Előfizetés

Homofób, oroszbarát szervezet kongresszusán mondhat beszédet Novák Katalin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.13. 17:57

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A remek moszkvai kapcsolatokat ápoló World Congress of Families már Budapesten is haknizott, méghozzá az Orbán-kormány támogatásával. A barátság a jelek szerint megmaradt.
Március utolsó hétvégéjén rendezik meg Veronában a 13. Családok Világkongresszusát (World Congress of Families - WCF), a rendezvény mottója: A változás szele - Európa és a globális család- és életvédelmi mozgalom. A rendezvényen részt vesz Olaszország szélsőjobboldali belügyminisztere, Matteo Salvini és  Lorenzo Fontana családügyi miniszter is. Utóbbi azzal szerzett magának nemzetközi hírnevet, hogy el akarta töröltetni a rasszizmusellenes törvényt Olaszországban. Részt vesz még a programon a nyíltan idegengyűlölő kormányzó, Luca Zaia, és az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke, a bevándorlásellenes Giorgia Meloni. Magyar szempontból pedig a legfontosabb hír, hogy a rendezvényen beszédet mond Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára is – mutat rá a 444.hu.
A kapcsolat korántsem új a magyar kormány és a WCF között: ét évvel ezelőtt ezt a világkongresszust Budapesten tartották - a magyar kormány rendkívül lelkes támogatásával. A WCF a Családok Budapesti Világtalálkozója nevű programsorozat része volt, az eseményt Orbán Viktor nyitotta meg, beszédet mondott Novák Katalin nevében Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emmi felelős helyettes államtitkára, és az akkor még emberminiszter Balog Zoltán is. 
A családbarátnak mondott, homofób és oroszbarát szervezetet a szélsőséges amerikai Allan Carlson találta ki még 1997-ben, több mint 80 országban vannak jelen, és a témához kapcsolódó legsúlyosabb arcokkal turnéznak szerte a világban.
A Veronai kongresszuson beszédet mond Dmitrij Szmirnov orosz ortodox esperes is, aki korábban kannibáloknak nevezte az abortuszon átesett nőket. Ő a 2017-es budapesti kongresszuson azt mondta, a nők „igáslóvá tétele” - ez azt jelenti, hogy dolgoznak - valami ördögi terv része. Fontos tétele még, hogy a nők és a férfiak nem egyenlőek, és hogy semmiképp sem kéne hagyni, hogy a meleg és leszbikus párok örökbe fogadhassanak.  Az előadók között van Alekszej Komov. Róla a Népszava írta meg itthon először, hogy egy abortusz és genderszak-ellenes petíciós oldal, a Magyarországon is egyre jobban nyomuló CitizenGO kuratóriumi tagja, és kapcsolatban áll a milliárdos orosz ortodox oligarchával, a Putyin kedvenc üzletemberének tartott Konstanin Malofejevvel. De Citizengo kuratóriumi-tag a WCF társalapítója, Brian Brown is.
Brown egyébként úgy tartja, a homoszexuálisok életstílusa egészségtelen, illetve hogy az orosz iskolákban tartott szexuális felvilágosító órák Soros György tervének részei. Novák Katalinon kívül még egy nő tart előadást a kongresszuson, a nigériai Theresa Okafor, aki az egyik legnagyobb támogatója volt annak a 2014-ben elfogadott nigériai törvénynek, mely szerint a homoszexuális embereket akár 14 éves börtönbüntetésre lehet ítélni pusztán szexuális orientációjuk miatt. Emellett ellenzi a fogamzásgátló tabletta és az óvszer használatát - egy olyan országban, ahol több mint 3 millió HIV-fertőzött él, jegyzi meg a 444.hu.

Összeomlás szélén a XV. kerület, megint leszavazták a költségvetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.13. 17:13

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A városrész független képviselői a Fidesszel szavaztak együtt, így elbukott a büdzsé. Április 1-jétől megszűnhetnek az állami támogatások, és a kerület bizonytalan ideig csak saját bevételeiből gazdálkodhat.
Személyeskedéstől sem mentes, két napig húzódó testületi ülésen másodszorra is leszavazták Budapest XV. kerületének költségvetését a képviselők - számol be róla a hvg.hu. Ha március 18-ig, azaz jövő hétfőig sem sikerül elfogadni a büdzsét, április elsején nem utal a Magyar Államkincstár, és egy 80 ezres városrész marad központi költségvetési támogatás nélkül.
Attól kezdve csak a saját forrásaira támaszkodhatna a kerület, ami még az állami iskolákat is veszélybe sodorhatná.

A portál tudósítása szerint a név szerinti voksoláson a költségvetési javaslatra tízen – köztük Németh Angéla, a tavaly a Fidesz jelöltjét legyőző ellenzéki polgármester – szavaztak igennel, a nem gombot nyomta meg viszont a teljes Fidesz-frakció, és tartózkodott négy független képviselő, köztük a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, a Fideszből ugyancsak kizárt Bitvai Nándor, a korábban szintén a Fidesz színeiben politizáló Merk Péter, valamint Móricz Eszter.

A kerület február 27-én egyszer már nekifutott a költségvetés elfogadásának, akkor szintén 10 igen, hét nem és négy tartózkodás mellett maradt el a megállapodás. Akkor Németh Angéla baloldali polgármester bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal megvonta Victorné Kovács Judit alpolgármester minden feladat- és hatáskörét, valamint aláírási jogkörét.
Victorné ugyanis tartózkodott, pedig korábban még együtt nyújtották be a költségvetést.

A büdzsé vitájában a fideszes Lehoczki Ádám azzal érvelt, hogy az első próbálkozásnál a felesleges költségek miatt szavaztak nemmel. Panaszt tettek amiatt is, hogy tíz módosító indítványt is benyújtottak, de egyikről sem szavaztak az ülésen. Németh Angéla polgármester szerint azonban ezeket mind a határidő után adták be, viszont
a megegyezés érdekében arra is ígéretet tett, hogy ennek ellenére beírnák a javaslatokat a költségvetésbe.

Pintér Gábor (Fidesz) a vitán hozzátette, a módosításaikban útfelújítások, térfelújítások, bérfejlesztési alap is volt, valamint több mint fél tucat szerződés felmondása is szerepelt benne, amiket nem tartottak szükségesnek. „Ez a költségvetés nem jó és nem szolgálja a kerület érdekét” – tette hozzá. A független és szintén nemmel szavazó Bitvai Nándor is azt hozta fel, hogy a költségvetésben
több olyan szervezetet, egyesületet támogatnak, amelyek részt vettek a polgármester kampányában, példaként egy fúvószenekart említett.

A városrész honlapjának beszámolója szerint az újabb eredménytelen voksoláskor Lamperth Mónika jegyző ismét felhívta a figyelmet arra, hogy ha a március 18-i határnapig nem sikerül elfogadni a költségvetést, a kerületre egy hosszú és bonyolult jogi procedúra vár, amely mentén első lépésben április 1-jétől megszűnhetnek az állami támogatások, és a városrész bizonytalan ideig csak saját bevételeiből gazdálkodhat.

Egyelőre nem találtak precedenst arra, mi várhat pontosan ilyen esetben a kerületre, ám
egy hasonló helyzetben lévő kistelepülés 2018-ban majdnem egy teljes éven át kényszerült csak saját pénzéből gazdálkodni.

Ez pedig a XV. kerület esetében azt jelenthetné, hogy egy nagyon szoros költségvetéssel a kötelező feladatok ellátása (óvodák, bölcsődék működtetése) talán biztosítható lehet, ám az önként vállalt feladatokra, így a kulturális, a civil és a sportszervezetek támogatására, a fizetések előírt emelésére, a fejlesztésekre már biztosan nem jut pénz.

Hajdu László országgyűlési képviselő, aki a kerületet több cikluson át irányította, és a DK színeiben indulva tavaly áprilisban legyőzte a Fidesz helyi jelöltjét, felszólalásában arra figyelmeztette a képviselőket, hogy elfogadott költségvetés nélkül az önkormányzati intézmények, cégek megbénulhatnak, bizonytalanná válhat a minimálbér és a szakmunkás garantált bér előírt emelése, ahogyan az egyébként államosított iskolák sorsa is, hiszen ezek működését például a kerület 2 milliárd forinttal támogatta. A portál szerint egyébként a  politikus egy nyilvános Facebook-kommentjében később egyébként azt írta:
a Fidesz-frakcióban „megmondták, ha a jegyzőt Németh Angéla nem rúgja ki, akkor nem lesz költségvetése a kerületnek”.

A hírek szerint a képviselők a határidő utolsó napján, március 18-án még egyszer nekifutnak a szavazásnak.

Félsztrájk: a szociális ágazattal kiegyezett a kormány, a másik kettő odacsap

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.03.13. 17:08
2015-ben indult akció a Facebook-on, ahol az ágazatban dolgozók publikálták megalázóan alacsony fizetésüket
Kollektív szerződést és ütemezett béremelést ígér a humántárca a szociális munkásoknak.
A sztrájkkészültség megmarad a szociális területen, de nem tartják meg a március 14-ére, csütörtökre meghirdetett munkabeszüntetést – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkárságának vezetőivel tartott mai tárgyalás után a szakszervezeti oldal. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) lapunkat arról tájékoztatta, hogy a legtöbb követelésben közel kerültek a megoldáshoz a minisztérium képviselőivel. Ezek közül a legfontosabb, hogy az Emmi vállalta: április 30-ig javaslatot tesz le a kormány asztalára, ami megteremti a jogalapot a szociális ágazat kollektív szerződésének megkötésére. Hosszú ideje a szociális munkások keresik a legkevesebbet a hazai foglalkoztatottak között, ezért a tárca vezetői is jogosnak tartják a munkavállalók béremelési követelését. Megállapodás született arról is a mai egyeztetésen: egy többéves bérfelzárkóztatási programról folytatják a tárgyalásokat, hogy június 30-ra a kormány elé lehessen vinni a javaslatot. Ezeknek a kormányzati ígéreteknek a fényében a sztrájktárgyaláson résztvevő Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint az MKKSZ mellett a sztrájkot meghirdető Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) vezetői úgy döntöttek, a tárca által vállalt határidőkig nem szüntetik meg a sztrájkkészültséget, de felfüggesztik a munkabeszüntetés megtartását. A lépés nem érinti az MKKSZ által másik két területen, az önkormányzati igazgatásban és központi igazgatásban dolgozók körében szintén március 14-re, csütörtökre meghirdetett sztrájkot, azt jogszerűen megtartják a felhíváshoz csatlakozott munkahelyeken.