Hirtelen fontos lett az állami fenntartónak, hogy elkezdődjön a szülőknek fenntartott kórházi ágyak beszerzése

Publikálás dátuma
2019.03.02. 19:00
Szülők a Heim Pál Gyermekkórház előtt az ágyak használatba állításáért demonstrálva
Fotó: Várhelyi Iván / Segítő Közvetítők
Az első negyedév végén, vagyis még ebben a hónapban soron kívül elindítja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a szülők elhelyezésére szolgáló kórházi ágyak beszerzését.
Az ÁEEK szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a legtöbb kórház tart ágyakat a beteg gyermekek közeli hozzátartozói számára is, csupán néhány intézmény nem teljesítette még az elvárásokat. A közleményben a központ mint kórházi fenntartó minden hozzátartozónak megfelelő elhelyezést ígért, hogy ezzel is segítse a kórházba kerülő gyermekek gyógyulását. Szüleik ellátására a kormány évente 660 millió forintot biztosít.
A közlemény és kiadásának időpontja azért érdekes, mert a héten jelentek meg arról hírek - és ezeket lapunk is megírta -, hogy a Heim Pál kórházban a szülők a földön kénytelenek aludni annak ellenére, hogy az intézmény a közelmúltban kapott 20 adományágyat. A kempingágyakat azonban nem állították fel.
A kialakult helyzetre válaszul civil aktivisták, szülők tartottak flashmobot szombaton délelőtt a Heim Pálm kórház előtt. Követelték: tegyék lehetővé a normális pihenés lehetőségét a szülőknek. 

Lezsák Sándor szerint a migrációs válság Európa Trianonja

Publikálás dátuma
2019.03.02. 18:27

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A migrációs válság folyamatos Trianont jelent Európának, egy hidegháború utáni újabb olyan nagyobb korszakot, amely szintén kulturális, ember- és területáldozatokkal járhat - mondta Lezsák Sándor.
Az Országgyűlés fideszes alelnöke a Nemzeti Fórum közgyűlésén beszélt. Ha valaki neadjisten nem tudná, a Nemzeti Fórum egykori MDF-es, a Fideszbe már rég átigazolt olyan politikusokból áll, mint például Lezsák Sándor.  A politikus szerint ebben a válságban csak a kormánypártokra lehet számítani, mert az ellenzék a „politikai kapuzárás előtti pánik” jeleit mutatja, „kiszuperált politikusai” pedig csak azzal foglalkoznak, hogy helyet találjanak maguknak a hatalomban.  A hirado.hu híre alapján a politikus olyan nemzetépítő mozgalomként jellemezte a Nemzeti Fórumot, amely a lakiteleki nyilatkozat szellemében segíti a Fidesz-KNDP kormányzását. Komoly eredményükként említette, hogy a Nemzeti Fórum a közelmúltban külön munkacsoportot alakított a kormánypárti parlamenti padsorokban. Lezsák Sándor bejelentette, megvizsgálják, hogy vissza tudják-e szerezni a Magyar Demokrata Fórum elnevezést, amelyet ugyanakkor nem akarnak felvenni, csupán „páncélszekrénybe tennék”. Az MDF-nek ugyanis egyszeri és megismételhetetlen történelmi léte van – indokolta. 
Szerző

Tarlós: A parkolási díjaknak a tömegközlekedés büdzséjében lenne a helyük

Publikálás dátuma
2019.03.02. 18:10
Illusztráció: Kállai Márton
Mivel a fővárosi kerületek ragaszkodnak a díjbeszedéshez, emiatt a mostani rendszer megváltoztatása "kezelhetetlen" politikai feszültséget okozna - mondta a főpolgármester.
Nem jó, ha huszonháromféleképpen működik Budapesten a parkolás ügye. A parkolási díjaknak a tömegközlekedés büdzséjében lenne a helyük - nyilatkozta Tarlós István az atv.hu-nak. De mivel a fővárosi kerületek ragaszkodnak a díjbeszedéshez, emiatt a mostani rendszer megváltoztatása "kezelhetetlen" politikai feszültséget okozna - tette hozzá.
A főpolgármester pénteken a Válasz Online-nak arról beszélt, a miniszterelnökkel kötött megállapodásának eredetileg 16 pontja volt – ebből 15 teljesült, de a parkolás rendbetételét Orbán Viktor „nem tudta teljesíteni”. Az atv.hu-nak is úgy fogalmazott, nem jó, ha huszonháromféleképpen működik Budapesten a parkolás ügye. Megerősítette: központosított rendszerben szednék be a díjakat a fővárosban. Viszont minden kerület ragaszkodik ahhoz, hogy önállóan szedje be a parkolási díjat - mondta Tarlós István, nyomatékosítva: az általa az interjúban "kezelhetetlennek" nevezett politikai feszültség "ebből származik". Ezért nem tudta megoldani a miniszterelnök a kérését, és nem azért, mintha a mostani dezorganizált parkolási díjbeszedéssel "annyira egyet értene" - mondta a főpolgármester.
Szerző