Gyurcsány bejelentette, hogy önállóan indul a DK az EP-választáson

Publikálás dátuma
2019.02.21. 09:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A párt listáját nem a Demokratikus Koalíció elnöke vezeti majd.
Önállóan indul a Demokratikus Koalíció (DK) az európai parlamenti választáson, és a párt listáját nem Gyurcsány Ferenc vezeti majd – ezt az InfoRádió Aréna című műsorában mondta a DK elnöke. Gyurcsány közölte: eldőlt, hogy nem lesz közös lista, a Medián Intézet kutatása szerint nem is járnának jól vele az ellenzéki pártok. Van azonban párbeszéd a különböző politikai szereplők között, tájékoztatva egymást, hogyan mozgósítják az állampolgárokat az európai parlementi választásra. A listavezető személyéről – a pártelnök szerint – hamarosan döntenek. Annyit elárult, hogy nem ő fogja vezetni a listát, amelyen olyan emberek szerepelnek majd, akik – ha mandátumot szereznek az EP-be – ki is mennek Brüsszelbe. Hozzátette, hogy az első öt személynek van nagyobb jelentősége.   A DK elnöke arról is beszélt, hogy pártja nem ugyanazt a politikát képviseli az Európai Uniót illetően, mint például a Jobbik. Míg a DK régóta az európai egyesült államok történelmi ideájáért lép fel, addig utóbbi történelmében volt olyan szakasz, melyben Európa-ellenes üzeneteket hangoztatott – tette hozzá. Azt mindenképp jó ötletnek tartja, hogy minden választókerület választási bizottságában legyen legalább egy ellenzéki delegált.
Gyurcsány szerint a Jobbik – még Vona Gábor vezetése alatt – elindult egy mérsékelt irányvonal felé, ez a folyamat még tart a pártnál, nem fejeződött be.
„Amikor mi egy színpadon vagyunk a Jobbikkal – sokszor történt ez december óta – egyetlen vállalhatatlan mondat nem hangzik el”

– hangsúlyozta. A DK elnöke úgy véli, egy színes, európai polgári ellenzék jöhet majd létre. A DK-elnök hangsúlyozta: nincs együttműködés pártja és a Jobbik között.
„Ha ön utálja a tökfőzeléket és én is utálom, még nem biztos, hogy barátok vagyunk”

– tette

Lapunk már korábban beszámolt arról: forrásaink szerint miután kiderült, hogy a Jobbik nem alakít közös listát az LMP-vel, a DK bátrabban választ különutas megoldást, nem kell attól tartania, hogy a Jobbik-LMP szövetség látványosan jobb eredményt ér el a magányosan induló balpártoknál, és emiatt megerősödnek az alkupozíciói az önkormányzati választásokat megelőző tárgyalásokon.
Szerző

Új kilátó épül a Balatonnál

Publikálás dátuma
2019.02.21. 09:20

Fotó: Shutterstock
A kilátó Fonyódon, a Panoráma sétányon lesz.
Megépülhet az új kilátó Fonyódon, a Panoráma sétányon – közölte Hidvégi József, Fonyód fideszes polgármestere a Facebook-oldalán, a hírt a hvg.hu vette észre. Kitért arra is, hogy parkolót építenek a Várhegyi kilátóhoz, illetve a Sipos-hegyi kilátóhoz vezető sétány közvilágítása is megvalósulhat.
Szerző

A levegő szennyezettsége miatt riasztást adtak ki Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.02.21. 09:01
Illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Arra kérik az embereket, hogy gázzal fűtsenek, és ne járjanak dízel autókkal. A pénteki orkán hozhat enyhülést.
Kedden a riasztási, szerdán a tájékoztatási küszöbértéket haladta meg a szálló por légköri koncentrációja Debrecenben - közölte a városháza csütörtök reggel. Közleményükben arra kérik a lakosságot, hogy fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben és kerüljék a személygépjárművek, főként a dízel üzeműek használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedési eszközökkel.
Egyidejűleg felhívják a lakosság figyelmét, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos a kerti hulladék - avar, fanyesedék - és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése. Arra kérik a lakosokat, hogy tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.
A friss meteorológiai előrejelzések szerint pénteken viharos erejű sarkvidéki légtömeg érkezik, így jelentősen javul majd a levegő minősége Debrecenben - olvasható az önkormányzat közleményében.