Bioritmus;mozgás;edzés;bemelegítés;

2019-03-05 14:41:00

Bemelegítés nem csak „tekergetésekkel”

Azt – talán – már sokan tudják, fontos a rendszeres mozgás. A sérülések elkerülése érdekében az edzésnek bemelegítéssel kell kezdődnie. Azonban az sem mindegy, ezt hogyan csináljuk, például mit „tekergetünk”.

A test stabil és mobil ízületek összefüggő rendszeréből áll. A statikus (gyúrós) erősítő mozdulatokkal erős, feszes izmokat, egyenes hátat lehet építeni, de hosszútávon feszültséget okoznak. Ezt úgy előzhetjük meg, ha kimozgatjuk az ízületek mozgáshatárait. Ellenkező esetben, azaz, ha túlzottan mobilak lennének, statikus, erősítő izommunkával lehet kompenzálni – magyarázta Bicskei Izabella edző a Népszavának

A test három forgóízülete – a boka, a csípő és a váll – mobilis, azaz forog benne a csont, lehet velük körzéseket csinálni. A sok ülés, a folyamatos fókuszálás, kütyüzés miatt kialakult „dinótartás”, azaz a fej előregörnyedésének megakadályozására muszáj ezeket kimozgatni. Ráadásul ilyen sorrendben, azaz lentről fölfelé haladva. 

Nem kell viszont minden ízületet tekergetni, a térdet például felesleges, mert statikus ízületként követi a mobilisak mozgását. A csípő fölött lévő, lumbális szakaszt, azaz a derekat sem csavargatni kell, hanem stabilan beállítani. Ezért mondják az edzők, hogy a csípőnket billentsük magunk alá, tartsuk feszesen a hasunkat a gyakorlatok végzése közben. Ez a beállás ugyanis nem engedi elmozdulni a csigolyákat. Ha a stabil ízületet mozgatjuk, fájdalom, de akár sérv is keletkezhet.  

A mellkasunk általában össze van húzódva, a lapocka szét van nyílva, ezt meg kellene cserélni: a mellkast nyújtani és lazítani, a lapockát pedig zárni és feszesíteni kell. A nyakat a vállunk fölött, a gerinc vonalának folytatásában kellene tartani, nem pedig előretolva.