védelem;gyermekprostitúció;alapjogi biztos;

Bírság helyett menekítőautót küldenek a kiskorú prostituáltaknak

Júliustól több szempontól is változhat a gyermekprostitúció hatósági megítélése: a szexipar 18 év alatti áldozatait korábban sokszor elkövetőknek tartották, a rendszert azonban most finomhangolják.

Az év második felétől több lépést is tenne a kormány az emberkereskedelem ellen, nagyobb védelmet nyújtanának a prostitúció még nem nagykorú áldozatainak - derül ki a szerdán kiadott Magyar Közlöny egyik határozatából.

A kormányhatározat szerint a nyomozószerveket az eddiginél hatékonyabban kell felkészíteni az áldozatok felismerésére, a bűnügyi statisztika is átalakításra szorul, hogy jobban figyelembe vegye az emberkereskedelemmel kapcsolatos adatokat. A 18 év alatti prostituáltak számára pedig speciális szakellátást és visszailleszkedési tervet dolgoznak majd ki a gyermekvédelmi intézményekben.

A határozat azt is kimondja, hogy a 18 év alatti prostitúció tiltott, a tetten ért fiatalkorúakat gyermekvédelmi eljárás és gondoskodás illeti meg –

a tetten ért fiatalkorúakat gyermekvédelmi eljárás és gondoskodás illeti meg.

Az  ehhez szükséges eljárásrendet a belügyminiszternek kell kidolgoznia, az igazságügyi miniszterrel és a kancelláriaminiszterrel együtt.

Menekítőautóval, védett szállásra

A tervekhez pénzt is adna a kormány: 129 millió forintból új védett – tehát titkos helyen létesített - szálláshelyet nyitnának a kimentett fiatalkorúak számára, az otthon pedig menekítőautóval szállíthatná el a kerítőktől, striciktől megszabadított áldozatokat. További 30 millió forintot a nyomozószervek továbbképzésére és érzékenyítésére szánnak majd.

Elkövetőkből áldozatok lesznek

A megítélt összeg kevésnek tűnik ahhoz, hogy megoldjon egy rendszerszintű, az egész országot érintő problémát - 159 millió nevetséges ráfordításnak tűnhet, amikor ugyanabból a közlönyszámból megtudhatjuk: Schmidt Mária 12 milliárd forintból magyarázhatja el, hogy mit is jelentett a rendszerváltás.

A lépés mégis arra utal, hogy változhat az állam és a rendőrség hozzáállása a gyermekprostitúció áldozataihoz, hiszen korábban sokszor elkövetőként tekintettek rájuk. Székely László alapjogi ombudsman tavalyi jelentésében is arra hívta fel a figyelmet, hogy szabálysértési eljárás és szankció fenyegeti azokat a kényszerítő helyzetben lévő gyermekeket, akiket a prostitúciós tevékenységen érnek. Pedig 2015 júniusában Magyarországon is kihirdették a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni védelemről szóló Lanzarote-i Egyezményt, ami alapján

a kiskorú prostitúciós tevékenysége nem lehet önkéntes: azt valamilyen fizikai, lelki, gazdasági kényszer vagy fenyegetés hatására végzi. A gyermeket áldozatnak kell tehát tekinteni.

Ehhez képest az ombudsmani jelentés szerint 2015-ben Ferencvárosban 12 olyan prostituált ellen indult szabálysértési eljárás, aki még nem töltötte be a 18. életévét. A gyermekprostitúció kihasználásának bűntett gyanúja miatt pedig összesen 1 eljárás indult a vizsgált időszakban. A kerületi kapitányság Székelynek adott válaszában ugyan elismerte, hogy a fiatalkorú szabálysértőket áldozatnak tekintik, de áldozat voltukra csak akkor derülhet fény, ha elismerik, hogy kényszer hatására cselekedtek; ezt pedig - a futtatóktól való félelmükben, akik nemritkán családtagok is – csak nagyon kevesen vallják be.

Ennél is keményebb adatokat közölt 2016 májusában Hajdú-Bihar megyei Rendőr-kapitányság, ahol a gyermekprostitúció kihasználása miatt három év alatt csak nyolc eljárást indítottak, „elkövetők” ellen viszont több mint százat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 2012-2015 között 452 esetben regisztráltak prostitúciós szabálysértést, ebből pedig 86 esetben fiatalkorúak ellen indult eljárás.