Tudomány;szmog;sütés;egészségkárosodás;

2019-03-16 11:11:00

Ártalmasabb lehet az egészségre a sütés, mint a szmog

Egy kutatás szerint a sütés bármilyen formája többet árt az emberi szervezetnek, mint a nagyvárosokban gyakran megjelenő szmog.

A konyhai légszennyezés károsabb lehet az egészségre, mint a nagyvárosokra és ipari zónákra telepedő szmog – írta a Qubit az amerikai környezetegészségügyi kutatókat tömörítő Indoor Chem tavalyi vizsgálatának eredményeit összegző The Guardian-cikk alapján.

 A háztartások konyháiban keletkező egészségkárosító anyagokat tavaly nyáron több száz helyszíni vizsgálattal felmérő Home Chem projekt feltárta, hogy egy átlagos amerikai otthonban az ózon (O3), a nitrát- (NO3) és hidroxid- (OH) ionok, a szénmonoxid (CO) és a metán (CH4) aránya a levegőben magasabb volt, mint a durván szennyezett városok légterében. 

Leginkább a sütés szennyezi a környezetet, legyen szó a serpenyőben vagy fritőzben, illetve a kemencét imitáló sütőkben, illetve pirítókban végzett hőkezelésekről - állapították meg a kutatók. Így a pirítós, a tükörtojás, a sült kolbász éppúgy veszélyforrás, mint a csőben sült kelbimbó vagy a sült csirke.

Az angolul particular matter (PM) néven ismert szálló por a konyhákban javarészt a sütés-főzés alapanyagaiból áll, beleértve a fűszereket, a részben elszenesedett zöldség- és húsmaradványokat, az olaj- és zsírmolekulákat. Mint kiderült, ezek közül a 2,5 mikronnál kisebb, a tüdőből nem ürülő anyagok koncentrációja 200 mikrogramm volt köbméterenként, vagyis többszöröse annak, mint amennyit a legendásan szmogos Londonban mérnek egy átlagos őszi napon.