Töredékére csökkentette a Fidesz a szombathelyi alpolgármester fizetését, aki "átállt" az ellenzékhez

Publikálás dátuma
2019.03.06 13:41
Molnár Miklós (Pro Savaria)
Fotó: Szombathely.hu
Sokakat érdekelt, mit kezd a Fidesz azzal a számára szokatlan helyzettel, hogy teljes ellenzéki együttműködés mellett elvesztette a többséget. A jelek szerint az első reakció a bosszúé.
Mostantól érdemes lesz figyelni Szombathelyre, ugyanis kiderülhet, hogyan kezel a Fidesz egy olyan szituációt, amikor komplett ellenzéki összefogás mellett kicsúszik a kezéből a többség - állapították meg sokan, amikor a vasi megyeszékhely közgyűlésében úgy alakultak az erőviszonyok, hogy a 10 kormánypárti tag helyett a 9 baloldali, az 1 jobbikos és az 1 helyi civil szervezet (Pro Savaria) színeiben induló képviselő akarata érvényesült.
Nos, a friss hírek alapján az első lépés: a bosszú.
Sajtóértesülések szerint ugyanis szerdán Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) szombathelyi polgármester csökkentette a fentebb említett civil, Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester fizetését - írja az ugytudjuk.hu. Molnár ezt meg is erősítette a portálnak: "A hír igaz, tértivevényes levélben kaptam kézhez. Csak annyit tennék hozzá, hogy ha az elmúlt 4 évben a fideszes városvezetés annyit foglalkozott volna a várossal, mint most velem, akkor Szombathelynek járható útjai és járdái lennének."

Ráadásul nem is kis "vágásról" van szó, hisz Molnár eddig az alpolgármesteri fizetésre volt jogosult, ami bruttó 950 ezer forintot jelentett, míg ezután mindössze képviselői juttatást kap majd, ami bruttó 200 ezert plusz költségtérítés.
Molnár a január 8-i, a rabszolgatörvény ellehetetlenítésére összehívott rendkívüli közgyűlés után lett "áruló". Bűne annyi volt a Fidesz szemében, hogy megszavazta az ellenzéki javaslat napirendre vételét.
A polgármester ezután Molnár visszahívását kezdeményezte az alpolgármesteri tisztségből, de ezt pedig a többi ellenzéki képviselő akadályozta meg. A február 28-i közgyűlésen végül az újdonsült ellenzéki többségnek sikerült néhány szimbolikus intézkedést megszavaznia, például visszahívták Lovass Tibort, a helyi Médiaközpont vezetőjét, akinek a városi média vezetőjeként "nem sikerült objektívnek lennie."

Egyébként aki jelenleg ellátogat Szombathely város honlapjára, azt egy közlemény fogadja, amely szerint Puskás Tivadar polgármester "ismételt tárgyalást kezdeményez" az említett közgyűlésen nem tárgyalt napirendi pontok miatt. Az ülés időpontja március 13-a, szerda 9.00 óra.
Frissítve: 2019.03.06 13:43

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.