A hazai korrupció és a plakátkampányok miatt is aggódik az amerikai külügy

Publikálás dátuma
2019.03.17. 21:54

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az Egyesült Államok friss, hazánkról szóló országjelentése többek között megállapítja, nincs rendjén, hogy a kormány közpénzből fizetett tájékoztató kampánya lényegében megkülönböztethetetlen a Fidesz hirdetéseitől.
Egyebek mellett a kormány plakátkampányait, a vagyonnyilatkozatok rendszerét és az itthoni gazdasági élet korrupciógyanús eseteit kifogásolja az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának hazánkról szóló friss országjelentése - számolt be róla az RTL Klub Híradója.

Az amerikai külügyi tárca az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetre (EBESZ) hivatkozva azt állapította meg, hogy a Fidesz egyértelmű fölényben volt a tavalyi választási kampányban, mert szerintük 
a kormány közpénzből fizetett tájékoztató kampánya lényegében megkülönböztethetetlen volt a kormánypárt hirdetéseitől.

"Azzal, hogy rámutatunk a szabálytalanságokra, és nyomást gyakorolunk az érintett kormányokra, változást tudunk elérni" - mondta a dokumentumról Mike Pompeo, az USA külügyminisztere. A jelentés szerint Magyarországon az államhatalom korrupt felhasználást veti fel, hogy a gazdasági élet bizonyos szereplői előnyöket élveznek. Név szerint egyébként egyedül Liszkay Gábort említik, akinek a magyar sajtó csaknem 85%-a került az irányítása alá, amikor létrehozták a kormányközeli médiaholdingot.

A dokumentumra reagált a magyar külügyminisztérium is, amely a plakátkampányokról azt mondta,
"a kormány joga és kötelessége, hogy tájékoztasson az illegális bevándorlás veszélyeiről".

A korrupcióval kapcsolatos felvetéseket pedig azzal - az egyébként az általa tartott Kormányinfón már Orbán Viktor által is használt érvvel - ütötték el, hogy a magyar gazdaság növekedése önmagában cáfolja a korrupciós vádakat.

A műsorban Bihal Dávid az MSZP elnökségi tagja a hírek kapcsán megjegyezte, a magyar kormány politikáját elutasítják az Egyesült Államokban - hiába próbál Orbán hízelegni Trumpnak.

Szerző

Megnézte már a szelvényét? Íme a hatos lottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2019.03.17. 16:49

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 11. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 2 (kettő) 10 (tíz) 21 (huszonegy) 25 (huszonöt) 27 (huszonhét) 31 (harmincegy)        Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 335 445; a 4 találatos szelvényekre 5975; a 3 találatos szelvényekre 1420 forintot fizetnek.
Szerző

Csak egy napig tartott a tavasz - éjszaka viharos széllel érkezik a csapadék

Publikálás dátuma
2019.03.17. 15:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vasárnap éjszaka nyugatról felhősödés kezdődik, a csapadékzóna pedig hétfő estére már a Tiszántúlra is elér. Az északnyugatira forduló szél közben megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik.
Vasárnap a késő délutáni óráktól több-kevesebb fátyolfelhő mellett száraz idő várható, majd éjszaka északnyugat, nyugat felől felhőzetnövekedés kezdődik, és hétfőn már csak az Alföldön számíthatunk többórás napsütésre.
Az éjszaka második felében elsősorban a nyugati határvidéken, hétfő délelőtt pedig a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várható eső, záporeső, majd ezt követően a csapadéksáv kelet felé halad tovább, és estétől már a Tiszántúlon is eshet.

A délnyugati szelet vasárnap délután főként a nyugati tájakon kísérhetik erős lökések. Késő estétől aztán egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, és főként az Észak-Dunántúlon és a főváros környezetében megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, a déli országrészben lesz enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 6 és 18 fok között várható, délkelet felé haladva mérhetjük majd a magasabb értékeket.
Szerző