Visszatérő vendég: az év második felében újra Budapestre jön Putyin

Publikálás dátuma
2019.03.14. 07:55

Fotó: Botár Gergely / AFP
Konkrét időpontja még nincs a látogatásnak, de valamikor az év második felében jön Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök.
"Oroszországgal teljesen transzparens az együttműködésünk. Minden évben van egy magas szintű találkozó, a külügyminiszterek rendszeres kapcsolattartása mellett. 

Tavaly Orbán Viktor miniszterelnök járt Moszkvában, idén Budapesten lesz a találkozó. Ennek az időpontjáról még egyeztetünk, valamikor a második félévben kerül majd erre sor."

Ezt nem más, mint Szijjártó Péter mondta az mfor.hu-nak adott interjújában. Azt, hogy az orosz elnök idén is Magyarországra látogat, lapunk írta meg először, még januárban. A külügyminisztertől azt is megkérdezték, kilátásban van-e Angela Merkellel a közeljövőben egy találkozó. Szijjártó szerint a közelmúltban találkoztak a Visegrádi négyek és Németország vezetői, akkor minden aktuális kérdést át tudtak tekinteni. "Továbbá rendszeresen találkozunk az Európai Tanács ülésein" - fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy olyan aktuális ügyek, mint a Fidesz európai néppárti tagsága miatt sincs-e erre szükség, a külügyminiszter úgy felelt, a CDU-nak új elnöke van. Szerinte jelenleg nincs olyan államközi ügy, amit ne tudnának egyeztetni miniszteri szinten.
Az interjúban szóba került, hogy Donald Trump amerikai elnökkel találkozik-e Orbán Viktor. Erre azt mondta Szijjártó, jelenleg nincs olyan ügy, aminek a kezeléséhez a legfelsőbb szintre lenne szükség.

"Legutóbb az amerikai külügyminiszter járt nálunk; nem maradt olyan nyitott kérdés, amit ne vitattunk volna meg"

- fogalmazott.
A beszélgetésben szó esett még arról, hogy a Nyugat-Balkán mellett más régiókra is kiterjesztik a magyar cégek külföldi terjeszkedését segítő állami programot, hogy minél több profitot hozzanak haza. Paks 2-vel kapcsolatban pedig arról beszélt, az európai uniós eljárások indokolatlan hosszúsága miatt csúszik beruházás, de „nincs elbizonytalanodás”. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 08:37

Ellenzék: újradátumozták az egységet

Publikálás dátuma
2019.03.14. 07:30
Az év eleji tüntetések óta együtt mozdul az ellenzék
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Azért a remények szerint az EP-kampány előtt meglesz a fővárosi egység.
Bár a Párbeszéd március 15-ére harangozta be a budapesti egység felmutatását, információink csak később, az EP-kampány kezdetéig, április 8-ig állapodnak meg az ellenzéki pártok arról, hogy melyik kerületben ki adja majd a polgármester- és a képviselőjelölteket. Jelenleg az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum egyeztet, és informálisan az LMP is részt vesz a tárgyalásokon. A Lehet Más a Politika egyébként csak a február végi kongresszusi felhatalmazás birtokában kezdhetett tárgyalni a fővárosban, a párt budapesti szervezete mintegy másfél hét múlva dönti el hivatalosan, miképp lesz részese az ellenzéki együttműködésnek. A Jobbik a fővárosban megosztónak számít, így – vidéki támogatásért cserébe – itt nem ragaszkodik polgármesteri helyhez. Egy-két kerületben mindenesetre elakadt az egyeztetés. Az ugyanakkor forrásaink szerint alapvetés, hogy az öt regnáló nem kormánypárti polgármester újrázhat. Úgy tudjuk, a Momentum legalább két kerületre számíthat, az LMP – ha beszáll az összefogásba – egy polgármesteri pozícióval kalkulálhat. A DK esetében 5-6 kerületet emlegetnek. Újpestet – az összes párt támogatásával – a független Szalma Botond venné be. A többi kilenc kerület a szocialisták terepe lehet. Jelenleg négy kerületben számolnak úgy – például a Józsefvárosban és a Hegyvidéken –, hogy eleve az esélytelenek nyugalmával indulnak  az ellenzék.
Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 07:41

Nyugodt idő mellett enyhülés kezdődik

Publikálás dátuma
2019.03.14. 06:25
Felhős időre van kilátásunk
Csütörtökön tavaszias, de mérsékelten meleg idő várható, viszont a következő napokban egyre magasabbra kúszik majd a hőmérő higanyszála.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: folytatódik a felhőzet felszakadozása, és a gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, majd késő délutántól északnyugat felől ismét felhőzet-növekedés kezdődik. Helyenként előfordulhat gyenge eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, az északi országrészben pedig erős lökések is lesznek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű, délnyugaton lesz a legmelegebb. Késő estére 1 és 7 fok közé hűl le a levegő. A nemzeti ünnepen és szombaton borús, esős és derűsebb időszakok váltogatják egymást, majd vasárnapra megnyugszik az időjárás, csapadék nem lesz. Egy-két fokkal enyhébb idő várható, vasárnap pedig a 22 fokot is elérheti a maximumhőmérséklet. 
Szerző
Témák
időjárás