Budapestben gigászi potenciál van, de alig aknázzák ki - Puzsér bemutatta programját

Publikálás dátuma
2019.03.01 19:17
Puzsér Róbert
Fotó: Draskovics Ádám
Az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt a hajléktalanság mellett a neonreklámoknak és a felsővezetékeknek is hadat üzent. Létrehozná a Tolvajlás Háza nevű korrupciótörténeti múzeumot.
Mit akar Puzsér Róbert? Mi az a Sétáló Budapest? címmel rendeztek ma konferenciát Budapesten, ahol az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt ismertette programját. A publicista a napokban többször is hangoztatta, azért is "neheztel" a közvélemény-kutatókra, akik rendre esélytelenként állítják be a Tarlós Istvánnal (és a Karácsony Gergellyel) szembeni küzdelemben, mert valójában még el sem kezdődött a kampánya, be sem mutatta a programját, így az embereknek lehetőségük sem volt arról véleményt alkotni. Ennek megfelelően most el is kezdett bepillantást nyújtani a Sétáló Budapest-programba.

Tévhit, hogy radikális zöldpolitikát képviselek, valójában ez egy zöldminimum - jelentette ki az MTI tudósítása szerint az eseményen Puzsér. Szerinte programja azért kelti radikális zöldpolitika benyomását, mert eddig egyáltalán nem létezett zöld alternatíva a politikai fősodorban. A zöld célok kollektívek, Magyarországon azonban a politika soha nem kedvezett a nagy, össztársadalmi céloknak - hangoztatta.
Szavai szerint a döntéshozók ígéretekkel egyéni és csoportérdekek mentén "leszalámizták" a társadalmat, így nem jutott energia, figyelem a kollektív célokra. Ez az igazi probléma - jelentette ki.
Puzsér Róbert kitért a sétálóövezet fontosságára. Sétáló Budapest programja alapján ilyet alakítana ki a belvárosban, ebbe azonban nem csupán az V. kerület meghatározott részét érti bele, hanem a Jászai Mari tér, a Nyugati pályaudvar, az Oktogon, a Blaha Lujza tér, az Astoria, a Kálvin tér és a Fővám tér jelölte területet, továbbá a pesti folyópartot a Fővám tértől a Jászai Mari térig, valamint a Lánchidat, szerves kapcsolatban a budai Várral. Úgy fogalmazott: "a világ csúfsága", hogy ma is autók közlekednek a Lánchídon. Prága vagy Firenze jelentős hídjain ez nem így van - jegyezte meg.
Budapestben gigászi potenciál rejlik, a legközelebbi ilyen fekvésű város a bolygón Rio de Janeiro Puzsér Róbert szerint. Ezt a lehetőséget azonban csupán az 1970-es évek színvonalán aknázzák ki, a politika a Kádár-rendszer fogságában él - tette hozzá.
A főpolgármester-jelölt azt mondta, hogy három "szívügye" van. Az egyik a hajléktalanság, amelyet súlyos erkölcsi kérdésnek nevezett. Ember nem lakhat az utcán - hangoztatta Puzsér Róbert, aki szerint minden közösség "minőségét" az jelzi, hogy miként bánik a legelesettebbjeivel. A lakhatást állampolgári joggá kell tenni, ami legalább egy zárható, fűtött szobát jelent - mondta.
Második pontként egy korrupciótörténeti múzeum létrehozását javasolta.
A Terror Háza Múzeum berendezésével a politikai osztály kifejezésre juttatta, hogy szakított a terrorral. A korrupció azonban ugyanúgy a magyar történelem része, ezért lenne szükség a Tolvajlás Háza Múzeumra. Ezzel a politikusok kinyilvánítanák, hogy végeztek a lopással - vélekedett.

A harmadik ügy az utcaképé. A főpolgármester-jelölt szerint tragikus a homlokzatok állapota. Elfogadhatatlan, hogy az 1970-es, 1980-as évek igénytelen neonreklámjai még mindig megtalálhatóak a házak tetején, elcsúfítva Budapest városképét - emelte ki. Hozzáfűzte, hogy álmai fővárosában felsővezetékek sem kapnának helyet, mert ezek lényegesen rontják a komfortérzetet. Megjegyezte, hogy mindez a következő harminc év programja.

A főpolgármester-jelölt úgy vélekedett, hogy 2010-ben megbukott a harmadik magyar köztársaság, és a jelen rendszer a fennállásának a derekán jár. A "fülkeforradalom" felelőseinek a Fideszt, a KDNP-t, az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót nevezte, megjegyezve, hogy bár utóbbi párt akkor még nem létezett, Gyurcsány Ferenc nagyon is.
Lehetséges centrumpártként hivatkozott Puzsér Róbert a Jobbikra, az LMP-re, a Momentum Mozgalomra, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra.
A főpolgármester-jelölt közölte, hogy kizárólag szakemberekre bízná a város vezetését, politikusok nem kapnának nála helyet. Kijelentette, hogy szeretné öt év alatt végrehajtani a vállalásait, utána lemondana, visszatérne a kulturális térbe. Nem akar politikusi karriert felépíteni - tette hozzá. Az eseményen közölték, hogy a héten bejegyezték az Állampolgárok a Centrumban Egyesületet - ennek a szervezetnek a színeiben indul majd Puzsér Róbert a városvezetői tisztségért.

Mindjárt kiderül, hogy a Fidesznek erkölcsi kötelessége kizuhanni az Európai Néppártból

Publikálás dátuma
2019.03.20 09:58

Fotó: AFP/ Dursun Aydemir
A kormánysajtó ezerrel festi a látszatot, hogy legfőbb ideje kiugrással büntetni a migránssimogató konzervatív pártcsaládot.
Minden kormánypárti médiatermék dinamikus elszakadásban van (ez a visszavonulás eufemisztikus fedőneve), magyarán a hatalom minden orgánuma arra készíti fel olvasóit, hogy ma esetleg kizárják a Fideszt az Európai Néppártból.

Az origo.hu például „a fideszes hátország szerint itt az ideje kilépni a Néppártból” címmel közöl vezető anyagot, amelyben többek között azt állítja: „a kérdés egyre erősebben az, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban. Sőt: szabad-e maradnia.” Ezután hosszan ekézik a pártcsaládot, amelyben „ha a bevándorláspárti erők végérvényesen átveszik a hatalmat a Néppárton belül, akkor már tényleg semmi nem marad, ami a pártcsaládot megkülönböztetné a zöldektől, a liberálisoktól, a kommunistáktól, és a szocialistáktól.” A az újrafideszesített Magyar Nemzet is bőségesen foglalkozik a témával, Szentesi Zöldi László kora délelőtti vezető anyaga egyszerűen "A szakítás ideje" címet kapta. A szerző szerint Az Európai Néppárt eredeti hivatását, küldetését percenként eláruló Weber, Daul, Juncker és a többiek életrajza már régóta hamisan csillog: ők nem kereszténydemokrata, jobboldali politikusok, hanem a globalistákat és a bevándorláspártiakat kiszolgáló politikai hobbisták. A kormánylap egy másik cikkében "politikai elemzőket" kérdeznek, akik természetesen egyöntetűen azt állítják: a Fidesz számára új lehetőségek nyílhatnak az esetleges szakítással.
Frissítve: 2019.03.20 10:01

Red Bull Air Race: miután Tarlós kirakta, most a balatoni civilek tiltakoznak ellene

Publikálás dátuma
2019.03.20 09:53
Tarlós kirakta a versenyt Budapestről
Fotó: Népszava
A verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna - többek között ezzel érvelnek, akik nem szeretnék, ha Zamárdiban rendeznék meg a repülős futamokat.
 Ha a napokon át, ismeretlen mértékű zaj-, lég- és vízszennyezéssel járó rendezvény veszélytelenségét nem bizonyítják előre, akkor a gazdasági előnyök és érvek nem mérlegelhetők, vagyis sem a bevétel, sem az országimázs növelése nem érv a környezeti veszélyeztetés ellenében – hivatkozik a Legfelsőbb Bíróság 1999. május 13-i ítéletére a Nők a Balatonért Egyesület. A civil szervezet szerint ugyanis a Red Bull Air Race zamárdi futama sokkal több kárt okoz, mint hasznot hoz, s emiatt tiltakoznak a verseny balatoni megtartása ellen. Március elején vált biztossá, az idén Zamárdiban rendezik meg a Red Bull Air Race repülőverseny magyarországi futamát. A lakossági panaszok miatt Tarlós István tavaly nyáron jelentette ki, amíg ő a főpolgármester, nem lesz több futam Budapesten, az idén február elején pedig hivatalossá vált, a főváros nem engedélyezi a futam megtartását.
A szervezők ezek után kezdtek új helyszínt keresni az eseménynek, s a tárgyalások után végül Zamárdi lett a befutó. Csákovics Gyula, a somogyi kisváros polgármestere lapunknak elismerte, nem egyeztettek előzetesen a helyiekkel, illetve az üdülőtulajdonosokkal a rendezvény befogadásáról, de a településnek hatalmas reklámot, s komoly bevételt jelent majd az esemény, melyre százezer vendéget várnak.

- A zöld ombudsman a budapesti versennyel kapcsolatban megállapította, a környezeti terhelés miatt a rendezvény megtartása belvárosban, sűrűn beépített, lakott területen egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze – áll a NABE közleményében, mely megjegyzi: nemcsak Zamárdiban, de a tó környékén is hatalmas zaj lesz, s nemcsak a verseny idején, hanem már előtte, az edzések alatt is. A verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna. – Amíg ezekre a kérdésekre nincs érdemi, hatósági válasz – jelenti ki a közlemény –, addig az Alaptörvényre és más jogforrásokra alapozva az egyetlen lehetséges jogkövető magatartás a légi parádé elleni tiltakozás.