Fidesz;Balog Zoltán;CDU;Európai Néppárt;

2019-03-08 21:35:16

Balog: a CDU-nak igazából nincs is baja a Fidesszel, csak nem bírja a média nyomását

Az a bajuk, hogy Orbán hasznos idiótának nevezte őket, nyilatkozta a miniszteri biztos, majd maga is leidiótázta a német jobbközepet.

"Jártunk Berlinben" - erősítette meg Balog Zoltán romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel február végén a Fidesz érdekében tüzet oltani járt a CDU-nál. Hangsúlyozta, ez a két párt közötti strukturált párbeszéd egy tavaly szeptemberben megbeszélt újabb epizódja volt csupán.

Konkrét vitapontokként a volt Emmi-miniszter ugyanazokat nevezte meg, mint amikben Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője ultimátumot adott a kormánypártnak. Az első, hogy - mint Balog mondta - Berlinben az Európai Bizottság EPP-s elnökét támadó "plakátkampányunkat méltatlannak és rossznak tartják" . Második, hogy "hasznos idiótának" nevezte Orbán Viktor a Néppárt Fideszt kirúgni akaró tagjait, a harmadik pedig a CEU elűzése. De ez felszín csupán, állítja a miniszterelnöki biztos, és a mélyben egy értékvita zajlik:

Ezután maga is "hasznos idiótának" nevezte a német jobbközép pártokat, mert azok vélekedése szerint belföldi balos nyomásnak engedve gyengítik a Néppártot. Mint Balog nyilatkozta, neki elismerték Berlinben: a CDU-nak igazából nincs baja a Fidesszel, csak nem bírja a "balliberális" média nyomását.

A Fidesz és a CDU kapcsolatáról az alábbi rádiós interjú utolsó tíz percében beszélt Balog Zoltán.