Előfizetés

Navracsics Tibor elindult a "pokornizálódás" útján?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 18:39

Fotó: THIERRY CHARLIER / AFP
A fideszes EU-biztos egy rádióinterjúban arról beszélt, próbálna közvetíteni a Fidesz és az Európai Néppárt között, de Orbánék erre nem tartanak igényt. Sőt, lehet, hogy már magára a személyére sem.
"Én a Fidesznek a különböző színárnyalatai között az Európai Néppárthoz közel álló árnyalat vagyok" - mondta Navracsics Tibor pénteken a Civil Rádiónak adott interjújában. A 24.hu portál által idézett beszélgetésben a fideszes EU-biztos elmondta, a magyar kormánypárt és az Európai Néppárt mostani vitájában próbál közvetíteni, de ezt az egyik fél - jelesül a Fidesz - egyáltalán nem igényli. Mint fogalmazott,
néha már úgy érzi, nemcsak a közvetítését, hanem a jelenlétét sem igazán igénylik a történetben.

Navracsics, aki az évek során miniszterként, frakcióvezetőként és miniszterelnök-helyettesként is szolgálta a Fideszt, elárulta, nehezen éli meg a helyzetet:
"nyilván könnyebb lenne megemészteni, ha az Európai Néppárt részéről nem lenne rá igény, így egy kicsit nehezebb megemészteni"

- kesergett.

"Vannak korhangulatok, most egy radikális korhangulat van" - nyilatkozta a műsorban, egyértelművé téve, hogy ez nem az ő iránya, hozzáfűzve, hogy már azt sem tudja biztosan, a mostani negligálás csak a gondolkodásmódjának szól, vagy egyenesen a személyének.

És bár Navracsics fenti mondatait forradalminak nevezni azért túlzás lenne, a Fidesz háza táján a múltban ennél sokkal kisebb "kibeszéléseknek" is következményei lettek.
Ha Orbánék és az Európai Néppárt viszonya végérvényesen ellenségessé válik, netán a Fidesz más frakcióban köt ki, a magát most Manfred Weberékhez közel állónak bemutató Navracsics is gyorsan céltáblává válhat.

A párt berkein belül talán Pokorni Zoltán volt az utolsó olyan prominens politikus, aki - ha óvatosan is - de kritizálta a vezetést. A volt oktatási miniszter végül 2013-ban jelentette be, hogy visszavonul a parlamenti politikától, és kizárólag a XII. kerületi polgármesteri teendőkre koncentrál. "A lépés mögött információink szerint sokkal inkább az áll, hogy a politikus egyre kevésbé tud azonosulni a Fidesz-kormány számos eddigi és jövőbeni, tervezett lépésével, és nem akar képviselőként - kvázi szavazógépként - részt venni az általa vállalhatatlannak ítélt döntésekben - írta akkor az Origo (igen, akkoriban az Origón még ilyen cikkek is megjelenhettek...).

Pokorniról (és Navracsicsról) tavaly egy az egykor Orbán lehetségesnek gondolt utódait számba vevő cikkünkben mi is írtunk. A lapunknak nyilatkozó Szentpéteri Nagy Richard politológus akkor arról beszélt: "Pokorni (...) tényleg a legfelsőbb körből szállt ki.
Azóta legfeljebb a hatalmi gőgről és az oktatáspolitikáról engedett meg magának időnként egy-két bátortalan mondatot, de világos, hogy a mai Fidesz politikája nem az övé.

A tizenkettedik kerületben jól elbújva is remekül és biztonságban él, és soha semmiben nem árt az elvtársainak."

Szentpéteri Nagy Richard akkor, tehát 2018 májusában, Navracsics Tiborról pedig úgy vélekedett: "ő aggálytalanul végigszolgálta Orbánt az ellenzékből a hatalomba tartó úton, de az Európai Bizottságban békés hangot kell megütnie. Valójában az a feladata, hogy ne tűnjék fel itthonról. Úgy kell elszürkülnie, hogy ne vegyék észre. Ezt a feladatát kiválóan ellátja. Ha így folytatja, másfél év múlva, amikor hazajön, akár még újból szerepet kaphat a kormányban."

Nos, utóbbira a mostani mondatai alapján már nem mernénk nagy összegben fogadni.

Ezentúl Rogán összes beosztottját átvilágítják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 17:59

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Eddig is voltak munkakörök, ahol ez szükséges volt. Most minden pozíciónál bevezetik.
Ugyan már eddig is sok olyan munkakör volt a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda hivatalában, amelynek betöltéséhez szükséges volt átesni nemzetbiztonsági átvilágításon, mostantól mindegyik esetén kötelező lesz – vette észre a Magyar Közlöny kedden megjelent számában az Azonnali. A portál felidézi: a miniszerek 2015 óta jogosultak arra, hogy az illetékes szakszolgálatokért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozzák meg, tárcájuk mely munkatársainak kell átesni a biztonsági intézkedésen. Jelen esetben Rogán Antal Pintér Sándor belügyminiszterrel egyetértésben döntött a szigorítás mellett. Érdekes, hogy például a Belügyminisztériumban is számtalan munkakör betöltéséhez szükséges az átvilágítás, ám ott azért nem az összeshez.

Több mint 44 millió forint adósságot termel naponta a Honvédkórház

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 17:29

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Januárról februárra jelentősen nőtt az intézmény adósságállománya.
Januárról februárra kiugróan, 1,2 milliárd forinttal nőtt a Honvédelmi Minisztérium fennhatósága alá tartozó Honvédkórház adósságállománya: míg január végén az intézmény 1 milliárd 11 millió forintnyi kifizetetlen számlát tolt maga előtt, addig február 28-án már 2 milliárd 249 milliós mínuszban voltak. Ez naponta átlagosan több mint 44,2 millió forintos adóssághalmozódást jelent – írja a 24.hu. A portál az Államkincstár friss, a költségvetési intézmények adósságait részletező táblázata alapján kiemeli, hogy a kórházak, az egészségügyi háttérintézmények és a klinikai központtal rendelkező orvosi egyetemek még mindig nyakig úsznak a kifizetetlen számlákban. Tartozásállományuk február végére 23,1 milliárd forintra nőtt, ennek 9,7 százalékát a Honvédkórház hozta össze. Mögötte a januárban még listavezető Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet áll 2 milliárd 192 millió forinttal, ez 242 milliós növekmény a januári adathoz képest. Az Államkincstár tájékoztatása szerint a szállítókkal és szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás közel 23 milliárd forint, amelyből 700 millió forint az államháztartáson belülre irányul. Az állammal szemben fennálló tartozás pedig mindössze 100 millió forint.