Palkovics a kormányzati szuperhős: "mindenhez is" ért

Publikálás dátuma
2019.03.25. 17:20

Fotó: Kállai Márton
Most éppen az egyik legfontosabb gazdasági vegyesbizottságot rántotta maga alá a miniszter.
Nincs az a terület, amivel Palkovics László az immár "mindennel is" foglalkozó innovációs és technológiai miniszter ne tudná szaporítani bokros teendőit. Ráadásul mások háttérbe szorításával. A kormány néhány perce megjelent határozata szerint ugyanis mostantól a Magyar–Baden-Württembergi Vegyes Bizottságot ő irányítja - Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára helyett.
Korábbi híradások szerint a patinás, lassan 30 éves múltra visszatekintő vegyes bizottság a német tartomány és Magyarország kapcsolatainak egyik legfontosabb egyeztető szerve. Két évvel ezelőtti ülésükről a kabinet azt emelte kihogy a Németországgal lebonyolított külkereskedelmi forgalom legnagyobb részét Baden-Württemberg adja és onnan érkezik a legtöbb német működő tőke is. Erre példa a Mercedes-Benz kecskeméti gyára vagy a számos hazai telephelyen gyártó Bosch. Magyar Levente akkor úgy fogalmazott, hogy a Baden-Württemberg tartománnyal fenntartott vegyes bizottság az egyik legaktívabb, mivel százas nagyságrendű projekt fut és indul a felügyelete mellett.  Palkovics László munkabírása ugyanakkor már-már földönkívüli tartományba lép. Amellett, hogy irányítja a szakoktatástól az energiaárakig, az innovációtól a közlekedésig és az informatikáig szinte az összes fontosabb hazai területtel foglalkozó Innovációs és Technológiai Minisztériumot, igyekszik maga alá gyűrni az Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét, tavaly óta ő gyakorolhatja a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogait, ez év januárja óta felel kormánybiztosként a Budapest-Belgrád vasútvonalért, sőt időnként még szemétszedésre is akad ideje.
Szerző

Ha benzines autója van, tankoljon rögvest

Publikálás dátuma
2019.03.25. 13:44
Illusztráció: Népszava
Ha dízeles a járgány, akkor ráér, sőt.
Szerdától öt forinttal nő a benzin, ezzel egyidejűleg kettővel csökken a gázolaj ára. Ennek megfelelően számításunk szerint előbbiért 373, utóbbiért 389 forintot kérhetnek literenként átlagosan a kutaknál, változatlanul akár 90 forintos egyidejű áreltérés mellett. Az olajpiac másfél hónapja viszonylag kiegyensúlyozott jeleket mutat. Az Európában irányadó, Brent típusú nyersanyag hordónkénti ára 66 dollár körül mozog, egy tavaly év végi 40 százalékos árzuhanás, majd egy valamivel több mint 30 százalékos emelkedést követően. Eközben a héten az adóhatóság negyedéves kötelezettségének eleget téve megállapította, hogy, lévén 40 dollár felett áll az olajár, nem nő az üzemanyagok jövedéki adója. Így a benzin nettó árában az adótartalom 120, míg a gázolajéban 110,35 forint. (Ha a nyersolajár negyedéves átlaga 40 dollár alá csúszna, a benzinadó 5, a gázolajé pedig 10 forinttal emelkedne, áfa nélkül.)
Szerző
Frissítve: 2019.03.25. 14:04

Tovább drágul a benzin

Publikálás dátuma
2019.03.25. 13:01

Fotó: Népszava
Ugyanakkor a gázolaj ára 387 forintra csökken.
A Mol bruttó 5 forinttal emeli szerdán a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, a gázolajét ugyanakkor bruttó 2 forinttal csökkenti – értesült az MTI piaci forrásokból hétfőn. A benzin ára ezzel literenként 371 forintra nő, a gázolajé 387 forintra csökken. A 95-ös benzin literje legutóbb március 15-én drágult bruttó 2 forinttal, 366 forintra. A gázolaj ára múlt szerdán bruttó 3 forinttal 389 forintra csökkent. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző