Így áll össze a Fidesz-fölény a közösségi médiában: nem népszerű, csak sokat szidják

Publikálás dátuma
2019.03.21. 14:41

Fotó: Shutterstock
Abban igaza van a Nézőpont Intézet médiakutatójának, hogy rengeteg embert ér el a nagyobbik kormánypárt az online térben, ám ez nem feltétlenül siker.
Sokak számára megdöbbentő eredménnyel zárult a Nézőpont Intézet médiakutatójának, a Fidesz-barát Médianéző Központnak legutóbbi Facebook-elemzése. Az elemzés azt vizsgálta, hogy az egyes politikai csoportosulások mennyire tudják elérni az embereket a Facebook-on, és a március 15-i ünnep kapcsán azt állította: a kormánypártnak ötszörös a fölénye, és az ellenzéknél sokkal hatékonyabban juttatja el üzenetei az olvasókhoz.
A gyorselemzés készítői a Fidesz és hat ellenzéki párt (MSZP, Jobbik, DK, Párbeszéd, Momentum, LMP) Facebook-oldalát vizsgálva összesen 134.100 interakciót (kedvelést, megosztást, kommentet) talált március 15-én, ebből 113 ezer a kormánypárthoz sorolható. A részletek kapcsán a Hírklikk.hu kereste meg a Médianéző Kft. vezetőjét, Boros Bánk Leventét. Rákérdeztek, nézték-e a kommentek tartalmát, és tettek-e különbséget a pozitív és negatív reakciók között? Boros Bánk válaszából kiderült:
a Médianézőt egyáltalán nem érdekelte, szidják-e vagy dicsérik Orbánt a kommentelők, ők csak a mennyiséget vizsgálták.

Márpedig ha az embernek van szerencséje egy moderálás előtt álló poszt hozzászólásaira egy pillantást vetnie, vagy esetleg egy friss kiírást még akkor szemlél meg, mikor éppen csak érkeznek alá a kommentek, bizony nem csak szívecskéket és gratulációt fog ott látni. Sőt, néhány kritikus hozzászólás még tovább is megmarad:
A módszertanról az is kiderült, hogy a Fidesz mellett ellenzékként a DK, a Párbeszéd, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik, illetve Gyurcsány Ferenc, Szél Bernadett, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Tóth Bertalan és Demeter Márta hivatalos Facebook-oldalait nézték. Ez pedig közel sem fedi le a teljes ellenzéki online jelenlétet:
a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak például közel háromszor annyi követője van, mint a Momentumnak, de még a Fidesznél is 20 ezerrel több követővel bír az oldala, mégis kimaradt az elemzésből.

Megjegyzendő, a Kutyapártnak a választók körében szintén a Momentuméval azonos, 5 százalék körüli a támogatottsága. A Médianéző kihagyta ugyanakkor a kormányfő Facebook-oldalát is. Erről Boros Bánk azt mondta: "Orbán Viktor oldalára vonatkozóan rendelkezünk adatokkal, de, minthogy hasonló a helyzet, mint a pártok viszonylatában (azaz egyedül több interakciót váltott ki, mint a vizsgált ellenzéki politikusok együttvéve), így ennek közlése tartalmi szempontból újdonságot nem hozott volna, míg az ellenzéki szereplők egymáshoz viszonyított arányai ténylegesen új információnak bizonyultak".
Arra a kérdésre, hogy vajon a szakember szervezett mozgásnak tudja-e be a Fidesz sikerét, tekintetbe véve a nagyobbik kormánypárt által működtetett ál-profilok tömegének aktív működését. A portál azt írja, Boros Bánk Levente válasza a felvetésre a következő volt: a nagyobbik kormánypárt tudatosan és hatékonyan használta a Facebookot már tavaly is.

A Médianéző álmodta az ellenzéki médiatúlsúlyt

A Médianéző volt az, amelyik tavaly decemberben, közvetlenül azt is "kikutatta", hogy "a hazai médiapiac továbbra is balliberális dominanciájú". A közvetlenül a KESMA létrejötte után nyilvánosságra hozott elemzés elképesztő sarkításokkal van tele, kezdve onnan, hogy a független sajtót balliberálisnak bélyegzi, egészen odáig, hogy egy az egyben megfeledkezik a közmédiáról.
Ez természetesen nem áll útjában annak, hogy az "eredményekkel" még Brüsszelben is példálózzanak és mentegetőzzenek a fideszesek, ha a magyar sajtószabadságról kérdezik őket.

Szerző

Puzsér kiakadt: A Momentum mit keres a politikában ezek után?

Publikálás dátuma
2019.03.21. 14:15

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Minden ellenzéki párt beleállt Budapesten az előválasztásba, Puzsér Róbert ettől nem tűnik boldognak, és ellentmond egy héttel ezelőtti önmagának.
Indulatosan reagált Puzsér Róbert a Népszavának arra, hogy Donáth Anna, a Momentum alelnöke – lapunk korábbi információját megerősítve – bejelentette: pártja beáll az előválasztás győztese mögé. Az LMP és a Jobbik favoritja tőlünk értesült a hírről. – Mit gondolnak ezek valójában? Mi szükség van Momentumra Magyarországon? Az előválasztást nélkülük is megrendezik, és az a személy indul Tarlós István ellen, aki megnyeri a folyamatot - fogalmazott keresetlenül a médiaszemélyiség. Puzsér feltette továbbá azt a kérdést is: „A Momentum mit keres a politikában ezek után?” Semmilyen dilemmában nem hajlandóak dönteni, és még „ők akarnak várost, vagy országot vezetni!?" – háborgott. Arra a kérdésünkre, hogy ezek után örömmel fogadná-e, ha a Momentum támogatná, azt mondta: egyértelműen nem. "– Ha Fekete Pákó nyeri az előválasztást, akkor mögé állnának be? Viccnek is rossz ez a Momentum, ők tényleg egy párt?" A múlt héten Puzsér Róbert – miután az LMP után a Jobbik is bejelentette, hogy őt támogatja –, még azt mondta: várja, hogy a Momentum „megforduljon a kárhozat útján”, továbbra is ott egy szék az asztalnál részükre. 
Puzsér Róbert cikkünk megjelenése után arra kérte lapunkat, hogy pontosítsuk álláspontját. Puzsér ugyanis állítása szerint nem mondott ellent önmagának, továbbra is várja, hogy támogassa őt a Momentum, „de ne a győztes mellé álljanak, hanem érték és programalapon válasszanak köztem vagy Karácsony Gergely közül”.

Karácsony külön örül a lakhatásnak

Örülök, hogy a Momentum is támogatja az előválasztást, így hozzájárulnak ők is az ellenzéki egységhez Budapesten – nyilatkozta lapunknak Karácsony Gergely. A baloldal közös főpolgármester-jelöltje amiatt külön boldog, hogy a Momentum fővárosi programjában kiemelt szerepet kapott a lakhatás. – Az én tíz pontos programomban két rész csak ezzel foglalkozik, szerintem is ez az egyik legnagyobb problémája Budapestnek. Remélem közösen fogunk küzdeni ellene – szögezte le Zugló polgármestere.

Szerző
Frissítve: 2019.03.21. 17:42

Szinte üldözik a Mészáros-gyerekeket a felcsúti iskolatenderrel

Publikálás dátuma
2019.03.21. 13:59
Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix A parlamentben. Mára gyerekeik is megállnak saját lábukon
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Tervek készülnek tervek alapján, minderre viszont viszont 232,5 millió forintot kap a Fejér Mérnökiroda.
Impozáns összegű pályázati megbízással kínálja meg a Nemzeti Sportközpontok a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft-t., melyben a Mészáros-gyerekekhez tartozó Fejér BÁL Zrt. a tulajdonos - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből.

Terveket terveznek, terv szerint

A felcsúti bejegyzésű, 2017 tavaszán alapított céget közzététel nélkül, tárgyalásos úton bízzák meg azzal, hogy felülvizsgálja a Felcsútra tervezett új Endresz György Általános Iskola tervdokumentációját, kivitelezési tervvé alakítsa a projektet, és elkészítse a hozzá tartozó költségvetéseket is. (Felcsúton már 2005 óta létezik iskola azonos néven, igaz, jelenleg egy szerényebb épületet használ.)
Tervek készülnek tehát tervek alapján, minderre viszont viszont 232,5 millió forintot kap a Fejér Mérnökiroda.

Ennyiből kevésbé szerencsés (értsd: miniszterelnököt nem kitermelő) falvakban komplett tornacsarnokok, tantermek is épülnének, és nem csak a tervezőasztalon.

A cég, amit nem lehet megkerülni

Nem csak az összeg nagysága kiugró, a tender előélete is érdekes, az mfor.hu cikke a NER bájos abszurditására is rámutat. Kiderül, hogy Mészáros-család érdekeltségébe tartozó mérnökirodát már 2018-ban megbízták a tervezési feladatával, méghozzá – a kizárólagos jogok vcdelmére hivatkozva  –egyedüli szervezetként.
A közbeszerzés azonban eredménytelenül zárult, mivel a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft.
egyszerűen nem tett végleges ajánlatot a Nemzeti Sportközpontok tenderén.

A megbízónak nem volt választása, minden út Felcsútra vezetett: újra megkeresték a mérnökirodát, és másodjára már minden rendben ment, március 14-én már el is dőlt, hogy a Mészáros-család érdekeltsége kapja a munkát. A szerződést március 29-én kötik meg a felek, de a közbeszerzési törvény előírja, hogy erről már 10 nappal korábban tájékoztatni kell a közvéleményt – így tudhatunk mi is a megállapodásról.
A Nemzeti Sportközpontok a jelek szerint időközben alkalmazkodott a mérnökiroda szerénységéhez: a kormány korábban 304 millió forintot adott volna a beruházásra, de a felcsúti cég akkor is beérte 232,5 millióval. A pályázatot ismét kiíró NSK másodjára már csak 239, 5 millió forintra becsülte a munka értékét, a mérnökiroda pedig ragaszkodott a korábban megadott árhoz. Ez nem jelenti, hogy Mészáros Lőrinc gyerekei koldusbotra jutnak, hiszen a Fejér Bál a tervezettnél 3,3 milliárd forinttal drágábban dolgozhat Érden.
Szerző
Frissítve: 2019.03.21. 17:53