Financial Times: Ha Manfred Weber megtűri a Fideszt, a kormánypárt túszává válhat

Publikálás dátuma
2019.03.19 10:48

Fotó: AFP/ LUDOVIC MARIN
Orbánnak már rég nincs semmi keresnivalója a Néppártban - deklarálja az ismert brit napilap.
Semmi keresnivalója sincs Orbán Viktornak és a Fidesznek az Európai Néppártban, írja a brit gazdasági napilap, a Financial Times. A lap világosan fogalmaz szerkesztőségi állásfoglalásában, fogalmaz a cikket szemléző hvg.hu: az EPP-nek és annak frakcióvezetőjének, Manfred Webernek ki kell állnia a demokratikus értékek mellett.
Az FT rendkívüli esetnek írja le, hogy egy tagpárt - a Fidesz, és annak vezetője, Orbán - a saját pártcsaládját támadja, Jean-Claude Juncker ellen uszít, a mellette kiállókat pedig inzultálja. Hozzáteszik, már így is rengeteget eltűrtek Orbánnak. A Néppárt sokáig semmit sem tett, akkor sem, amikor a magyar kormányfő Soros Györgyöt támadva kampányolt, vagy épp a menekültek ellen uszított, szemet hunytak a bírói függetlenség korlátozása, a sajtószabadság lábbal tiprása és a közpénzek hűtlen kezelése felett is. Emlékeztetnek, mindezek miatt számos EPP-tag szavazott a 7. cikk szerinti eljárás megindítása mellett. És bár
nemrég még azt gondolták a néppárti vezetők, hogy ha a pártcsalád tagja marad Orbán, úgy irányíthatják őt, ez tévedésnek bizonyult.
Két ellenérvet hoznak a kizárással szemben: az egyik a Fidesz tucatnyi mandátumának száma, amik kirúgásával a szélsőjobbhoz vándorolnának. A másik az aggodalom attól, hogy a kizárás lavinát indít el: Janez Jansa szlovén populista már jelezte, hogy maga is távozna a néppártból magyar barátjának kirúgása esetén. Az EP-választás előtt ez elég szerencsétlen lenne.
"Az Orbán-kérdés egy alapvető kérdés Manfred Weber számára" - írják, és még az aggodalmaik ellenére is arra figyelmeztetnek: ha Weber az EPP-n belül tartja a magyar kormánypárt tagságát, esetleg csak felfüggesztést javasol, úgy a Fidesz túszává válik. Minthogy Weber néppárti csúcsjelölt is, vezetői erényeket és a demokratikus erények melletti elkötelezettséget kell mutatnia, amik az Európai Bizottság elnökének alapvetői készségei is
Korábban egy másik ismert lap, az Economist is arról írt: "itt az idő, hogy kirakják Orbánt". Egyúttal egy maga alá vizelő kutyaként ábrázolták a magyar miniszterelnököt.

Hatmillió eurónyi készpénzt tartott bőröndökben a szudáni elnök

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:38
Omar al-Besír (képünkön) biztosra ment, több millió eurós vésztartalékot halmozott fel
Fotó: AFP/ ASHRAF SHAZLY
A katonai hírszerzés legalábbis ekkora összeget foglalt le Omar el-Besír lakásán.
Összesen nagyjából 6 millió eurónyi készpénzt talált a katonai hírszerzés Szudán volt elnökének lakásán – írja a 24.hu, a Sky News értesülését idézve. Omar el-Besírt áprilisban tartóztatták le és pénzmosás gyanújával nyomoznak ellene; a rengeteg készpénzt tömött bőröndökben tartotta a megbuktatott vezető. Az elnök eltávolítását több hónapig tartó tiltakozáshullám előzte meg. A 30 évig az ország élén álló el-Besír ellen az Hágai Nemzetközi Bíróság is körözést adott ki, többek között emberiesség elleni bűncselekményekkel, gyilkossággal, nemi erőszakkal és kínzásokkal vádolják a Darfúrban 15 éve tartó népirtás miatt, melynek egyes becslések szerint 300-400 ezer áldozata is lehetett.
A megbuktatott államfő letartóztatása után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, és az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd Szudán élén, ennek végén választásokat tartanak majd.
Témák
Szudán
Frissítve: 2019.04.20 20:10

A német belügyminiszter szerint Orbán túlzásba esett, de nincs vele nagy baj

Publikálás dátuma
2019.04.20 18:51
Horst Seehofer
Fotó: AFP/ ODD ANDERSEN
Az EU-ellenes kampány kicsit talán sok volt, de hát ki nem hibázik néha - védte meg Orbán Viktort Horst Seehofer.
A német belügyminiszter szerint ugyan Orbán Viktor túlzásba vitte az EU-ellenes kampányát, ám ennek ellenére nem kérdőjelezhető meg a magyar miniszterelnök demokratasága. A Neue Zürcher Zeitungnak adott nyilatkozatában Horst Seehofer úgy vélekedett, Orbán keresztény meggyőződésből harcolt a kommunizmus ellen – írja a hvg.hu. A svájci lap tudósítója megkérdezte Seehofertől – a CSU egykori elnökétől, és volt bajor miniszterelnöktől – hogy Kelet-Európa védőügyvédjének tartja-e magát. 
A politikus erre elmondta: „Nem kérek bocsánatot azért, mert kapcsolatot tartok Orbánnal. Figyelemre méltó az életrajza, Orbán akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor mi a foteljeinkben ültünk, s mindezt keresztényi meggyőződésből tette. 
„Nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni Orbán Viktor demokrataságát. Túlzásba esett ugyan, amikor kampányt EU-ellenes kampányba kezdett, de ez velünk, német politikusokkal is megesett néha.”
„Csak mi úgy teszünk, mintha hibátlanul járnánk-kelnénk ebben a világban.” - mondta Orbánról, aki uniós támogatással kitömött kormányzattal harcol Brüsszel ellen. Seehofer egyébként nem titkoltan befogadásellenes álláspontot vall menekültügyben: az interjú során is hangsúlyozta, hogy a migrációs válság Európa Achillesz-inát jelenti, és hogy ő személy szerint arra büszke, ha több bevándorlót tudnak ténylegesen is kiutasítani Németországból, mint ahány kitutasítási eljárás eredménytelenül zárul.  A belügyminiszter - aki egyébként azt is szorgalmazza, hogy a radikális iszlamista kiskorúakat, tehát a 14 év alattiakat is figyelhessék meg a titkosszolgálatok - mégsem az iszlamizmustól, hanem a német szélsőjobb erősödésétől tart igazán.