film;Szász János;Hunyadi János;

2019-03-29 17:54:56

"Leküzdhetetlen bizalmi válság alakult ki " - otthagyja a Hunyadi-filmet Szász János

Két nappal azután döntött a távozásról a kormánysajtó által tűz alatt tartott rendező, hogy Orbán ügyvédje a forgatásra ment kezet fogni a producerrel.

Mégsem rendezi meg az eddig az ő nevével fémjelzett, Hunyadi Jánosról szóló filmet, Az utolsó bástyát Szász János. Mint az Indexhez eljuttatott közleményében fogalmaz:

Szász szerint egy mozit "csak bizalommal, közös gondolkodással, közös álommal és szoros együttműködéssel lehet elkészíteni", ezért számára lehetetlen továbbvinni felelősséggel ezt a filmtervet.

Az Index megkereste a Magyar Nemzeti Filmalapot is, akik részéről Havas Ágnes vezérigazgató szűkszavúan így kommentálta a történteket: "az, hogy egy producer és egy rendező a gyártáselőkészítés során nem tud közös nevezőre jutni a felmerülő viták során, nem szokatlan a filmszakmában. Döntéseiket tiszteletben tartjuk".

Tavaly év végén kampány indult a film és rendezője ellen a kormánybarát PestiSrácok.hu internetes oldalon. "Még nem késő véget vetni az őrületnek" - írták egy cikkben, melyben többek közt amellett érvelt az idegengyűlöletének is hangot adó szerző, hogy

Egy korábbi cikkben Huth Gergely, az internetes oldal főszerkesztője kifejezetten Szász Jánost támadta, aki a kormánykritikus megszólalásai miatt szerinte "garancia arra, hogy végül tragikomédiába vagy újabb magyargyalázó provokációba fullad" a film. Huth még azt is megállapítja - egy névtelen szerző által publikált szövegre alapozva -, hogy a filmalap pénzeiről kommunisták döntenek. De Stefka István, a weboldal lapigazgatója is belerúgott a készülő filmbe a forgatókönyv egy verziója alapján. Többek közt az egyik szereplő, Kócos nevét kifogásolta:

- fogalmazott a Jobbikot rasszistának nevező, de magára nézve a vádat visszautasító honlap feje. Külön felrótta a cigányság megjelenítését is a forgatókönyvnek, csak úgy, mint a horvátokét, szerbekét, csehekét, és zsidókét is, és az oszmán birodalom hódítását az iszlámmal azonosította. Ezen kívül a játékfilmes elemeket fájlalta, és például a hadseregek létszámáról szóló adatokat hiányolta.

Ezek alapján sejthető, hogy hol húzódtak azok a törésvonalak, melyek alapján Szász a kiszállás mellett döntött, de bizonyosat nem lehet tudni. Tény azonban: két nappal korábban Orbán Viktor ügyvédje, a KESMA egyik kurátora, Bajkai István fideszes képviselő ellátogatott megtekinteni a film előkészületeit, és széles mosollyal fotózkodott Ferenczy Gábor producerrel.