adomány;Heim Pál Gyermekkórház;

2019-03-02 12:46:02

Flashmobot szerveztek a Heim Pál kórház elé a nem használt adományágyak miatt

Így tiltakoztak a szülők, amiért nem használja az intézmény a civilek adományaiból kapott ágyakat, és emiatt a földön alszanak az anyák.

Lapunk is megírta a héten: budapesti Heim Pál kórházban és a Debreceni Gyermekklinikán is mostoha körülmények között alszanak azok, akik beteg gyermekükkel akarják tölteni az éjszakákat. Mindez azért érdekes, mert e kórházak 20-20 ágyat kaptak nemrég az „Ágyat az anyukáknak” civil akció keretein belül. Az adományozó akció egyik szervezője a Heim Pál kórháztól informálisan azt a választ kapta, hogy az ágyak „nem higiénikusak”. A Népszava értesülései szerint a kórház által kapott ágyak a portán vannak, azokat nem adták illetve nem vették át, nem vették leltárba, többek között azért, mert nem tisztázott az összecsukható bútorok tulajdonjoga. Egy másik információ szerint viszont a négyágyas szobákban nem lehetett elférni a kinyitott kempingágyaktól, azok felsértették az éjszakás nővérek lábát, a régi típusú szobák kialakítása nem teszi lehetővé az új bútorok elhelyezését (vagyis a szobák túlságosan kicsik ahhoz, hogy négy gyermekágy és négy alvó szülő is elférjen bennük).

A kialakult helyzet miatt Senkit sem hagyunk a padlón! címmel flashmobot szerveztek a Segítség Közvetítők nevű csoport, a Magyar Anyák, illetve az Anyák az Anyákért Alapítvány civil aktivistái szombaton a Heim Pál kórház elé. A résztvevők közösen felolvasták: arra kérik a kórház vezetőségét, ha már 20 adományággyal rendelkezik az intézmény, tegyék lehetővé a normális pihenés lehetőségét a szülőknek. "Ingyen és ágyon'" - mondták. Ezután az kórházbeli állapotok ellen tiltakozva matracokat kiterítve a földre feküdtek.

A tiltakozók ezenkívül petíciót is indítottak, amelyhez eddig közel 4 ezren csatlakoztak. Ennek a petíciónak a szövegét olvasták fel a kórház előtti flashmobon.