Előfizetés

Figyelmeztető sztrájk lesz a Paksi Atomerőműben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.28. 17:48

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak szombaton a Paksi Atomerőmű fegyveres biztonsági őrei.
"A sztrájkban a munkára képes állomány minden munkavállalója egységesen részt vesz" - közölte a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ). Egyben arra is figyelmeztetnek, hogyha a munkaügyi konfliktusban a figyelmeztető sztrájk után sem születik megállapodás, "az érintett munkavállalók készek a sztrájkot folytatni, készek a szakszervezetek további tüntetéseket is szervezni az ügyben bármilyen módon érintett hivatalok, intézmények előtt".  
Az atomerőműben a konfliktust a fegyveres biztonsági őrség kiszervezése okozza. A két szakszervezet a múlt héten közölte, azt szeretnék elérni, hogy a munkáltató a fegyveres biztonsági őrség tevékenységét ne szervezze ki, illetve a tevékenység kiszervezése esetén méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak. "A szakszervezetek követelése, hogy a kiszervezésben érintett munkavállalóknak méltányos feltételeket biztosítson a munkáltató, valamint az érintett munkavállalókat érő hátrányokat teljes körűen vegye számba és azok enyhítésére a tisztességes bánásmód érzetét adó elszámolást nyújtson. Ilyen elszámolásnak tekinthető a szakszervezetek szerint, ha az érintett munkavállalók jelenlegi munkafeltételei a kiszervezés után is változatlanok maradnak, nem szenvednek el azonnali jövedelem csökkenést, hanem az csak fokozatosan és több év múlva jelenik meg. Ezzel szemben a munkáltató abból a jogalkotói szándékból indul ki, miszerint egyes munkavállalók esetében, akik munkáltatójának személyében változás következik be, a változatlan munkafeltételeket egy évig fenn kell tartani. Ezt a szakszervezetek nem tartják elfogadhatónak" - írták.
A MÉSZ és a PADOSZ szerint a fegyveres biztonsági őrség tevékenysége egy atomerőműben nem az a munkakör, amely bármely kérdésben a jogszabályi minimum nyújtására adna alapot. A fegyveres biztonsági tevékenységet ellátó munkavállalók (amely nem egyenlő a fegyveres vagyonőrrel) többek között ezért nem foglalkoztathatók minimálbéren.
Az őrség tagjai a héten Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala előtt tiltakoztak.

Fülmelegítőre, pizzakemencére és rózsaszín partilimuzinra is lehet licitálni a NAV árverésén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.28. 16:49

Fotó: Shutterstock
De horoszkópos követ, masszázságyat és több hűtőszekrényt is meghirdettek.
Kevesebb, mint feleannyi, 19 ezer elektronikusan végrehajtott árverést fejezett be a NAV 2018-ban, mint egy évvel korábban. Az így kiárusított ingóságokért és ingatlanokért viszont csak 12,6 százalékkal kapott kevesebbet, közel 1,4 milliárd forintot tavaly a 2017-esnél, ez alig a 0,01 százaléka az adóhatóság éves bevételének – írja az mfor.hu. A portál szerint jelenleg a tévék, hűtőszekrények, ruhaneműk és személygépkocsik mellett például női műszőr fülmelegítőre, nyolc különböző kistáska formájú kulcstartóra, masszázságyra, 19 darab horoszkópos kőre és hűtőmágnesre, valamint pizzakemencére is lehet licitálni a NAV elektronikus árverési felületén. A meglehetősen színes palettán most közel 300 ingóság szerepel, továbbá három üzletrész és két ingatlan. De például két partilimuzint is meghirdettek, a rózsaszín kikiáltási ára 2,5 millió, a fehéré 1 millió forint.

Újabb megbízást húzott be a Mészáros-gyerekek cége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.28. 13:19

Fotó: Google Street View
A Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. is részt vesz az Állatorvostudományi Egyetem átépítéséhez szükséges tervek elkészítésében.
A Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. – az Incorso Építész és Építő Műhely Kft.-vel közösen – összesen 690 millió forintért készíti el az Állatorvostudományi Egyetem átépítéséhez szükséges terveket – írja a 24.hu az Európai Unió Lapjának mellékletében megjelent hirdetmény alapján. Az árban benne van minden engedélyezési dokumentáció elkészítése is.   A portál felidézi: a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. tulajdonosa Mészáros Lőrinc gyerekeinek közös cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. A céget csak 2017 márciusában jegyezték be, de már működésének első, csonka évében több mint 72 millió forint árbevételt könyvelt el és 21 millió forint tiszta nyereséget hozott. Tavaly 550 millió forintért – az eredetileg becsült árnál 96,6 millióval drágábban – nyerték meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Archivális Raktárépületének tervezéséére kiírt tendert. A Magyar Építők tavaly nyáron számolt be róla, hogy az Állatorvostudományi Egyetem István utcai kampuszára új épületet terveznek és műemlék felújításokra is sor kerülhet.