Előfizetés

Korrupció után nyomozott, most felügyelet alá helyezhették Laura Codruța Kövesit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.29. 13:57

Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI / AFP
Az európai főügyész címére is jelölték, román hatóságok viszont gyanúsítottként kezelik a korrupcióellenes DNA egykori vezetőjét.
Román hírügynökségek értesülése szerint hatósági felügyelet alá helyezték,  Laura Codruța Kövesit, akit nyilatkozatstopra is köteleztek.  A korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét gyanúsítottként hallgatták ki csütörtökön a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészségen (SIIJ). Távozásakor Kövesi nem erősítette meg a hatósági felügyelet elrendeléséről szóló médiaértesülést, csak annyit közölt: megtiltották számára, hogy ügyéről a sajtóval kommunikáljon - írja az MTI.
Kövesi megalapozatlan lejáratási kísérletnek nevezte az ellene indított eljárásokat, amelyekkel szerinte meg akarják akadályozni európai főügyészi kinevezését.
Úgy vélte, azok terjesztenek valótlanságokat róla, akiket zavart a DNA tevékenysége, akik háborítatlanul szeretnének lopni Romániában és akiknek az az érdekük, hogy az ügyészek csak tyúktolvajokkal foglalkozzanak.

 A SIIJ februárban hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás gyanújával indított bűnvádi eljárást Kövesi ellen egy korrupcióváddal bíróság elé állított volt parlamenti képviselő és médiamágnás feljelentése alapján. Március elején a SIIJ azt közölte Kövesivel, hogy újabb ügyben vált gyanúsítottá, amelyben a DNA ploiesti-i részlegének ügyészeit vádolják túlkapásokkal és bizonyítékok hamisításával. Kövesi ellen több fegyelmi eljárást is kezdeményezett a bírák és ügyészek tevékenységét ellenőrző Igazságszolgáltatási Felügyelet: két ilyen fegyelmi ügyben hétfőn jogerősen felmentette Kövesit a legfelsőbb bíróság. Az Európai Parlament (EP) március elején a versenyben maradt három jelölt közül Kövesit választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. A bukaresti kormány viszont hevesen kampányol a román jelölt kinevezése ellen, arra hivatkozva, hogy Kövesi mandátuma idején a több száz román politikust rács mögé küldő DNA visszaéléseket követett el, a román igazságügyi miniszter pedig emiatt kezdeményezte és érte el Kövesi felmentését. A leendő európai főügyészt az EU társjogalkotó szervei - a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament - közös megegyezéssel várhatóan áprilisban fogják

Csak az ügyész engedélyével hagyhatja el Romániát

Csak az ügyész engedélyével hagyhatja el Romániát az európai főügyészi tisztségre esélyes Laura Codruta Kövesi, aki ellen bűnvádi eljárást indított az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló speciális ügyészség (SIIJ) - erősítette meg pénteken a román legfőbb ügyészség.
Kövesi óvást emelt a legfelsőbb bíróságon az ellene 60 napra elrendelt hatósági felügyelet ellen, amelynek értelmében rendszeresen kell jelentkeznie a rendőrségen, nem végezheti munkáját a legfőbb ügyészségen, nem beszélhet az ügyben érintett tanúkkal és nem kommunikálhat ügyéről a sajtóval.
Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke közösségi oldalán aggodalmát fejezte ki Kövesi hatósági felügyelet alá helyezése miatt, ugyanakkor leszögezte, hogy az EP továbbra is támogatja Kövesi jelöltségét, de meg akarják vitatni a kérdést a frakcióvezetők jövő szerdai ülésén. A témára Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője is kitért pénteki sajtóértekezletén. Rámutatott: Brüsszelben aggodalommal követik a romániai jogállamiság helyzetét, és kulcsfontosságúnak tartják, hogy az európai főügyészi tisztségre pályázó jelöltek mindegyike korrekt elbánásban részesüljön.

Medvejóslással gyúrnak az ukrán elnökválasztásra - a migránsmaci tűnik politikailag képzettnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.29. 09:40

Fotó: Mikhail Palinchak / AFP
A honi medve a jelenlegi elnök újraválasztását valószínűsíti, de már a foci-vb-t is elszúrta.
Bevetette a krasznojarszki állatkert Bujant, a jóslásra használt barnamedvét, hogy előre jelezze az ukrán elnökválasztás eredményét, írja a hvg.hu. A jóslást tökökkel oldották meg, a medve a három esélyes jelölt képével díszített tökök közül választott. Bujan a közvélemény-kutatásokat vezető Volodimir Zselenszkij humorista tökével nem törődött, Petro Porosenko-éra viszont rárepült. jelenlegi elnök tökét vette célba, kihúzta belőle a zászlót, és jóízűen elfogyasztotta. Ettől még a jelenlegi elnök nem dőlhet hátra: Bujan a foci világbajnokság döntőjét rosszul tippelte meg.  Valamivel megbízhatónak számít Auróra, a nőstény jegesmedve jóslata, aki a várható eredménynek megfelelően a Zselenszkijhez tartozó disznóhús-darabot választotta.

1100 megcsonkított delfintetemet mosott partra a tenger Franciaországban január óta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.28. 20:43

Fotó: NICOLAS TUCAT / AFP
A szám magasabb, mint az elmúlt négy évtized bármelyik évében. A háttérben az agresszív, ipari léptékű halászat állhat.
Rekordszámú delfin tetemét találták meg eddig idén a francia tengerpartokon, írja az AP hírügynökség nyomán a Japan Times. Mindet szörnyű sérülésekkel borítva, szétszabdalt uszonyokkal. Az okokat csak sejteni lehet, de vélhetően az agresszív ipari halászat áll a háttérben.
"Sohasem volt még ilyen magas ez a szám"

- mondta Willy Daubin, a La Rochelle Egyetem kutatója. Hozzátette: csak idén, 3 hónap alatt több elpusztult delfint mosott partra a víz, mint egész 2017-ben - ami az elmúlt 40 évben a rekordévnek számított. Az állatok 90 százaléka halászhálókba akadva pusztulhatott el Daubin szerint. Az elvégzett boncolások során talált brutális sebek is erre utalnak: a halászok gyakran vágják le a hálóba akadt, abban megfulladt delfinek testrészeit, hogy felszerelésüket mentsék.
A helyzet kezelésén dolgozik Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter is, aki megoldásként a vonóhálós halászást végző hajókra tehető hangriasztók fejlesztésének támogatásával állt elő. Ám a Sea Shepherd környezetvédő csoport arra figyelmeztet: ez teljesen haszontalan. Számos hajót már most felszereltek ilyen berendezésekkel, de a fogást féltő halászok nem kapcsolják be azokat. Ráadásul a tengeri emlősök számára hosszútávon elviselhetetlen zajszennyezést okozna az ilyen eszközök terjedése.
"A kormánynak felelősséget kell vállalnia, és lépnie kell"

- nyilatkozta Lamya Essemlali, a Sea Shepherd francia szervezetének elnöke. Emlékeztetett: éppen Emmanuel Macron francia elnök az, aki rendszeresen a környezet megóvásának fontosságáról tesz nyilatkozatokat. Nem csak a vonóhálós halászattal van a gond, folytatta Essemlali, de három éve egy hosszú tiltás ért véget, és zöld utat kapott a tőkehalak agresszív halászata. A delfinek pusztulása is három évvel ezelőtt gyorsult fel. És ha ez így megy tovább, ezek az állatok ki fognak halni.
Az utóbbi 50 évben megduplázódott a tengeri ételek piaca az Európai Bizottság adatai alapján. A környezetvédők pedig sorra adják ki a figyelmeztetéseket: ez a lépték fenntarthatatlan.