Gulyás bement a rendőrségre, őrizetbe vették

Publikálás dátuma
2019.03.30. 08:39

Fotó: Molnár Ádám
Az aktivistát a Gyorskocsi utcai fogdába szállították, ahol valószínűleg hétfőig tartják bent.
Gulyás Márton – miután a sajtóból értesült arról, hogy keresik – jelentkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – olvasható az általa készített közéleti vlog, a Partizán Facebook-oldalán. A péntek este közzétett bejegyzés szerint mivel nem volt bent ügyeletes, Gulyás a lakhelye szerinti rendőrkapitányságra ment, ahol a rendőrségi protokoll szerint őrizetbe vették, és a Gyorskocsi utcai fogdába szállították, ahol valószínűleg hétfőig tartják bent. 
„Egyelőre részletes információt arról, hogy miért körözik nem kapott, de az ügyeletes rendőr azt feltételezte, hogy egy át nem vett idézés állhat az ügy hátterében”

– tették hozzá.

Az Index elérte az aktivista ügyvédjét, Matlák Gábort is, aki elmondta: Gulyás ellen egy 2016-os városligeti tüntetésen történtek miatt indítottak eljárást. A régóta zajló eljárás során Gulyás néhány hónapja elmulasztott egy tárgyalást, ezért adták ki ellene a körözést. Az ügyvédnek arról nincs tudomása, hogy előtte megkísérelték volna az előállítását. A portál azt írja, hogy amikor Gulyás arcképe felkerült a rendőrség honlapjára, az aktivista több ismerősével együtt bement a VII. kerületi rendőrkapitányságra. Matlák Gábor szerint azzal, hogy a körözés kiadását péntek délutánra időzítették, megakadályozták Gulyás Márton hétvégére tervezett elutazását egy szomszédos, unión kívüli országba.
„Ha Magyarország nem lenne jogállam, még arra is gondolni lehetne, hogy ezt nem véletlenül időzítették így”

– tette hozzá.

Az Index azt írja, Gulyást alapvetően egy építkezési területet eltakaró geotextil védőtakaró megrongálása miatt gyanúsítják garázdasággal.  Pénteken mi is beszámoltunk arról, hogy a rendőrség honlapján közölt információkból csak annyi derült ki: elfogatóparancsot adott ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken az ismert ellenzéki aktivista és blogger, a Közös Ország Mozgalom alapítója ellen, garázdaságról van szó.
Szerző

Amint megfenyítette a Fideszt, erősödni kezdett a Néppárt

Publikálás dátuma
2019.03.30. 08:15

Fotó: Elyxandro Cegarra / AFP
Az EP friss mandátumbecslése szerint a DK és az LMP pozíciója gyengül, a Momentum bekerülési esélye viszont erősödik.
A május 26-iki európai parlamenti választásokon a Fidesz-KDNP 13 helyet szerezhet, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik hármat-hármat, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum egyet-egyet. Az EP mandátumbecslése a Publicus Intézet közvélemény-kutatásán alapul, amelyet a Népszava felkérésére készített. Az egy hónappal korábbi felméréshez képest az a változás, hogy a DK kettő helyett csak egy helyet kaphat, és az így felszabaduló mandátum a Momentumé lehet. Február vége óta nőtt a baloldal és a Jobbik népszerűsége, míg a DK-é és a Lehet Más a Politikáé (LMP) csökkent. Utóbbi támogatottsága három százalékon állt a március végi adatfelvétel időpontjában. Az előrejelzés szerint a magyar pártok képviselői négy frakcióban, illetve a függetlenek között foglalnak majd helyet: a Fidesz az Európai Néppártban (EPP), az MSZP és a DK a Szocialisták és Demokraták politikai csoportjában, a Párbeszéd a Zöldek, a Momentum a liberálisok között. A Jobbikot akár csak jelenleg, ezután is a függetlenek közé sorolják.
A mandátumbecslés azon alapul, hogy az Egyesült Királyság a választások idején már nem lesz az Európai Unió tagja, így az EP létszáma 751-ről 705 fősre zsugorodik. Az új képviselő-testületben továbbra is az Európai Néppárté (EPP) lesz a legnagyobb frakció 188 taggal. A múlt havi becsléshez képest a politikai csoport hét fővel gyarapodhat, főként Lettországból, Franciaországból és Lengyelországból érkezhet erősítés. Ugyanennyivel növelhetik létszámukat 142-re a Szocialisták és Demokraták, megtartva második helyüket az uniós törvényhozásban. A baloldalhoz főleg Litvániából és Olaszországból csatlakozhatnak újabb képviselők.
Továbbra is tartja magát a jóslat, hogy 72 fővel a liberálisoké lehet a harmadik legnépesebb frakció a parlamentben, még úgy is, hogy Emmanuel Macron francia államfő balliberális pártját, a Köztársaság Lendületben nevűt nem számolják hozzájuk. Ha végül létrejön a fúzió közöttük, akkor akár 94 tagúra is bővülhet a liberális csoport.
Elemzők szerint nem csak Macronék boríthatják fel az uniós képviselő-testület jelenlegi felállását, hanem azok a régi és új pártok is, amelyek friss szövetségekre készülnek. Nagy kérdés például, hogy a májusi választás után hová sodródik a Fidesz, marad-e az EPP-ben vagy új partnerek után néz. Valószínű, hogy a következő parlamentben meg fognak erősödni az euroszkeptikus vagy egyenesen EU-ellenes és szélsőséges pártok, még ha nem is olyan erőteljesen, mint ahogyan azt egyes szakértők feltételezik. A friss előrejelzés szerint a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság jelentősen növelheti mandátumainak számát, és a mostaninál több képviselőt küldhetnek Brüsszelbe és Strasbourgba a francia és a svéd szélsőjobboldaliak, valamint a holland nacionalisták. A nemzeti közvélemény-kutatásokat összegző friss EP-felmérés az utolsó előtti a májusi választások előtt. A parlament vezető testülete a hét elején úgy döntött, hogy április közepétől már nem tesz közzé közvélemény-kutatási eredményeket. Hírek szerint ennek az az oka, hogy egyesek kétségbe vonták a mandátumbecslések helyességét.

Miután a bulinegyed kinyírta a piacot, a fideszes kerületvezetés állítólag mulatókat telepítene a patinás épületbe

Publikálás dátuma
2019.03.30. 06:45

Fotó: Lakos Gabor
Az ellenzék szerint szórakozóhelyeket engedett volna a kerületi önkormányzat a százmilliókért felújított vásárcsarnokba, amit épp a bulinegyed tesz tönkre.
A tiltakozások hatására a jelek szerint visszavonulót fújt a VII. kerületi önkormányzat: a hétfői bizottsági ülésen visszavonta ugyanis a Klauzál téri vásárcsarnok működési rendjének azt a módosítását, amely lehetővé tette volna, hogy akár éjfélig nyitva tartó, éjszakai szórakozóhely nyílhasson a piac területén. Ezzel együtt a környéken élők nem nyugodtak meg, továbbra is tartanak attól, hogy szórakozóhellyé válhat a piac. Olyannyira, hogy van, aki aláírásgyűjtésbe kezd. Mindez jól mutatja, mára sem ért véget a csarnok kálváriája. Pedig 2015-ben még úgy tűnt, hogy rendeződik végre a nagy múltú csarnok sorsa. Addigra ugyanis mintegy 1,7 milliárd forintos fejlesztések nyomán teljesen megújult a lepusztult épület. Csakhogy a csillogó-villogó csarnokba továbbra sem sikerült életet lehelni: kereskedő sem akadt elég, vevőkből pedig még kevesebb volt. A kiskereskedők szerint a fő baj az volt: Erzsébetváros – részben épp az önkormányzat engedékenysége nyomán – a bulinegyeddé vált, a környékről a régi lakók közül sokan elköltöztek, a lakásszállodákba érkező, jobbára fiatal turisták pedig nem vevők a piaci portékára. – A bulinegyed kinyírta a piacot mielőtt az újra beindulhatott volna – vont mérleget egy kereskedő. Közben a kedélyeket borzolta az is, hogy kiderült: a milliárdos felújítás sem sikerült tökéletesen. Az árusok szerint a fűtési rendszert gatyába kell rázni, a felújításnál ugyanis hiba csúszhatott a tervekbe, a téli hónapokban előfordult, hogy míg a felső szinten kellemes meleg volt, addig lent, a kiskereskedők standjánál nulla fokot mértek. Mindezek után a vásárcsarnok árusai és vevői meglepődve értesülhettek decemberben arról: az önkormányzat egy rendkívüli testületi ülésen döntött több piaci helyiség bérbeadásáról. És egy olyan fővárosi vállalkozás is bérbe vett több üzlethelyiséget a csarnokban, amely egy nagyobb, szórakozóhelyeket, éttermeket is üzemeltető céghálózathoz kapcsolódik. Az önkormányzat pénzügyi és kerületfejlesztési bizottság hétfői ülésére pedig már egy olyan beadvány került, amelyből az derül ki: az önkormányzat azonnali hatállyal úgy módosítaná a piac működési szabályzatát, hogy rendezvények idején a csarnok teljes területén lehessen italt árulni. – Ez a módosítás megágyazott volna a szórakozóhely-nyitásnak. Az önkormányzat egy szórakozóhelyeket is üzemeltető vállalkozáscsoport beköltözésének az útját akarta egyengetni – vélekedett Szücs Balázs, a Párbeszéd önkormányzati képviselője, aki szerint a várható lakossági tiltakozások miatt vonta vissza ezt a beadványt a kerület.
Csakhogy Szücs Balázs szerint a történet ezzel nem ért véget, úgy véli, a „Fidesz” csak időlegesen állt el a szándékától. Épp ezért a képviselő most aláírásgyűjtést indít, hogy a csarnok földszintjén továbbra se lehessen alkoholt fogyasztani se nyitvatartási időben, se azon túl, illetve az önkormányzat kezdjen egyeztetést a bérlőkkel és a kerületi lakossággal a vásárcsarnok jövőjéről.
Kérdésünkre az önkormányzat úgy reagált: szerintük az üzemeltetési rend módosítás nem adott volna lehetőséget éjszakai szórakozóhely kialakítására, az önkormányzat célja továbbra is „a piaci funkciók megtartása.” Az önkormányzat még a hétfői indítvány előtt, lapunknak írt levelében nem szórakozóhelyekről, hanem "gasztro jellegű üzletek” kialakításáról tett említést. Az önkormányzat leszögezte: a piacnak és a kerületnek közös célja, hogy a csarnok a piaci jellege mellett gasztronómiai közösséggé, kulturális térré alakuljon.