adományok;Heim Pál Gyermekkórház;ÁEEK;

Hirtelen fontos lett az állami fenntartónak, hogy elkezdődjön a szülőknek fenntartott kórházi ágyak beszerzése

Az első negyedév végén, vagyis még ebben a hónapban soron kívül elindítja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a szülők elhelyezésére szolgáló kórházi ágyak beszerzését.

Az ÁEEK szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a legtöbb kórház tart ágyakat a beteg gyermekek közeli hozzátartozói számára is, csupán néhány intézmény nem teljesítette még az elvárásokat.

A közleményben a központ mint kórházi fenntartó minden hozzátartozónak megfelelő elhelyezést ígért, hogy ezzel is segítse a kórházba kerülő gyermekek gyógyulását. Szüleik ellátására a kormány évente 660 millió forintot biztosít.

A közlemény és kiadásának időpontja azért érdekes, mert a héten jelentek meg arról hírek - és ezeket lapunk is megírta -, hogy a Heim Pál kórházban a szülők a földön kénytelenek aludni annak ellenére, hogy az intézmény a közelmúltban kapott 20 adományágyat. A kempingágyakat azonban nem állították fel.

A kialakult helyzetre válaszul civil aktivisták, szülők tartottak flashmobot szombaton délelőtt a Heim Pálm kórház előtt. Követelték: tegyék lehetővé a normális pihenés lehetőségét a szülőknek.