterelnökségi menza üzemeltetésére. Kiderült, hogy több menő vendéglátóhelyet is hirdettek a Budavári Palotában - csak ezeket nem akarta kibérelni senki.

Érdekes részlet derült ki arról, hogy kormányzati menzapályázaton egyedül induló és befutó Gundel Kft. milyen körülmények között nyerte el a tendert.

Lapunk közérdekű adatigényléssel fordult a tendert kezelő Várgondnokság Nonprofit Zrt.-hez, amiben arról érdeklődtünk, hogy pontosan mikor hirdették meg a lehetőséget, és a patinás éttermet működtető cég arra mikor nyújtotta be pályázatát. 

Kivártak a végéig

Válaszuk szerint a nyílt pályázati felhívás október 4-én jelent meg a Hivatalos Értesítőben, a Gundel Kft. pedig november 5-én nyújtotta be pályázatát. A Várgondnokság a felhívásban pályázati határidőként egyébként a meghirdetéstől számított harmincadik nap, 10 órát jelölte meg – kitérve arra, hogy ha ez az időpont munkaszüneti napra esne, akkor a határidő a rá következő első munkanap, reggel tíz óra lesz. Az anyagokat a Várgondnokság titkárságán kellett leadni, amelynek ügyfélfogadási ideje munkanapokon 9:30 és 14:00 óra.

A Gundel ugyanakkor már korábban regisztráltathatta magát az ajánlatkérőnél, különben pályázatuk sem lett volna érvényes.

Az utolsó pillanatokra hagyott lépés azért furcsa, mert a társaság a hvg.hu értesülése szerint amúgy nagy műgonddal összeállított, 130 oldalas pályázati anyagot készített, a dokumentumban pedig összes, presztízsértékű rendezvényüket felsorolták, külön megemlítve a kormányüléseket és a miniszterelnöki díszvacsorákat is.

Az időpontokkal az sem stimmel, hogy Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője a 24.hu-nak adott interjúban még azt mondta, „Október elején pályáztunk, november közepén közölték velünk, hogy megnyertük a tendert. ”

Megkerestük a Gundel Kft. képviseletét, hogy megtudjuk, mivel magyarázható a legalább egy hónapos időbeli eltérés, és ha tényleg tényleg félórát hagytak maguknak a beadásra, miért kockáztatták ezzel a pályázat sikerét – hiszen Knoll maga mondta, hogy jövedelmezőnek tartja a tíz évre szóló megbízást, sőt, egy sztárséfet, Litauszki Zsoltot szerződtették a menza felügyeletére. 

A Gundel végül elküldte a megfejtést: tavaly október 10-én jelentkeztek a tenderre, november 5-én pedig 09:10 perckor, vagyis a hivatalos ügyfélfogadási idő előtt húsz perccel futottak be a Várgondnokság titkárságára a pályázati anyaggal. Hogy miért vártak szinte a határidő végéig, az nem derül ki a Kft. válaszából.

Étterem és büfé is bérelhető a Budavári Palotában

A Várgondokság azonban nem csak egy, már a helyszín miatt elitnek számító étterem üzemeltetését hirdette meg a Budai Várban: nem kapott különösebb hírverést a szintén a Hivatalos Értesítőben, november 9-én publikált felhívás, hogy vendéglátóhelyeket adnának bérbe az újjáépült Lovarda és a Főőrség területén is .

A Lovardában egy 400 négyzetméteres bérelhető helyet kínáltak fel, ahol a bérlőnek büfét, cateringet és kapcsolódó kiszolgáló tereket kellene kialakítania és üzemeltetnie. A Főőrség épületében pedig egy mintegy 365 négyzetméteres területet ajánlottak fel, konyha, étterem és vendégtér kialakítására-üzemeltetésére – az ajánlat a felhívás alapján egy csomagnak számít, vagyis a sikeres pályázó mindkét egységet üzemeltethetné.

A két helyiség üzleti szempontból csábítóbbnak tűnt a csak képviselőket kiszolgáló, nyomott áron dolgozó Gundel-menzánál, ezek ugyanis nyitottak lesznek a nagyközönség számára.

A pályázati felhívás külön hangsúlyozta, „Olyan étterem kívánatos, amely kiemeli a hely kiválasztottságát és reprezentativitását, ugyanakkor a hétköznapi magyar és külföldi látogató számára is elérhető. Olyan magyar, a klasszikus békebeli étterem hangulatát megidéző létesítménynek kell nyílni, amely hangsúlyozza a magyar gasztronómiai hagyományokat, de ugyanakkor nyitott és innovatív is.

A Várgondnokság ötéves, újabb öt évre meghosszabbító szerződést kínált – kaucióként 5 millió forintot, bérleti díjként pedig minimum havi kétmillió forintot kért, ami nagyon hasonlít a kolostori menzánál elvárt feltételekre.

Pályázati felhívásukban azonban több olyan specifikus pont is szerepelt, ami leszűkítette az alkalmas jelentkezők körét:

A többször ismételt feltételes mód nem véletlen: hogy a specifikus elvárások, vagy más ok jelentett problémát, nem tudni, de a tender végül sikertelenül zárult – a Várgondokságtól megtudtuk, hogy a meghirdetett határidőig senki nem jelentkezett a pályázatra.

Nem próbálkozott a Gundel sem, Peter Knoll már az említett interjúban jelezte, hogy nem gondolkodik újabb budavári projektben: „Nem hiszem, hogy terjeszkednénk. Már négy helyszínen működünk a Gundelen kívül: a Bagolyvárban, a Barlang étteremben, a Zoo cukrászdában és a Karmelitában.(...) Ezzel elértük a kapacitásunk maximumát, szóval nem hiszem, hogy terjeszkedni fogunk.”