Schmidt Mária '56-ról már elmondta, "mit kell tudni", most a rendszerváltás jön

Publikálás dátuma
2019.03.13. 21:29
Schmidt Máriára újabb fontos feladatot bízott a kormányfő
Fotó: Molnár Ádám
A Terror Háza Múzeum főigazgatója ezúttal a rendszerváltás 30. évfordulójára való emlékezést koordinálhatja kormánybiztosként. A programra a tervek szerint összesen 12 milliárd forintot költenek.
Schmidt Máriát ismét kormánybiztossá nevezte ki Orbán Viktor. A Terror Háza Múzeum főigazgatója a rendszerváltozás 30. évfordulójára emlékező "30 éve szabadon" emlékévet koordinálhatja, ami ráadásul rögtön 3 esztendőt ölel majd fel - szúrta ki a szerdai Magyar Közlönyben a 444.hu.

Feladata többek közt, hogy koncepcióval rukkoljon elő a „30 éve szabadon” emlékév eseményeit feldolgozó és bemutató, a köznevelés rendszerében alkalmazható oktatási segédanyag kidolgozására.
A kormány összesen 12 milliárdot költ a programra,

idén 3 milliárdot, jövőre 6 milliárdot, 2021-ben pedig 3 milliárdot szánnak az emlékezésre.

A terv része a kormányhatározat szerint egy központi emlékmű felállítása is.
Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 21:31

Nincs pardon: kizárják vagy felfüggesztik a Fideszt, a kampány sikerét féltik Orbántól

Publikálás dátuma
2019.03.13. 21:05

Egy hét múlva jön el a néppártban az igazság napja - Joseph Daul megemelte a tétet.
Az Európai Néppárt március 20-iki ülésén az elnökség olyan javaslatot terjeszt a résztvevők elé, ami az alapszabály 9. pontja értelmében a Fidesz felfüggesztésére vagy kizárására tesz javaslatot – hangzott el a pártcsalád európai parlamenti frakciójának strasbourgi ülésén. Információink szerint Joseph Daul pártelnök a tanácskozáson értésre adta, hogy ha a küldöttek elutasítják az előterjesztést, vagyis nem akarnak szavazni róla, akkor el fog gondolkodni azon, hogy érdemes-e megmaradnia a tisztségében. Forrásaink szerint a vitában 10-12 képviselő szólalt fel, köztük a kizárást kezdeményező skandináv és Benelux-államok-beli, valamint Orbán-barát szlovén és horvát EP-képviselők. Többen – köztük a németek – azt hangsúlyozták, hogy a Fidesz tevékenysége komoly károkat okoz az EP-kampányra készülő néppártnak. 
Frissítve: 2019.03.14. 10:44

Eljön a nap, amikor lányos dolog lesz gyárban dolgozni?

Publikálás dátuma
2019.03.13. 19:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Lányok Napján megnyílnak a laborok, műszaki egyetemek és gyárak kapui a diáklányok előtt: a legizgalmasabb cégek és kutatóintézetek bizonyíthatják be, hogy náluk is szükség van a girl power-re.
A Lányok Napja országos, interaktív programját már nyolcadik éve szervezi a Nők a Tudományban Egyesület tizenéves diáklányok számára a legizgalmasabb technológiai cégek, kutatóintézetek és felsőoktatási intézmények bevonásával. Teszi mindezt azért, hogy a lányok interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhessék meg a tudományok, a technológia és az informatika világát. 2019-ben a Lányok Napjára jelentkező diákok április 30-án látogathatják meg azokat a gyárakat, laborokat és műszaki egyetemeket, amelyek programot kínálnak számukra. A fogadóhelyek tehát egy napra kinyitják kapuikat, hogy megmutassák, miért érdemes náluk tanulni és/vagy dolgozni, ezzel is ösztönözve a lányokat arra, hogy olyan pályát válasszanak maguknak, amiben nem csupán kiteljesedhetnek, hanem szükség is van rájuk – írja közleményében a programot szervező egyesület.
Emlékeztetnek arra is, hogy a természettudományos, műszaki és informatikai területeken kevés a női munkaerő, és óriási a munkaerőhiány: a magyar piacon mintegy 30 ezer emberre volna szükség az ágazatok igényeinek kielégítéséhez, de a fiúk száma itt már érdemben nem emelhető. Az esemény fővédnöke Polgár Judit, aki azért állt ki a Lányok Napja mellett, mert a sakknak köszönhetően nagyon is jól tudja, mit jelent férfiak között lehetőséget kapni és élni vele. Ahogy a szervezőknek adott interjújában hangsúlyozta, „a Lányok Napja nem nyitott ajtókat csuk be a fiúk számára, hanem a lányok előtt csukott ajtókat nyitja ki, így a változásnak mindenki részesévé válik”. Polgár kitért az oktatás helyzetére és a nemek arányának szerepére, valamint arra is, hogy milyen pályát választott volna magának, ha nem sakkozóként nő fel, és hogy fiatal lányként mi jelentette számára a legnagyobb kihívást. Az egyéni célok megvalósítása mellett, a sakkbajnok azért is fontosnak tartja, hogy lányok is vállaljanak munkát a hagyományosan maszkulinnak tartott mérnöki, kutatói és informatikai területeken, mert a nemileg kiegyenlített csoportok sokkal  jobb hangulatban, és a kutatások is eredményesebben dolgoznak.
Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 19:58