rendőrség;Göd;

Szexuális zaklatás és gyerekverés – A rendőrség próbálja felderíteni az állami intézmény sötét titkait

Két esetben is felmerült, hogy a volt Topház falain belül bűncselekményt követtek el.

Még 2017 májusában hozta nyilvánosságra a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű szervezet a gödi intézetben uralkodó állapotokról szóló, nagy felháborodást kiváltó riportját. Végül, 2018 júliusától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át a működtetői feladatokat, és a korábban hivatalosan Pest Megyei Topház Egyesített Szociális Intézménynek nevezett szociális otthon új neve Gondoskodás Háza lett.

444.hu értesülései szerint az azóta eltelt időszakban az intézményben két gondozott esetében is felmerült, hogy erőszakos támadás áldozatai lettek, és mindkét bűncselekmény esetében az intézmény dolgozói a gyanúsítottak.

Mint írják, 2018. július 23-án a gyanú szerint az intézmény 36 éves férfi dolgozója bántalmazott egy, az otthonban gondozottként lakó, sérült kiskorú fiút. Az esetnek több szemtanúja is volt, a vezetőség azonnal feljelentést tett a férfi ellen.

Néhány hónappal később a gyanú szerint egy másik, szintén férfi dolgozó az otthon egy elzárt tornatermében szexuálisan zaklatta az intézmény egy másik lakóját, egy sérült lányt. Úgy tudják, bár a dolgozók már január közepén jelentették az esetet a vezetőségnek, feljelentést csak hetekkel később tettek. Egy másik forrásuk szerint viszont a késedelem oka az volt, hogy az eset szemtanúját annyira traumatizálták az események, hogy sokáig beszélni sem mert arról, amit látott.

A portál megkeresésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy egy gödi intézményben történt könnyű testi sértés és szexuális erőszak gyanújával is feljelentést tettek. Mindkét esetben nyomozás indult. A szexuális erőszak ügyében a nyomozás jelenleg is folyamatban van, ezért nem adhatnak bővebb tájékoztatást, de a megvert gyerek ügyének nyomozati szakasza lezárult, és az ügy már az ügyészségen van. A rendőrség tájékoztatása szerint a védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen kiskorú a bántalmazás következtében könnyű sérüléseket szenvedett.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sajtószóvivője a portálnak elismerte: két esetben is felmerült, hogy az intézmény falain belül bűncselekményt követtek el. Állítása szerint mindkét esetben, amint tudomásukra jutottak a történtek feljelentést tettek. További kérdésekre a sértettek érdekeire hivatkozva nem kívánt válaszolni.