Budapestben gigászi potenciál van, de alig aknázzák ki - Puzsér bemutatta programját

Publikálás dátuma
2019.03.01. 19:17
Puzsér Róbert
Fotó: Draskovics Ádám
Az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt a hajléktalanság mellett a neonreklámoknak és a felsővezetékeknek is hadat üzent. Létrehozná a Tolvajlás Háza nevű korrupciótörténeti múzeumot.
Mit akar Puzsér Róbert? Mi az a Sétáló Budapest? címmel rendeztek ma konferenciát Budapesten, ahol az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt ismertette programját. A publicista a napokban többször is hangoztatta, azért is "neheztel" a közvélemény-kutatókra, akik rendre esélytelenként állítják be a Tarlós Istvánnal (és a Karácsony Gergellyel) szembeni küzdelemben, mert valójában még el sem kezdődött a kampánya, be sem mutatta a programját, így az embereknek lehetőségük sem volt arról véleményt alkotni. Ennek megfelelően most el is kezdett bepillantást nyújtani a Sétáló Budapest-programba.

Tévhit, hogy radikális zöldpolitikát képviselek, valójában ez egy zöldminimum - jelentette ki az MTI tudósítása szerint az eseményen Puzsér. Szerinte programja azért kelti radikális zöldpolitika benyomását, mert eddig egyáltalán nem létezett zöld alternatíva a politikai fősodorban. A zöld célok kollektívek, Magyarországon azonban a politika soha nem kedvezett a nagy, össztársadalmi céloknak - hangoztatta.

Szavai szerint a döntéshozók ígéretekkel egyéni és csoportérdekek mentén "leszalámizták" a társadalmat, így nem jutott energia, figyelem a kollektív célokra. Ez az igazi probléma - jelentette ki.

Puzsér Róbert kitért a sétálóövezet fontosságára. Sétáló Budapest programja alapján ilyet alakítana ki a belvárosban, ebbe azonban nem csupán az V. kerület meghatározott részét érti bele, hanem a Jászai Mari tér, a Nyugati pályaudvar, az Oktogon, a Blaha Lujza tér, az Astoria, a Kálvin tér és a Fővám tér jelölte területet, továbbá a pesti folyópartot a Fővám tértől a Jászai Mari térig, valamint a Lánchidat, szerves kapcsolatban a budai Várral. Úgy fogalmazott: "a világ csúfsága", hogy ma is autók közlekednek a Lánchídon. Prága vagy Firenze jelentős hídjain ez nem így van - jegyezte meg.

Budapestben gigászi potenciál rejlik, a legközelebbi ilyen fekvésű város a bolygón Rio de Janeiro Puzsér Róbert szerint. Ezt a lehetőséget azonban csupán az 1970-es évek színvonalán aknázzák ki, a politika a Kádár-rendszer fogságában él - tette hozzá.

A főpolgármester-jelölt azt mondta, hogy három "szívügye" van. Az egyik a hajléktalanság, amelyet súlyos erkölcsi kérdésnek nevezett. Ember nem lakhat az utcán - hangoztatta Puzsér Róbert, aki szerint minden közösség "minőségét" az jelzi, hogy miként bánik a legelesettebbjeivel. A lakhatást állampolgári joggá kell tenni, ami legalább egy zárható, fűtött szobát jelent - mondta.

Második pontként egy korrupciótörténeti múzeum létrehozását javasolta.

A Terror Háza Múzeum berendezésével a politikai osztály kifejezésre juttatta, hogy szakított a terrorral. A korrupció azonban ugyanúgy a magyar történelem része, ezért lenne szükség a Tolvajlás Háza Múzeumra. Ezzel a politikusok kinyilvánítanák, hogy végeztek a lopással - vélekedett.

A harmadik ügy az utcaképé. A főpolgármester-jelölt szerint tragikus a homlokzatok állapota. Elfogadhatatlan, hogy az 1970-es, 1980-as évek igénytelen neonreklámjai még mindig megtalálhatóak a házak tetején, elcsúfítva Budapest városképét - emelte ki. Hozzáfűzte, hogy álmai fővárosában felsővezetékek sem kapnának helyet, mert ezek lényegesen rontják a komfortérzetet. Megjegyezte, hogy mindez a következő harminc év programja.

A főpolgármester-jelölt úgy vélekedett, hogy 2010-ben megbukott a harmadik magyar köztársaság, és a jelen rendszer a fennállásának a derekán jár. A "fülkeforradalom" felelőseinek a Fideszt, a KDNP-t, az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót nevezte, megjegyezve, hogy bár utóbbi párt akkor még nem létezett, Gyurcsány Ferenc nagyon is.

Lehetséges centrumpártként hivatkozott Puzsér Róbert a Jobbikra, az LMP-re, a Momentum Mozgalomra, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra.

A főpolgármester-jelölt közölte, hogy kizárólag szakemberekre bízná a város vezetését, politikusok nem kapnának nála helyet. Kijelentette, hogy szeretné öt év alatt végrehajtani a vállalásait, utána lemondana, visszatérne a kulturális térbe. Nem akar politikusi karriert felépíteni - tette hozzá. Az eseményen közölték, hogy a héten bejegyezték az Állampolgárok a Centrumban Egyesületet - ennek a szervezetnek a színeiben indul majd Puzsér Róbert a városvezetői tisztségért.

Európa Tanács: ne titkolja tovább a magyar kormány a korrupciós országjelentést!

Publikálás dátuma
2019.03.01. 18:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A magyar hatóságok ma újra ígéretet tettek arra, hogy megfogadják az ET korrupcióellenes csoportjának ajánlásait. Igaz, a négy évvel ezelőtti javaslatokból is alig valamit vettek figyelembe...
Magyarországon tárgyalt pénteken a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete, a magas rangú magyar hivatalnokokkal való találkozók után pedig felszólították Magyarországot, hogy hozza nyilvánosságra az Európa Tanács országjelentését és hajtsa végre annak javaslatait - írja a 444.hu.

Tavaly novemberben lehetett először olvasni arról, hogy Magyarország nem engedélyezte, hogy az ET-n belül megalakult Korrupcióellenes Államok Csoportja (GRECO) közzétegye országértékelését - az elhallgatásról sokat elárul, hogy

hazánkon kívül ezt csak Fehéroroszország lépte meg.

Mivel a GRECO ajánlásait Magyarország nem veszi figyelembe, ezért eljárás folyik ellenünk, ennek része volt a mai látogatás is, amely elsősorban a parlamenti képviselők, bírók és ügyészek munkáját érintő korrupciós kockázatokra fókuszált. A szakértők több más vezető tisztviselő mellett találkoztak Polt Péter legfőbb ügyésszel, Bóka János európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkárral és Fatalin Judittal, az Országos Bírói Tanács elnökével is.

A GRECO küldöttsége megköszönte az új információkat, és üdvözölte, hogy a magyar hatóságok újra ígéretet tettek az ajánlásaik figyelembe vételére.

Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a négy évvel ezelőtti nagy jelentésük ajánlásai közül alig alkalmazták valamennyit.

Ezek között az ajánlások között szerepel többek közt az "átláthatóság és konzultáció a törvénykezési folyamatban", a Handó Tünde által vezetett "Országos Bírói Hivatal hatásköreinek korlátozása a kinevezésekben és a bírók áthelyezésében", valamint "szigorú szabályozás minden olyan esetben, amikor ügyészektől akarnak elvenni ügyeket."
A GRECO 2017 óta folytat eljárást emiatt Magyarország ellen, és

2018-ban azt állapította meg, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében tett erőfeszítések „általánosan elégtelenek”.

Az Európa Tanács február elején megjelent nemzetközi médiakörképében pedig azt írta, hogy a magyar kormány uralja a média nagyját, a kevés független terméket akadályozzák, és kampányokkal hiteltelenítik.
Szerző

200 méterre állt meg egymással szemben két személyvonat Miskolcon - büntetőeljárás indul

Publikálás dátuma
2019.03.01. 18:25
Illusztráció.
Fotó: Népszava
A Tornanádaska felől Miskolcra tartó személyvonat nem állt meg a tiltó jelzésnél és bement a Miskolc-Repülőtér megállóhelyre. A váltókezelő időben megállította a vonatot. 168 utas ült a két szerelvényen.
Kétszáz méterre állt meg egymással szemben két személyvonat a miskolci repülőtérnél péntek délután, miután az egyik szerelvény a tiltó jelzés ellenére továbbment. A váltókezelő időben megállította a vonatot - tudatta a Mávinform a Facebook-oldalán. Baleset nem történt, de a vasúti közlekedés az érintett vonalon átmenetileg szünetelt. A Tornanádaska felől Miskolcra tartó személyvonat nem állt meg a tiltó jelzésnél és bement a Miskolc-Repülőtér megállóhelyre. A váltókezelő időben megállította a vonatot. Az ellenkező irányból, a Miskolcról Ózdra tartó személyvonatot is biztonságosan megállították, a két szerelvény ekkor 200 méter távolságra volt egymástól.

A helyszíni vizsgálat idején Miskolc és Sajóecseg között nem jártak a vonatok. A vasúti forgalom pénteken, késő délután indult újra, a menetrendszerű közlekedés várhatóan késő estére állhat helyre az ózdi és a tornanádaskai vonalon - közölte a Mávinform.

Büntetőeljárásban vizsgálják az incidens körülményeit

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján péntek este azt közölte: "Majdnem összeütközött két személyvonat Miskolc és Kazincbarcika között. A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit." A Miskolci Rendőrkapitányság a vasúti közlekedés veszélyeztetésének gyanúja miatt folytat eljárást egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben.

A rendőrség adatai szerint 15 óra 25 perckor egy Kazincbarcika felől érkező személyvonat vezetője nem vette figyelembe a vasúti tilos jelzést. Ezt követően a szerelvény megrongálta a vasúti váltót és egy olyan pályaszakaszon haladt tovább, ahol szembe ment egy Miskolcról Kazincbarcika felé tartó személyvonattal. A vasúttársaság irányítása észlelte a bajt és haladéktalanul megállította a vonatokat, amelyek egymástól kétszáz méterre álltak meg, nem ütköztek össze, így a szerelvényeken utazó 168 utas sem sérült meg - olvasható a police.hu-n.

Frissítve: 2019.03.01. 19:48