Balog: a CDU-nak igazából nincs is baja a Fidesszel, csak nem bírja a média nyomását

Publikálás dátuma
2019.03.08 21:35

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Az a bajuk, hogy Orbán hasznos idiótának nevezte őket, nyilatkozta a miniszteri biztos, majd maga is leidiótázta a német jobbközepet.
"Jártunk Berlinben" - erősítette meg Balog Zoltán romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel február végén a Fidesz érdekében tüzet oltani járt a CDU-nál. Hangsúlyozta, ez a két párt közötti strukturált párbeszéd egy tavaly szeptemberben megbeszélt újabb epizódja volt csupán.
Konkrét vitapontokként a volt Emmi-miniszter ugyanazokat nevezte meg, mint amikben Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője ultimátumot adott a kormánypártnak. Az első, hogy - mint Balog mondta - Berlinben az Európai Bizottság EPP-s elnökét támadó "plakátkampányunkat méltatlannak és rossznak tartják" . Második, hogy "hasznos idiótának" nevezte Orbán Viktor a Néppárt Fideszt kirúgni akaró tagjait, a harmadik pedig a CEU elűzése. De ez felszín csupán, állítja a miniszterelnöki biztos, és a mélyben egy értékvita zajlik:
a liberális fiatalok pártjaként indult Fidesz Balog szerint 20 éve ugyanazt képviseli, míg a minden szempontból, és leginkább a gazdaságpolitikát tekintve markánsan jobboldali Néppárt szerinte eltolódott balra.
Ezután maga is "hasznos idiótának" nevezte a német jobbközép pártokat, mert azok vélekedése szerint belföldi balos nyomásnak engedve gyengítik a Néppártot. Mint Balog nyilatkozta, neki elismerték Berlinben: a CDU-nak igazából nincs baja a Fidesszel, csak nem bírja a "balliberális" média nyomását.
A Fidesz és a CDU kapcsolatáról az alábbi rádiós interjú utolsó tíz percében beszélt Balog Zoltán.

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.