MSZP;toborzás;Állami Számvevőszék;EP-választás;

2019-02-28 12:42:19

Vizsgálatot követelnek az ÁSZ-tól, amiért a kormány a Fidesz kampányát támogatja

Az Orbán-kabinet elfelejti, hogy hivatalosan csak pártok kampányolhatnak - mondja Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője.

Az MSZP az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát követeli, mert a kormány közpénzből a Fidesz európai parlamenti (EP-) választási kampányát támogatja -jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján  Ujhelyi István, melyet az MTI is idézett. 

A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a héten egy televíziós műsorban azt mondta, kampány van, ezért a kormány plakátokkal kampányol. Csak azt felejti el a kormány, hogy kampányban nem ő, hanem a pártok kampányolnak - mutatott rá Ujhelyi.  

Hozzátette: a kabinet adóforintokat használ fel arra, hogy Fidesz érdekében folytasson kampányt; 

Az MSZP éppen ezért követeli az az Állami Számvevőszéktől, vizsgálja meg, megfelel-e a magyar jogszabályoknak, ha a kormányzat milliárdokat költ közpénzből plakátokra, levelekre. Nehéz ugyanakkor elképzelni, hogy az  egykori fideszes Domokos László vezette, saját törvényi szabályozás alapján működő ÁSZ – ami 2010 óta nem talált kivetnivalót a kormánypárt elszámolásainál és kampányköltéseinél – eleget tesz-e az ellenzéki kérésnek.

Közös lista nem lesz, technikai együttműködés igen

Ujhelyi kitért arra is, hogy az MSZP elkezdte EP-kampányát, elfogadta listáját és a választási programját. Hozzátette: sok politikai erő nem fogadta el az MSZP javaslatát a közös EP-listára. Ezért nyílt a verseny és a választóknak tudniuk kell, hogy az öt százalékot el nem érő pártokra leadott voksok, nem hasznosulnak, sőt Fidesz-mandátumot jelenthetnek – magyarázta. Ugyanakkor azt is megjegyezte, az ellenzéki pártok a választáson technikai együttműködésre készülnek, nem maradhat egyetlen szavazókör sem ellenzéki felügyelet nélkül. 

A beszámoló szerint már zajlanak a tárgyalások az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról, bár a politikus szerint a választók nem arra kíváncsiak, hogyan áll össze a pártok az EP-listája, hanem azt szeretnék tudni, milyen programjuk van. Az MSZP-Párbeszéd Európa-párti és célja a szociális Európa megvalósítása . 

Toborzásba kezd az MSZP

A sajtótájékoztatón részt vett Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is, aki itt jelentett be, pártja toborzókampányba kezd, várják azokat az embereket, akiknek fontos, hogy az EU a béke letéteményese legyen, illetve azokat, akiknek fontos a szociális Európa.

   

Komjáthi hozzátette, az ellenzék közös fellépése novemberben és decemberben sikeres volt, ezért folytatják a megmozdulásokat – március 15-én pedig az ellenzéki politikai erőknek és a civil szervezeteknek együtt kell kiállniuk az elnyomó hatalommal szemben. Csütörtökön a kormánypárti Magyar Nemzet egyébként arról írt, hogy az ellenzék közös programmal, egyfajta alternatív parlament meghirdetésével készül a nemzeti ünnepre.