Előfizetés

Nagy Blanka ellenőrzőjéből közölt részleteket a kormánysajtó - készülhetnek az újabb feljelentésre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 17:44

Fotó: Youtube
Az egyik perben alperes Ripost az ügyvédjével összejátszva szivárogtatta ki a propaganadamédián végigfutó adatokat.
Sorban nyerte meg a helyreigazítási pereket a kormányközeli lapokkal szemben Nagy Blanka: előbb az Origóról, majd a Lokálról, aztán a Ripostról mondta ki bírósági ítélet, hogy valótlanul híresztelte, hogy az ellenzéki tüntetéseken híressé vált gimnazistalány bukásra állna; a Figyelő pedig elébe ment a pernek, és helyreigazításban ismerte be, hogy hazugságot írt. A kecskeméti diáklány ellen kormánykritikus felszólalásai után indult rágalomhadjárat ezzel ugyanakkor nem ért véget:
a három pervesztes kormánybarát lap most Nagy ellenőrzőjéből, orvosi igazolásaiból közölt részletekkel próbálja őt lejáratni.

Abból az ellenőrzőből, amiből a tárgyalásokon a bíróság előtt tényszerűen kiderült, hogy semmiből nem állt, vagy áll bukásra Nagy. Hogy a kormánypropaganda által kiemelt egyesek és kettesek mellett még milyen jegyei vannak a diákaktivistának, arról nem kívánt nyilatkozni Nagy, mindenesetre Facebook-oldalán megosztott egy friss ötöst. Hozzátette: diákként küzdeni szeretne azért, hogy a tanulókat ne csak 1-5-ig terjedő skálán ítéljék meg, illetve hangsúlyozta, hogy ugyanolyan joga van véleményt mondani kitűnő, közepes vagy akár rossz tanulóként is.
A diáklányt a bíróságon képviselő Litresits András a Népszavának elmondta: az érzékeny adatokat az alperesi ügyvéd a Ripost egy munkatársával összejátszva szivárogtatta ki. A kormánybarát lap ügyvédje ugyanis a nyilvános tárgyaláson hangosan felolvasott részleteket az elektronikus naplóból - még akkor is, ha azok nem képezték a per tárgyát -, amiket aztán lejegyzett a jelen lévő Ripost-szerző. Litresits azt is nyilatkozta:
az ellenőrzőből és az orvosi igazolásából közzétett részletek miatt személyes adattal való visszaélésért újabb feljelentést tesznek a már egyszer pervesztes lapok ellen.

Hamarosan bíróság elé áll Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is, aki útszéli ribanchoz hasonlította Nagy Blankát, tudta meg a Népszava. A tárgyalás a Budaörsi Járásbíróságon lesz, április 23-án.  Folyamatban van egy becsületsértés miatti magánvádas feljelentés ügye is, Bayer Zsolt lovagkeresztes publicistával szemben, aki az Echo TV-ben "rohadt kis prolinak" aposztrofálta a diáktüntetőt.

Japán és Magyarország - kitüntetés Elekes Évának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 17:14

Fotó: Népszava
Oklevéllel tüntette ki a Népszava külpolitikai újságíróját, Elekes Évát Sato Kuni, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. „Ezúton fejezem ki mély tiszteletemet, és ezt a dicsérő oklevelet adományozom Önnek a Japán és Magyarország közötti megértés és baráti kapcsolatok erősítéséért tett kiemelkedő erőfeszítésért” így - hangzik a díszoklevél szövege. A nagykövetasszony díszebéden fogadta lapunk munkatársait. Elekes Éva az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező újságíró Japánt illetően.

A TASZ vizsgálata szerint sem volt tiszta a Fidesz tavalyi győzelme

Népszava-összeállítás
Publikálás dátuma
2019.04.02. 16:39
Az új, a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után hozott szabályok garantálják: nem sok népszavazási urnát láthatunk a jövőben FOT
Az EBESZ úgy látja, a választásokat az állam és a kormánypárt véleményének jelentős átfedése jellemezte.
Nem voltak adottak a szabad és tisztességes választás feltételei Magyarországon 2018 áprilisában – legalábbis erre jutott a tavalyi parlamenti voksolás elemzése után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A civilszervezet szerint pedig pártállásától, politikai nézeteitől függetlenül egyetlen olyan országgyűlés, kormány sem mondhatja magáénak megalapozott kételyek nélkül a választópolgárok többségének támogatását, amelyik nem szabad és tisztességes választások út­ján nyerte el megbízását. Éppen ezért a TASZ meggyőződése, hogy minden politikai szereplő alap­vető érdeke a szabad és tisztességes választások feltételeinek helyreállítása. A civilszervezet segítséget is nyújt: a jelentésükben a mindenkori jogalkotónak ajánlásokat fogalmaztak meg, összesen tízet. Ezekben többek között a TASZ azt írta, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szakmai működése akadályozta a "választási eljárás nyilvánosságát és a jogorvoslathoz való jogát." Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sincs kibékülve a tavalyi választással. Alexander Shlyk a szervezet tisztségviselője a Népszavának azt mondta: az ő jelentésük általános következtetése, hogy „a választásokat az állam és a kormánypárt véleményének jelentős átfedése jellemezte.”