Előfizetés

Százak vonultak utcára Bukarestben, a meggyanúsított Laura Codruța Kövesi mellett tüntettek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.31. 15:05
Laura Codruta Kövesi
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A kormány lemondását követelték szombaton, miután hatósági felügyelet alá helyezték a korábbi korrupcióellenes főügyészt.
Több százan tüntettek szombat este Bukarestben, írja a transindex.ro. A kormánykoalíció ellen demonstráltak, ugyanakkor támogatásukról biztosítva az európai főügyészi posztra is esélyes Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt, akit a héten hatósági felügyelet alá helyeztek a román hatóságok.
Román és uniós zászlókat lengettek a tüntetők, akik többek közt azt skandálták: "igazságot akarunk, nem korrupciót", illetve "Románia, ébredj".
Kövesi korábban megalapozatlan lejáratási kísérletnek nevezte az ellene indított eljárásokat, amelyekkel szerinte meg akarják akadályozni európai főügyészi kinevezését. Úgy vélte, azok terjesztenek valótlanságokat róla, akiket zavart a DNA tevékenysége, akik háborítatlanul szeretnének lopni Romániában és akiknek az az érdekük, hogy az ügyészek csak tyúktolvajokkal foglalkozzanak.

Három embert vettek őrizetbe a 26 áldozatot követelő bangladesi irodatűz miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.31. 14:19

Fotó: MUNIR UZ ZAMAN / AFP
Egymásra mutogatnak a politikai erők a múlt csütörtöki tragédia után, a hatóságok pedig a kiégett épület tulajdonosai és építői ellen nyomoznak.
Őrizetbe vették a hatóságok két tulajdonosát annak a Dakkában, Banglades fővárosában álló irodaháznak vasárnap, ami csütörtökön leégett, írja a Reuters. A tűz 26 emberrel végzett a vészkijáratokat nélkülöző 22 emeletes épületben. További 70-en megsérültek, és a tűzoltóknak százakat kellett kimenekítenie.
A hatóságok azt is megállapították, hogy szabálytalanul építettek bővítést az épülethez. Az eset újraélesztette a tűzvédelmi szabályozásokkal, és azok betartatásával kapcsolatos vitát is az országban - már csak azért is, mert egy hasonló tűz 71 emberrel végzett Dakkában, mindössze egy hónappal korábban. A mostani tragédia nyomán a hatóságok őrizetbe vették a város kerületének ellenzéki vezetőjét is, míg az ellenzék a kormányzatot hibáztatja, amiért az hatalma megszilárdítására vagyonokat költ, a tűzvédelemre pedig semmit. Nyomozás indult az épületet a '90-es években felépítő vállalkozó ellen is.
A tűz oka még mindig tisztázatlan, jelenleg szemtanúk beszámolói alapján próbálják rekonstruálni a történteket.

Ferenc pápa: a párbeszéd nem divat és nem hívőszám-növelő stratégia

Rónay Tamás (Rabat)
Publikálás dátuma
2019.03.31. 13:55

Fotó: AFP
Marokkó szuverén muzulmán ország, de garantálja a szabad vallásgyakorlást.
Példának nevezte Marokkót a vallások békés egymás mellett élése kapcsán az észak-afrikai országban vizitáló Ferenc pápa, aki vasárnap délelőtt a helyi székesegyházba látogatott. A pápát rendkívüli lelkesedéssel fogadták a jelenlévő szerzetesek és apácák, ami nem is csoda, hiszen utoljára több mint három évtizeddek korábban járt katolikus egyházfő az országban. Jelen voltak továbbá a helyi ökumenikus tanács képviselői. A pápa beszédében rámutatott, az egyház nem azért törekszik párbeszédre más vallásokkal, mert ez afféle divat, még csak nem is stratégia, hogy a hívők számát növeljék. Felszólította a helyieket, ne folyamodjanak a hívők erőszakos toborzására. Utalt arra, hogy ennek a veszélyeire már XVI. Benedek is figyelmeztetett. Az egyháznak kell úgy fellépnie, hogy azzal vonzóvá váljék mások számára. Kifejtette, nem gond, hogy a katolikus közösség kisszámú Marokkóban. „Jézus nem azért választott ki minket, hogy többségben legyünk. Küldetést adott számunkra” – fejtette ki a katolikus egyházfő. 
Ferenc pápa felebaráti szeretetre kérte a katolikus közösség tagjait. „Nem az a baj, ha kevesen vagyunk, hanem ha jelentéktelenek” – emelte ki. Utalt arra a dokumentumra, amelyet februárban írt alá az Arab Emírségekben az Al Azhar Egyetem nagyimámjával. Mint mindta, ebben elutasítják a vallási fanatikusok gyülölet- és félelemkeltésát. Mint nagy taps közepette elmondta: ahol sikeressé válik a gyűlölet kultúrája, ott instabillá válik az egész társadalom. Ferenc pápa külön köszöntötte a 95 éves Jean-Pierre Schumachert, a tibhirine-i trappista közösség egyetlen túlélőjét, aki jelenleg egy észak-marokkói kolostorban él. Társait az iszlamisták 1996-ban elrabolták és meggyilkolták. Tavaly decemberben a boldogok sorába emelték a mártírhalált halt szerzeteseket. A pápa este befejeződő marokkói útján is kiemelt szerepet szán a menekültkérdésnek. Szombaton este felkereste a helyi Caritas központját, ahol bevándorlókkal cserélt eszmét. Egy Jackson nevű menekült számolt be sanyarú helyzetéről, ám – jelezvén, hogy az afrikai néplélek mindenen átsegíti – táncot lejtett a pápa előtt. Ferenc kifejtette, a 21. század legnagyobb sebét az jelenti, hogy sokan kényszerülnek elhagyni lakóhelyüket. Ez egy „égbekiáltó seb” fejtette ki. Ezért nem lehet a jelenség láttán hallgatni, vagy érzéketlenséget tanúsítani. A látogatás során többször is szóba került, mennyire befogadó a marokkói társadalom, s mindenki szabadon gyakorolhatja hitét. A pápa szombati, a királyi palotánál lévő Esplanade téren is példának nevezte az észak-afrikai országot vendéglátója, az uralkodó, VI. Mohamed király jelenlétében. A helyi társadalom nagyon is büszke erre. Az alkotmány kimondja, Marokkó szuverén muzulmán ország, de garantálja a szabad vallásgyakorlást. A lakosság 99 százaléka szunnita muzulmán, a zsidók aránya rendkívül alacsony, a lakosság kevesebb mint egy százalékát teszi ki. Nagy részük századokkal ezelőtt telepedett le az országban, de sokan Izraelbe vándoroltak a zsidó állam megalakulását követően.