Kásler nem csak ijesztgette a kórházigazgatókat, már meg is kezdte a lecserélésüket

Publikálás dátuma
2019.04.02. 17:48
Sokat kellett várni Kásler Miklós miniszter programjára. Óriási összegekkel számolt a tárcavezető
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Két főigazgatót és nyolc gazdasági vezetői posztra lehet pályázni.
Két hete még csak jeleztük, ma délre viszont már meg is jelent tíz kórházi vezetői pályázat a kórházfenntartó honlapján. Főigazgatót egyelőre "mindössze" két helyre – a fővárosi Bajcsyba, valamint a karcagi városi kórházba keresnek. További nyolc vezetői pályázattal gazdasági igazgatókat cserélnének a fővárosi Bajcsyban, a Heim Pálban, a Jahn Ferencben, a jászberényi, a váci, a bajai, karcagi kórházban, valamint az Országos Onkológiai Intézetben. Az állásokra pályázóknak 30 napjuk van, hogy összeszedjék az adott poszt betöltéséhez előírt dokumentumokat. A kiírás szerint az állami kórházfenntartó a nyertes pályázók névsorát a benyújtási határidőt követő 60 nap múlva hirdeti ki. Azaz még három hónap bizonytalanság vár az érintett intézményekben dolgozókra. Alig egy hete írtunk arról, hogy Kásler Miklós miniszter a kormányt támogató lapok vezető szerkesztőinek tartott "eligazításon" arról beszélt: lecserél tucatnyi kórházigazgatót. A tárca vezető szándékairól a Pesti Srácok óvatlan újságírója tudósított. A miniszter akkor azt mondta: a kórházak adósságának mintegy kétharmadát 28 intézmény okozza. Ezért is hirdet meg 10 kórházban vezetői pályázatot, hogy olyan szakemberek kerülhessenek az intézmények élére, akik "képesek elérni a hatékonyabb gazdálkodást." A miniszter megjegyezte, a kórházigazgatói pályázatok azt a célt is szolgálják, hogy az állami rendszerben is mindenkor megfelelően kezeljék a rendelkezésre álló forrásokat. Ezt követően jelent meg kedden a pályázat. Csak éppen nem a legnagyobb adósokra és nem is valamennyi megbízással dolgozó vezetői posztra írták ki. Dávid Gyula, a hétfőn rapid módon, azonnali hatállyal menesztett Veszprém megyei kórház főigazgatójának esete például nem húzható rá erre a sablonra, hiszen az ő intézményének nem volt adóssága. Igaz, az ő posztjára egyelőre nem is írtak ki pályázatot. A pályázati kiírástól függetlenül az egészségügyért felelős államtitkárságon megkezdték a legeladósodottabb intézmények vezetőinek beszámoltatását. Úgy tudjuk, ezek a meghallgatások mindaddig folytatódnak, míg valamennyi nagy adós sorra nem kerül.   
Szerző

Nagy Blanka ellenőrzőjéből közölt részleteket a kormánysajtó - készülhetnek az újabb feljelentésre

Publikálás dátuma
2019.04.02. 17:44

Fotó: Youtube
Az egyik perben alperes Ripost az ügyvédjével összejátszva szivárogtatta ki a propaganadamédián végigfutó adatokat.
Sorban nyerte meg a helyreigazítási pereket a kormányközeli lapokkal szemben Nagy Blanka: előbb az Origóról, majd a Lokálról, aztán a Ripostról mondta ki bírósági ítélet, hogy valótlanul híresztelte, hogy az ellenzéki tüntetéseken híressé vált gimnazistalány bukásra állna; a Figyelő pedig elébe ment a pernek, és helyreigazításban ismerte be, hogy hazugságot írt. A kecskeméti diáklány ellen kormánykritikus felszólalásai után indult rágalomhadjárat ezzel ugyanakkor nem ért véget:
a három pervesztes kormánybarát lap most Nagy ellenőrzőjéből, orvosi igazolásaiból közölt részletekkel próbálja őt lejáratni.

Abból az ellenőrzőből, amiből a tárgyalásokon a bíróság előtt tényszerűen kiderült, hogy semmiből nem állt, vagy áll bukásra Nagy. Hogy a kormánypropaganda által kiemelt egyesek és kettesek mellett még milyen jegyei vannak a diákaktivistának, arról nem kívánt nyilatkozni Nagy, mindenesetre Facebook-oldalán megosztott egy friss ötöst. Hozzátette: diákként küzdeni szeretne azért, hogy a tanulókat ne csak 1-5-ig terjedő skálán ítéljék meg, illetve hangsúlyozta, hogy ugyanolyan joga van véleményt mondani kitűnő, közepes vagy akár rossz tanulóként is.
A diáklányt a bíróságon képviselő Litresits András a Népszavának elmondta: az érzékeny adatokat az alperesi ügyvéd a Ripost egy munkatársával összejátszva szivárogtatta ki. A kormánybarát lap ügyvédje ugyanis a nyilvános tárgyaláson hangosan felolvasott részleteket az elektronikus naplóból - még akkor is, ha azok nem képezték a per tárgyát -, amiket aztán lejegyzett a jelen lévő Ripost-szerző. Litresits azt is nyilatkozta:
az ellenőrzőből és az orvosi igazolásából közzétett részletek miatt személyes adattal való visszaélésért újabb feljelentést tesznek a már egyszer pervesztes lapok ellen.

Hamarosan bíróság elé áll Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is, aki útszéli ribanchoz hasonlította Nagy Blankát, tudta meg a Népszava. A tárgyalás a Budaörsi Járásbíróságon lesz, április 23-án.  Folyamatban van egy becsületsértés miatti magánvádas feljelentés ügye is, Bayer Zsolt lovagkeresztes publicistával szemben, aki az Echo TV-ben "rohadt kis prolinak" aposztrofálta a diáktüntetőt.
Szerző
Frissítve: 2019.04.02. 17:59

Japán és Magyarország - kitüntetés Elekes Évának

Publikálás dátuma
2019.04.02. 17:14

Fotó: Népszava
Oklevéllel tüntette ki a Népszava külpolitikai újságíróját, Elekes Évát Sato Kuni, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. „Ezúton fejezem ki mély tiszteletemet, és ezt a dicsérő oklevelet adományozom Önnek a Japán és Magyarország közötti megértés és baráti kapcsolatok erősítéséért tett kiemelkedő erőfeszítésért” így - hangzik a díszoklevél szövege. A nagykövetasszony díszebéden fogadta lapunk munkatársait. Elekes Éva az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező újságíró Japánt illetően.
Szerző
Frissítve: 2019.04.02. 17:19