Ez tényleg bukás: pert vesztett a Lokál is Nagy Blankával szemben

Publikálás dátuma
2019.03.11. 17:04

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kormányközeli bulvárlap nem tudta igazolni állításait, hogy a kecskeméti diáklány több tárgyból is bukásra áll. Most ők buktak meg, beállva a sorba az Origo és a Figyelő mellé.
Újabb pert nyert Nagy Blanka, a kecskeméti diáklány, aki ellen kormánykritikus felszólalása után abszurd rágalomhadjárat indult. Ezúttal a Lokálról mondta ki a bíróság: valótlanul állították azt Blankáról, hogy több tárgyból is bukásra áll, és igazolatlan óráinak száma is meghaladja a törvényes keretet. 
A nyertes személyiségi jogi perről Litresits András, az MSZP ügyvédje számolt be egy Facebook-videóban, ő képviselte a diáklányt a kormányközeli lapokkal szemben; hogy első vagy másodfokú döntésről van szó, arra Litresits nem tér ki. Az ügyvéd szerint a Lokál védői – akárcsak a hasonló állításokat publikáló Origo és Figyelő – a lány szüleit és osztályfőnökét próbálták beidézni tanúként . Ez a felvonás azonban elmaradt, hiszen az ügyvéd a Kréta-adatbázis hiteles adataival tudta igazolni, hogy szó sincs bukásokról, vagy túl sok igazolatlanról. A Figyelő egyébként már honlapján közzétette a helyreigazítást.
Az Origo március 4-én vesztett első fokon sajtóhelyreigazítási pert az ügyben: akkor öt napot kaptak arra, hogy honlapjukon közzétegyék a helyreigazítást és 15 napot arra, hogy fellebbezzenek a döntés ellen.  Nagy Blanka ügyében egyébként Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos is megszólalt a lapunknak adott interjúban: szerinte a diáklány jegyei valóban személyes adatnak minősülnek, ám közéleti szereplőként automatikusan többet is kell elviselnie, mint a háttérben maradó magánszemélyeknek. Épp ezért az adatvédelmi hatóság nem is indított vizsgálatot a sajtóban megjelent híresztelésekkel kapcsolatban.
Szerző
Frissítve: 2019.03.11. 17:20

A humántárca tárgyal, a kormány nem

Publikálás dátuma
2019.03.11. 16:32
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Még a pedagógusok kétórás szolidaritási sztrájkját is megpróbálja ellehetetleníteni az állam. Ahol nincs aláírt egyezség, ott jogszerűtlen lesz az akció.
Csak azokban a tankerületekben és szakképzési centrumokban kezdjenek csütörtökön reggel szolidaritási sztrájkot a pedagógusok, ahol van írásos megállapodás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a központ között a még elégséges szolgáltatásokról, különben utólag könnyen jogellenesnek minősíthetik az akciót – erre figyelmeztette kollégáit a szervezet elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Szűcs Tamás értékelése szerint központi elhatározásból húzzák az időt a tankerületek, hogy minél kevesebb helyen lehessen jogszerű akciót tartani. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a PDSZ a köztisztviselők és a szociális ágazat március 14-ére meghirdetett sztrájkjának résztvevőivel akarja kifejezni szolidaritását az aznap reggel 8 és 10 óra között meghirdetett akcióval. Ezért még február 25-én 60 tankerületi és 44 szakképzési központnak javaslatot küldött a szolgáltatási minimumról, de a nyolcnapos törvényes határidőn belül alig érkezett válasz azokra az egyszerű alapelvekre, hogy minden gyermek iskolai felügyeletét és étkeztetését meg kell oldani, s a munkabeszüntetés nem zavarhatja a március 15-éről tartott iskolai megemlékezéseket sem. A szöveg azt is rögzíteni javasolja, hogy cserében viszont nem csorbulhat a pedagógusok sztrájkhoz való joga. A 104 központ egységesen egyetlen időpontot adott a PDSZ-nek, hogy tárgyaljanak a szolgáltatásokról, ám ezt az elnökön kívül egyetlen fizetett alkalmazottal sem rendelkező szervezet természetesen nem tudta megoldani, levélben szeretett volna megegyezni. Az ily módon elhúzódó megállapodások miatt kéri a szakszervezet, hogy aki részt akar venni a szolidaritási akcióban, az tájékozódjon a honlapjukon, s ahol nincs egyezség, ott ne tartsák meg az akciót. A kisebbik pedagógus szakszervezet még januárban sztrájkbizottságot hozott létre és sztrájktárgyalást kezdeményezett a kormánnyal, amire hosszú heteken át nem érkezett válasz. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) jelölte ki a miniszterelnök a tárgyalásokra, s ezek a múlt héten végre elkezdődtek – jelentette be Szűcs Tamás. A kormányzati delegációban azonban sem a szakképzési terület, sem az óvodafenntartók nem kaptak helyet, így egyetlen eredménynek azt tartja az elnök, hogy rendszeres egyeztetésre kaptak ígéretet az oktatási államtitkárságtól. Mivel a 12 pontos követeléslistájukról nem tudtak teljes körűen tárgyalni, a PDSZ jogértelmezése szerint bármikor meghirdethetik az ágazat munkabeszüntetését.                                                                                            
Frissítve: 2019.03.11. 17:38

Tovább nyomoznak Svédországban Semjén Zsolt vadászata miatt

Publikálás dátuma
2019.03.11. 15:12

Fotó: Magyar Nemzet
Közel egy év telt el, mióta tudjuk, hogy Semjén Zsolt helikopterrel jár háziasított rénszarvasra vadászni. A svéd hatóságok még nem engedték el az ügyet.
Lassan egy év is eltelt, de még mindig nem zárták le a nyomozást a svéd hatóságok Semjén Zsolt nagy port kavart, helikopteres vadászatának ügyében – értesült a hvg.hu. A magyar miniszterelnök-helyettest, a KDNP elnökét egy helyi gazda áprilisban vádolta meg azzal, hogy egy háziasított állatnak számító rénszarvast lőtt ki. Az ügyben a rendőrség is nyomozni kezdett, majd átadta az ügyészségnek, mely utoljára tavaly novemberben nyilatkozott. Mivel az esetről azóta sem lehetett hallani, ismét rákérdeztünk, hogy áll a nyomozás.
Érdeklődésünkre a svéd ügyészség ismét megerősítette, hogy a nyomozás még mindig tart, de a titoktartás miatt egyéb részletet nem árulhatnak el. A főügyész még annyit tett hozzá, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint senkit nem terveznek kihallgatni Magyarországon, és „senkit nem értesítettek esetleges bűncselekmény gyanújáról”.

Ez elvitte vadászni...

 Semjén Zsolt több éve zajló svédországi vadászatairól a megszüntetett, majd kormánypárti lapként újraindított Magyar Nemzet számolt be. Semjén azt mondta, mivel vadászként, nem parlamenti képviselőként kapott lehetőséget többmilliós értékű külhoni vadászataira, ezért nem is kellett bevallania azokat képviselői vagyonnyilatkozatában. A miniszterelnökhelyettest vadászatait egyébként egy uniós és állami pályázatokon taroló üzletember, Farkas József fizette. Mint a 24.hu korábban írta, az üzletemberhez köthető négycsillagos noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa 365 millió forint uniós támogatást kapott, a szálloda avatóünnepségén éppen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet.
Szerző
Frissítve: 2019.03.11. 15:38