Nyíregyházán veszélyes, két városban egészségtelen a levegő

Publikálás dátuma
2019.02.21. 11:14

Fotó: Shutterstock
Mutatjuk, hol problémás a levegő minősége.
Veszélyes volt a levegő minősége Nyíregyházán a szerdai nap folyamán. A Levegőhigiénés Index alapján Debrecenben és Miskolcon egészségtelen, míg hét helyen – Egerben, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Sajószentpéteren, Pécsen, Putnokon és Szegeden – kifogásolt volt a levegő minősége – közölte a Tisztifőorvos a Facebook-oldalán. „A Nemzeti Népegészségügyi Központ nem javasolja, hogy az érintett településeken huzamosabb ideig a szabadban tartózkodjunk. Beltéren történő tartózkodás esetén ügyeljünk a rendszeres, gyors szellőztetésre. A helytelen lakossági tüzelési módokat mellőzzük az érintett térségekben és a gépjárműveket is csak a legszükségesebb esetekben használjuk” – olvasható a bejegyzésben. Veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges lakosságcsoportnál is légzőszervi tünetek jelentkezhetnek. Emellett a légszennyezettség kihatással van a keringési rendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is.
Szerző

Az érsebészek fele otthagyta a veszprémi kórházat

Publikálás dátuma
2019.02.21. 10:31
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rövid időn belül hárman távoztak a hatból, köztük az osztályvezető főorvos. A kórház főigazgatója sem cáfol.
Nem csak a fővárosi Péterfy Kórház van amiatt bajban, hogy kevés az érsebészorvosa: Veszprém megye súlyponti kórházában, a megyeszékhelyen működő Csolnoky Ferenc Kórházban rövid időn belül az érsebészeti osztály hat orvosa közül hárman felmondtak, köztük az osztályvezető főorvos is távozott – tudta meg a 24.hu.
A kórház főigazgatója megkeresésre nem is cáfolta az értesülést. Rövid levele arra korlátozódott, hogy az érsebészeti részleg teljes kapacitással működik a nap 24 órájában és a hét minden napján.
Az érsebészek felének elvesztése már okozott problémát, írja a portál. Előfordult, hogy komoly beavatkozást igénylő beteget nem tudott fogadni a veszprémi kórház, mert a specialista érsebész a távozók között van, ezért át kellett irányítani a beteget egy másik kórházba. Ügyeletet egyelőre még el tud látni a kórház, de úgy, hogy a sebészetről ugranak be, pótolva a távozott érsebészeket.
Szerző

Várdán a fideszesek is megszavazták Bálint György díszpolgári címét

Publikálás dátuma
2019.02.21. 10:10
Bálint György Kisvárdán, korábbi felvétel.
Az 500 lelkes településen alig másfél óra alatt 140-en írták alá az ajánló íveket - azért „csak” ennyien, mert nem volt több hivatalos gyűjtőív. Még egy francia napilap is érdeklődött a részletek után.
Bálint Györgyöt Várda díszpolgári címmel tünteti ki, döntött egyhangúan csütörtök délelőtti rendkívüli ülésén a somogyi település képviselő-testülete. A címet az idén száz esztendős kertészmérnök, egykori televíziós májusban a madarak és fák napján veheti át.
- Gyuri bácsi régóta kapcsolatban áll a faluval, a kétezres években komoly segítséget nyújtott, hogy mi lehessünk az ország első madárbarát települése – mondta Varga András, Várda polgármestere. – Akkor merült fel az ötlet, hogy díszpolgárra választjuk, amikor a múlt héten kiderült, milyen méltatlan helyzetbe került lakóhelyén, a 16. kerületben.
Mint arról a Népszava is beszámolt, a kerület Fidesz-KDNP-s többségű közgyűlése elutasította az ellenzéki beterjesztést, mely Bálint Györgyöt díszpolgárnak javasolta. Az egyik fideszes képviselő, Vincze Ágnes azzal indokolta döntését, hogy „ha pitiség, ha nem, én sem SZDSZ-es múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgárnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni ebben a döntésemben az sem hatna meg, ha 110 éves lenne Bálint György”.
Az eset komoly felháborodást keltett, s megannyi település ajánlkozott, díszpolgárrá avatná Bálint Gazdát – aki amúgy 2009 óta Budapest díszpolgára -, ám az érintett jelezte, köszöni a gesztust, de csak indokolt esetben élne vele. Úgy tudjuk, a somogyi falu mellett a baranyai Cserdiét fogadja csak el.
- Várdán komolyan vesszük a titulust, eddig csak ketten kapták meg a címet: a faluban 47 évig tanító Varga Sándor, valamint Szász Endre festőművész, aki élete utolsó évtizedét töltötte itt – jegyezte meg a polgármester. – Legalább száz ajánlás kell hozzá, ami a kevesebb, mint félezres lakosságszámot nézve már komoly konszenzust jelent.
Bálint György esetében alig másfél óra alatt összegyűlt a szükséges szignó, végül 140-en írták alá az íveket – azért „csak” ennyien, mert nem volt több hivatalos gyűjtőív… –, köztük a Fidesz helyi vezetői is.
- Egyeztettünk Gyuri bácsival, aki megköszönte az elismerést és igent mondott, s csak utána kezdtük meg a hivatalos utat – tette hozzá Varga András. - A közgyűlési döntésig próbáltuk titokban tartani a dolgot, de nem sokkal azután, hogy összegyűjtöttük az aláírásokat, felhívtak a Libération című francia napilaptól, és a részletek után érdeklődtek. Fogalmam sincs, honnan tudtak róla, de ezek szerint Gyuri bácsival történtek híre a határokon túlra is eljutott.
Szerző
Frissítve: 2019.02.21. 16:19