Keresik a Fidesz társaságát az euroszkeptikusok

Publikálás dátuma
2019.03.07 08:15
Salvini a közelmúltban tárgyalt Marine Le Pennel, francia elvbarátjával
Fotó: AFP/ ALBERTO PIZZOLI
Az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciójának környezetéből nem kívánták kommentálni lapunknak a Politico című amerikai hírportál brüsszeli kiadásának értesülését, mely szerint tárgyalásokat folytatnak a Fidesszel a jövőbeni együttműködésről. A Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) nevű képviselőcsoport tevékenységét közelről ismerő források szerint „túl korai találgatni”, mert a pártok helyezkedése és egyezkedése csak a május végi EP-választások után kezdődik. Ugyanakkor emlékeztettek rá, hogy a politikai dialógus teljesen természetes, az ENF-hez tartozó Északi Liga elnöke, Matteo Salvini januárban például a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság vezetőivel egyeztetett. Az Északi Liga mellett a francia Marine Le Pen és a holland Geert Wilders nacionalista, populista pártjait tömörítő frakció tavaly decemberben Budapesten tartotta kihelyezett ülését. Nicolas Bay társelnök erről Twitter-bejegyzésben is beszámolt, méltatva a bátor magyar kormányt, amely a brüsszeli „technokratákkal” szemben a „nemzetek Európáját védelmezi”. Bay irodájában érdeklődésünkre akkor megerősítették, hogy a frakció vezetői ellátogattak az Országgyűlésbe, de azt nem árulták el, hogy kikkel találkoztak. Csak annyit jegyeztek meg, hogy „nem folytattak hivatalos megbeszéléseket”. Nem-hivatalos találkozóikról pedig nem kívántak beszámolni a nyilvánosságnak. Az ENF frakciónak jelenleg 41 tagja van, de május után 59 fősre duzzadhat, elsősorban az olasz és a francia delegáció bővülésének köszönhetően, jósolják a legfrissebb közvélemény-kutatások. A létszámba természetesen nem számolták bele az esetlegesen csatlakozó magyar képviselőket. Nyíltan ácsingóznak viszont a Fideszért az euroszkeptikusok, így a lengyel kormánypárti képviselőket is magában foglaló Európai Konzervatívok és Reformisták csoport. Társelnökük Ryszard Legutko egy minapi sajtónyilatkozatában ki is mondta, szeretné meggyőzni Orbán Viktort, hogy csatlakozzon hozzájuk. Szerdán elmaradt a vita az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában a Fidesz kizárásáról, mert az ülésről hiányzott az éppen Bajorországban kampányoló Manfred Weber frakcióvezető. Gunnar Hökmark svéd EP-képviselő, aki fel akarta vetni a témát, a Népszavának azt mondta, hogy a politikai csoport jövő heti strasbourgi ülésén biztosan terítékre kerül a magyar tagpárt helyzete. Az EP-frakciónak nincs döntési joga a kizárás vagy a felfüggesztés kérdésében, de szükség van egy tisztázó beszélgetésre — hangsúlyozta Hökmark.  
Témák
FideszEPP
Frissítve: 2019.03.07 09:33

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.