Előfizetés

Felolvasás követségen és turkálóban

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2019.03.27. 19:26

Fotó: Vajda József
Huszonkét ország irodalmába nyerhetünk betekintést csütörtök este hét és tizenegy között az Irodalom Éjszakáján mások mellett José Saramago, Ámosz Oz, Joachim Meyerhoff, Itó Szatosi, Alek Popov és Vida Gábor művei által.
Az egyébként nem irodalmi programokat kínáló, több mint húsz budapesti helyszínen – imateremben, műteremházban, nagyköveti rezidencián vagy éppen turkálóban – pályájuk elején lévő szerzők, esetenként magyar fordításban még nem elérhető írásaival is találkozhatunk. Az est résztvevői az egyes helyszínek között vándorolva tíz-tizenöt perces, a családi fészek témája köré szerveződő novella vagy regényrészleteket hallgatnak meg.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett budapesti eseményhez idén Debrecen is csatlakozik. És míg a Nagykörút és a Hősök tere közti fővárosi helyszíneken a Katona József Színház színészeitől ismerhetjük meg a kiválasztott szövegeket, addig az alföldi városban a Csokonai Színház művészeinek A tolmácsolásában. Felolvas többek között Börcsök Enikő, Gazsó György, Kubik Anna, Olasz Renátó, Sodró Eliza és Ráckevei Anna és Szikszai Rémusz is.

Veronika és Bálint, az alakváltók

Retkes Attila írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.03.27. 13:00
Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitármuvész a legújabb közös lemezét ritmusszekcióval kiegészülve készítette el
Fotó: GLÓDI BALÁZS
Shapeshifter (Alakváltó) címmel jelent meg a nagyszerű énekes-dalszerző, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új albuma, amit hosszabb európai turnén mutatnak be zenésztársaikkal.
„A lemez címe Alakváltót jelent, ami jól leírja, mi történt velünk, hiszen a zenekar bővült, ám a mag ugyanaz maradt: továbbra is a Gyémánt Bálinttal közös duónkra épül az anyag. Bálinttal két duólemez és számtalan koncert után, közösen határoztuk el, hogy készítünk egy lemezt ritmusszekcióval is – hogy a hangzásbeli lehetőségeinket bővítsük. Mivel sok fellépésünk van Nyugat-Európában, külföldi zenészek is felmerültek, és végül Nicolas Thys nagybőgős és Antoine Pierre dobos mellett döntöttünk, akik a belga jazz-színtér kiemelkedő alakjai. Öt éve diplomáztam a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban, és erős kapcsolatom maradt az ottani szcénával, innen ismerem ezt a két csodásan kreatív zenészt. Mindketten éltek New York-ban, a legnagyobb nevekkel is játszanak együtt, ráadásul nagyon kedves emberek, és jó barátok lettünk, rengeteget nevetünk négyesben” – meséli új lemezükről Harcsa Veronika.
A Shapeshifter dalainak többségét Veronika írta. „Egyszer régen egy barátom bíztatott, hogy merjek saját dalokat írni, mert annál szélesebb csatornán tudom magam kifejezni a zenében. Ez tényleg így van: azokat a dalokat érzem minden ízében a magaménak, amiket én írtam. Bálint ötletei is szerepelnek a duólemezeken, a mostani albumra két teljes kompozíciót is írt, amikhez örömmel írtam szöveget. Egyikünk sem zeneszerző: ez inkább egy kreatív játék, és mivel személyes élményekről van szó, könnyű ezeket a dalokat estéről-estére tartalommal megtölteni. A Bori's Rebel című dal szövegét Bori, a húgom írta. Egy nehéz élethelyzetét írta ki magából, én pedig a testvéreként úgy éreztem, átfordíthatjuk ezt a nehézséget valami pozitívba, ha a szövegből születik egy dal.”
 
Tavasszal és nyár elején mutatják be Európa-szerte az új lemezt. „Ez a gyümölcs leszüretelésének időszaka” – mondja. „A kvartett-turnéval párhuzamosan a duókoncerteket is folytatjuk, de hogy a jövőben melyik felállás lesz a meghatározóbb, az még nem látszik. Tavasszal jó pár koncertet fogunk játszani kvartettben, és ez biztosan sok tapasztalatot hoz majd. Június második felében hétállomásos magyarországi turnéra indulunk, melynek legfontosabb állomása a Müpa-beli estünk lesz. A lemezt a berlini Traumton Records jelenteti meg Nyugat-Európában, így számos helyszínen koncertezünk majd Németországban, de ellátogatunk Brüsszelbe, Liège-be és Londonba is. A lemez német sajtóvisszahangja nagyon erős lett, így remélem, hogy a külföldi koncertek is jól sikerülnek majd. A magyarországi koncertek zárják a turnét, addigra már jól össze fog állni az anyag, úgyhogy a hazai közönségnek tartogatjuk a turné legjavát.”
 
Harcsa Veronika a duó és a kvartett mellett jelenleg két állandó formációban szerepel. Az egyik a belga Next.Ape, ami egy frissen debütált pszichedelikus jazzprodukció, és szeptemberben itthon is bemutatkozik. A másik egy Debussy-est a klasszikus hárfaművész Razvaljajeva Anasztáziával. Ezek mellett rendszeresen előfordul, hogy egy korábbi projektet elevenítenek fel (mint az avantgárd Kassák-est) vagy meghívják vendégként egy egyszeri produkcióba, mint Fekete-Kovács Kornél Müpa-estje március végén. Veronika folyamatosan szólistaként szerepel, de cseppet sem tartja magát „dívának”. „Minden énekes produkcióban rendkívül fontosak a hangszeres zenészek, csak az a kérdés, hogy ki hogy kommunikálja a jelenlétüket. Nekem így természetes, hogy zenei partnerekként és nem kísérőkként mutatom be őket, mivel a zenét közösen hozzuk létre” – vélekedik erről.

A tanításról

„Jelenleg London és Budapest között ingázom, és ilyen életvitel mellett nem lehet felelősséget vállalni a tanítványok iránt, így nem játszom ezzel a gondolattal. A Művészetek Völgyében, ahol idén hatodik éve vezetek saját udvart, minden nap tartok énekes workshopot a fellépőkkel közösen, ami kiemelkedő élmény. Nagyon jólesik közösen gyakorlatokat végezni, és látni a résztvevők arcán, ahogy elmerülnek a zenében. Elképzelhető, hogy egyszer ez is része lesz az életemnek.”

Javaslat pályakezdőknek

„Tartsanak ki amellett, ami számukra a legnagyobb élményt jelenti, és próbáljanak koncepciózusan építkezni. Ha nem nyílik rögtön egyértelmű irány, akkor a legelején nem baj, ha az ember mindenfélét elvállal, mert tapasztalatokat gyűjt és megismerteti magát másokkal. Később viszont az lesz a fontos, hogyan tudnak szelektálni, nemet mondani arra, ami nem 100 százalékig az övék.”

Takács Zsuzsáé az Aegon Művészeti Díj

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2019.03.27. 12:56

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Magyarország egyik legnagyobb pénzjutalommal járó, magánalapítású irodalmi elismeréséről döntöttek.
Rábíztuk azokra a döntést, akik értenek hozzá, ez a díj nem arról szól, hogy a mecénás választ magának udvari bolondot – az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója, Zatykó Péter szerdán ekként hangsúlyozta az Aegon Művészeti Díj szakmaiságát, amely nem mellesleg az egyik legnagyobb pénzjutalommal – hárommillió forinttal – járó, magánalapítású irodalmi elismerés Magyarországon. Az Aegon által évenként felkért szakmai zsűri mindig az előző év kiemelkedő, kortárs szépirodalmi alkotását jutalmazza. Idén erre tizennegyedik alkalommal került sor, a zsűrit ezúttal Kálmán C. György kritikus, E. Csorba Csilla művészettörténész, Eszes Valéria magyar-történelem szakos középiskolai tanár, Gács Anna kritikus, Kulcsár-Szabó Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár, Lévai Balázs filmrendező és Ott Anna irodalomszervező alkotta.
Idén a könyvkiadók több mint nyolcvan kötetet jelöltek a díjra, a döntősök listájára tíz könyv került fel. Dragomán György Rendszerújra, Garaczi László Hasítás, Kemény István Nílus, Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem, Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy, Márton László Két obeliszk, Simon Márton Rókák esküvője, Szvoren Edina Verseim, Takács Zsuzsa A Vak Remény, valamint Tolnai Ottó Szeméremékszerek (A két steril pohár) című kötete.
Az Aegon Művészeti Díjat idén Takács Zsuzsa A Vak Remény című verseskötete nyerte el. A könyv mintegy ötven év verseit tartalmazza, elején a legújabb, Vak Remény-versekkel. Takács Zsuzsa egészségügyi okokból nem tudott jelen lenni az eredményhirdetésen, ad íjátadó gálát április 8-án a budapesti Katona József Színházban tartják.
 
A diákok körében az elmúlt években újra szezonja lett a verseknek – számolt be az eredményhirdetésen Eszes Valéria, az Eötvös József Gimnázium igazgatóhelyettese. Április 11-től, a kötészet napjától pedig chatbotok (beszélgető robotok) is fogják népszerűsíteni azokat a verseket, az Aegon Művészeti Díj közelébe kerültek – árulta el Zatykó Péter.

Takács Zsuzsával interjúnk a Népszava pénteki számának Nyitott mondat mellékletében lesz olvasható.