Szijjártó Péter;fake news;

Szijjártó világméretű liberális álhírgyárakat vizionál - akcióban a fake news kormánya

Minden kritika ami az Orbán-kabinetet éri, az hazugság - gyakorlatilag ezt deklarálta az igazmondó külügyminiszter.

Világméretű liberális álhírgyárak működnek, amelyek világméretű hazugságokat terjesztenek, s úgy támadnak meg embereket minden alap nélkül, hogy azt igazságnak állítják be – vázolta a fejében lévő Szijjártó Péter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. 

A külgazdasági és külügyminiszter, idézi az Indexazt fejtegette, hogy amikor egy kicsit több mint két éve Donald Trumpot megválasztották az Egyesült Államok elnökének, akkor "esett le igazán" a liberális nemzetközi médiának és a liberális politikai elitnek, hogy nem ők szemelik ki az ország elnökét, hanem az amerikai polgárok választják meg.

A külügyminiszter szerint Donald Trump megválasztása hisztériát okozott az Európai Unióban is, "kiforgatták az új elnök szavait például a NATO szerepe kapcsán", és rengeteg energiát vitt el az is, hogy azt állította a nemzetközi média, miszerint az oroszok beavatkoztak a választásba Trump oldalán.

Szijjártó azt elfelejtette megemlíteni, hogy a Trump-kampánycsapat és az oroszok esetleges összejátszását - melyre végül nem találtak bizonyítékot - nem a liberális média kérésére vizsgálták ki, hanem az amerikai igazságügyi minisztérium kérte fel erre a Robert Mueller volt FBI-vezért.

Egyszóval Szijjártó szerint az összes jogállamisági mázzal leöntött támadás az álhírek kategóriájába tartozik. És nem vitás: a miniszterelnöknek a közelmúltban már-már szokásává vált - talán Donald Trumptól ellesve a módszert -, hogy a számára kényelmetlen témákat ezzel a bűvös kifejezéssel (értsd: fake news) zárja rövidre. Tavaly például az Index stábjának kérdését hárította el annyival, hogy "az egy fake news-gyár, oda nem nyilatkozom." A jelenet az alábbi videóban 00:15-től látható:

Csakhogy a jelek szerint - persze lehet, hogy ezt is csak a liberális média láttatja így, egyedül a kormány termel szisztematikusan álhíreket. Az oxfordi egyetem közelmúltbeli, általunk is ismertetett kutatása - amely azt vizsgálta, hogy világszerte a kormányok, politikai szereplők hogyan manipulálják a közvéleményt a közösségi médián keresztül - megállapította: 

Magyarországon jelen van "egy hazai fejlesztésű álhírterjesztő birodalom, ami a hivatalos kormánybarát médiával szoros szimbiózisban működik."

 A kutatók szerint a hazai szervezett közösségimédia-manipuláció 2010-ig nyúlik vissza, és egyedül a kormány csinálja nagyban.