Orbán Viktor kész bocsánatot kérni

Publikálás dátuma
2019.03.12. 18:05
Korábbna tárgyaltak Orbánnal a várban
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
... de nem azért, amiért Manfred Weber várná tőle. Gulyás Gergely sajtótájékoztatón reagált az EPP csúcsjelöltjének szavaira, és elmondta: "a Néppárt kevésbé van meg a Fidesz nélkül, mint a Fidesz nélkülük”
"Orbán nem akart senkit sem megbántani a hasznos idióták kifejezéssel, ha valakit ez mégis bántott, akkor ennek a szónak a használatáért a kormányfő kész bocsánatot kérni" – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Manfred Weber sajtótájékoztatójára reagálva.

Gulyás Gergely a fenti mondaton kívül az Európai Néppárt csúcsjelöltjének szavai kapcsán elmondta, szerinte a Junckert és Sorost támadó plakátkampány már véget ért - írja a hvg.hu. „Ezzel ez az ügy lekerült a napirendről, ez a konfliktus véget ért.” - fogalmazott a miniszter. A portál ehhez hozzáteszi,
vannak még kinn ilyen plakátok, csak azokat szedték le villámgyorsan, amiket láthatott volna Weber a repülőtérről befelé jövet.

A CEU-ról azt mondta Gulyás, az intézmény jövője biztosítva van. A weberi javaslatokat – felvetődött: a müncheni egyetem és a BMW finanszírozási segítséget nyújtana a CEU-nak – megfontolják, de szerinte a magyar szabályozás megfelel az európai és a német gyakorlatoknak is.

Weber és Orbán Gulyás szerint nem csak a három feltételről (vagyis az ultimátumról) beszéltek, hanem Európa jövőjéről, Macron elnökről, a CDU-ról, a migráció megállításáról. „Ha ő lenne a bizottság elnöke, biztosítva lenne a külső határok megvédése.” Hozzátette, a Fidesz és a magyar kormány nyitott a tárgyalásra, de három dologban – a külső határok védelmében, a migráció kérdésében és a keresztény kultúra védelmében – nem alkudnak.
"Orbán is, Weber is azt szeretnék, ha a Fidesz az EPP tagja maradna."

- mondta most Gulyás Gergely, majd jókora magabiztossággal hozzáfűzte,
"a Néppárt kevésbé van meg nélkülünk, mint mi nélkülük”

Szerző

A VII. kerület is nemet mondott a rabszolgatörvényre

Publikálás dátuma
2019.03.12. 17:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Erzsébetváros is elutasította a rabszolgatörvény alkalmazását az önkormányzati cégek esetében – értesült a Népszava.
Devosa Gábor szocialista önkormányzati képviselő arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ellenzéki képviselők mindegyike, azaz kilencen támogatták az erről szóló indítványt. A fideszes képviselők közül csupán egyetlen nem voks érkezett, Vattamány Zsolt polgármester, illetve a többi kormánypárti nem nyomot gombot.
A Jobbik helyi képviselője, Juhász Szabolcs is közleményt adott ki a döntésről, szerinte az elfogadott határozat utasítja az Önkormányzat tulajdonában álló cégeket arra, hogy ne alkalmazzák a rabszolgatörvény rendelkezéseit, azaz a naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak. Devosa Gábor hozzátette, hogy korrekt volt a városvezetés, hiszen hamar napirendre tűzték a határozatot, más városokkal szemben, nekik nem kellett minősíthetetlen folyamatokat végigjátszani.  
Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 17:59

Visszatérnek az éjszakai fagyok, még havat is láthatunk

Publikálás dátuma
2019.03.12. 17:36
Március közepén még egyet "rúg" a tél
Fotó: Shutterstock
Keddről szerdára virradóra az északkeleti országrészben akár mínusz 5 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérséklet, de szinte mindenütt fel kell készülni gyengébb fagyokra.
Kedden a napközben még gomolyfelhős, néhol záporokkal tarkított idő után estére nagyrészt országszerte kiderül az ég. Éjszaka északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, hajnaltájt a Kisalföld térségében meg is vastagszik a felhőtakaró. Az esti órákra az északkeleti megyékben már 0 Celsius-fokig süllyedhet a hőmérséklet, de Nyugaton sem lesz több 3-4 foknál.
Szerda hajnalban aztán az északnyugati országrészt kivéve mindenütt számítani kell gyenge fagyra, az Észak-középhegység vidékén pedig akár mínusz 5 fok is lehet.

Szerdán délelőtt az Alföldön még lehet - egyre szűrtebb - napsütés, majd arrafelé is megvastagszik a felhőzet. Az ország északi felén többfelé várható eső, záporeső, legnagyobb eséllyel a Dunántúl északi részén.
Az Északi-középhegység térségében havas eső, hó is eshet.

Délebbre jóval kisebb a csapadék kialakulásának esélye, délkeleten nem is valószínű. A kedden még döntően északi, északnyugati szél éjszaka fordul, szerda napközben délnyugati irányból nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 5 és 12 fok között valószínű, ekkor délen, délkeleten lesz legmelegebb.