Előfizetés

Bírság helyett menekítőautót küldenek a kiskorú prostituáltaknak

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.03.14. 08:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Júliustól több szempontól is változhat a gyermekprostitúció hatósági megítélése: a szexipar 18 év alatti áldozatait korábban sokszor elkövetőknek tartották, a rendszert azonban most finomhangolják.
Az év második felétől több lépést is tenne a kormány az emberkereskedelem ellen, nagyobb védelmet nyújtanának a prostitúció még nem nagykorú áldozatainak - derül ki a szerdán kiadott Magyar Közlöny egyik határozatából.
A kormányhatározat szerint a nyomozószerveket az eddiginél hatékonyabban kell felkészíteni az áldozatok felismerésére, a bűnügyi statisztika is átalakításra szorul, hogy jobban figyelembe vegye az emberkereskedelemmel kapcsolatos adatokat. A 18 év alatti prostituáltak számára pedig speciális szakellátást és visszailleszkedési tervet dolgoznak majd ki a gyermekvédelmi intézményekben.

A határozat azt is kimondja, hogy a 18 év alatti prostitúció tiltott, a tetten ért fiatalkorúakat gyermekvédelmi eljárás és gondoskodás illeti meg –
a tetten ért fiatalkorúakat gyermekvédelmi eljárás és gondoskodás illeti meg.

Az  ehhez szükséges eljárásrendet a belügyminiszternek kell kidolgoznia, az igazságügyi miniszterrel és a kancelláriaminiszterrel együtt.

Menekítőautóval, védett szállásra

A tervekhez pénzt is adna a kormány: 129 millió forintból új védett – tehát titkos helyen létesített - szálláshelyet nyitnának a kimentett fiatalkorúak számára, az otthon pedig menekítőautóval szállíthatná el a kerítőktől, striciktől megszabadított áldozatokat. További 30 millió forintot a nyomozószervek továbbképzésére és érzékenyítésére szánnak majd.

Elkövetőkből áldozatok lesznek

A megítélt összeg kevésnek tűnik ahhoz, hogy megoldjon egy rendszerszintű, az egész országot érintő problémát - 159 millió nevetséges ráfordításnak tűnhet, amikor ugyanabból a közlönyszámból megtudhatjuk: Schmidt Mária 12 milliárd forintból magyarázhatja el, hogy mit is jelentett a rendszerváltás.
A lépés mégis arra utal, hogy változhat az állam és a rendőrség hozzáállása a gyermekprostitúció áldozataihoz, hiszen korábban sokszor elkövetőként tekintettek rájuk. Székely László alapjogi ombudsman tavalyi jelentésében is arra hívta fel a figyelmet, hogy szabálysértési eljárás és szankció fenyegeti azokat a kényszerítő helyzetben lévő gyermekeket, akiket a prostitúciós tevékenységen érnek. Pedig 2015 júniusában Magyarországon is kihirdették a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni védelemről szóló Lanzarote-i Egyezményt, ami alapján
a kiskorú prostitúciós tevékenysége nem lehet önkéntes: azt valamilyen fizikai, lelki, gazdasági kényszer vagy fenyegetés hatására végzi. A gyermeket áldozatnak kell tehát tekinteni.

Ehhez képest az ombudsmani jelentés szerint 2015-ben Ferencvárosban 12 olyan prostituált ellen indult szabálysértési eljárás, aki még nem töltötte be a 18. életévét. A gyermekprostitúció kihasználásának bűntett gyanúja miatt pedig összesen 1 eljárás indult a vizsgált időszakban. A kerületi kapitányság Székelynek adott válaszában ugyan elismerte, hogy a fiatalkorú szabálysértőket áldozatnak tekintik, de áldozat voltukra csak akkor derülhet fény, ha elismerik, hogy kényszer hatására cselekedtek; ezt pedig - a futtatóktól való félelmükben, akik nemritkán családtagok is – csak nagyon kevesen vallják be.
Ennél is keményebb adatokat közölt 2016 májusában Hajdú-Bihar megyei Rendőr-kapitányság, ahol a gyermekprostitúció kihasználása miatt három év alatt csak nyolc eljárást indítottak, „elkövetők” ellen viszont több mint százat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 2012-2015 között 452 esetben regisztráltak prostitúciós szabálysértést, ebből pedig 86 esetben fiatalkorúak ellen indult eljárás.

Visszatérő vendég: az év második felében újra Budapestre jön Putyin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 07:55

Fotó: Botár Gergely / AFP
Konkrét időpontja még nincs a látogatásnak, de valamikor az év második felében jön Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök.
"Oroszországgal teljesen transzparens az együttműködésünk. Minden évben van egy magas szintű találkozó, a külügyminiszterek rendszeres kapcsolattartása mellett. 
Tavaly Orbán Viktor miniszterelnök járt Moszkvában, idén Budapesten lesz a találkozó. Ennek az időpontjáról még egyeztetünk, valamikor a második félévben kerül majd erre sor."

Ezt nem más, mint Szijjártó Péter mondta az mfor.hu-nak adott interjújában. Azt, hogy az orosz elnök idén is Magyarországra látogat, lapunk írta meg először, még januárban. A külügyminisztertől azt is megkérdezték, kilátásban van-e Angela Merkellel a közeljövőben egy találkozó. Szijjártó szerint a közelmúltban találkoztak a Visegrádi négyek és Németország vezetői, akkor minden aktuális kérdést át tudtak tekinteni. "Továbbá rendszeresen találkozunk az Európai Tanács ülésein" - fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy olyan aktuális ügyek, mint a Fidesz európai néppárti tagsága miatt sincs-e erre szükség, a külügyminiszter úgy felelt, a CDU-nak új elnöke van. Szerinte jelenleg nincs olyan államközi ügy, amit ne tudnának egyeztetni miniszteri szinten.
Az interjúban szóba került, hogy Donald Trump amerikai elnökkel találkozik-e Orbán Viktor. Erre azt mondta Szijjártó, jelenleg nincs olyan ügy, aminek a kezeléséhez a legfelsőbb szintre lenne szükség.
"Legutóbb az amerikai külügyminiszter járt nálunk; nem maradt olyan nyitott kérdés, amit ne vitattunk volna meg"

- fogalmazott.
A beszélgetésben szó esett még arról, hogy a Nyugat-Balkán mellett más régiókra is kiterjesztik a magyar cégek külföldi terjeszkedését segítő állami programot, hogy minél több profitot hozzanak haza. Paks 2-vel kapcsolatban pedig arról beszélt, az európai uniós eljárások indokolatlan hosszúsága miatt csúszik beruházás, de „nincs elbizonytalanodás”. 

Ellenzék: újradátumozták az egységet

Népszava
Publikálás dátuma
2019.03.14. 07:30
Az év eleji tüntetések óta együtt mozdul az ellenzék
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Azért a remények szerint az EP-kampány előtt meglesz a fővárosi egység.
Bár a Párbeszéd március 15-ére harangozta be a budapesti egység felmutatását, információink csak később, az EP-kampány kezdetéig, április 8-ig állapodnak meg az ellenzéki pártok arról, hogy melyik kerületben ki adja majd a polgármester- és a képviselőjelölteket. Jelenleg az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum egyeztet, és informálisan az LMP is részt vesz a tárgyalásokon. A Lehet Más a Politika egyébként csak a február végi kongresszusi felhatalmazás birtokában kezdhetett tárgyalni a fővárosban, a párt budapesti szervezete mintegy másfél hét múlva dönti el hivatalosan, miképp lesz részese az ellenzéki együttműködésnek. A Jobbik a fővárosban megosztónak számít, így – vidéki támogatásért cserébe – itt nem ragaszkodik polgármesteri helyhez. Egy-két kerületben mindenesetre elakadt az egyeztetés. Az ugyanakkor forrásaink szerint alapvetés, hogy az öt regnáló nem kormánypárti polgármester újrázhat. Úgy tudjuk, a Momentum legalább két kerületre számíthat, az LMP – ha beszáll az összefogásba – egy polgármesteri pozícióval kalkulálhat. A DK esetében 5-6 kerületet emlegetnek. Újpestet – az összes párt támogatásával – a független Szalma Botond venné be. A többi kilenc kerület a szocialisták terepe lehet. Jelenleg négy kerületben számolnak úgy – például a Józsefvárosban és a Hegyvidéken –, hogy eleve az esélytelenek nyugalmával indulnak  az ellenzék.