rendőrség;rendőrök;létszámhiány;

2019-04-08 08:52:39

Négyből egy budapesti rendőrjárőri állás betöltetlen

Az alacsony fizetések jelentik a legnagyobb problémát az egész országban. A létszámhiányt helyettesítésekkel igyekeznek megoldani.

Több mint háromszáz betöltetlen rendőrjárőri, járőrvezetői és járőrparancsnoki státusz van Budapesten – derül ki abból a válaszból, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság a 24.hu adatigénylésére adott. A BRFK kimutatása szerint a kerületekben összesen 1223 ilyen státusz van rendszeresítve, a betöltött álláshelyek száma azonban csak 920, vagyis

A létszámhiányt helyettesítésekkel igyekeznek megoldani. 

A lapunknak nyilatkozó rendőrök szerint az alacsony fizetések mellett az értelmetlen szabályok és parancsok, a fegyelmi eljárások, a túlterheltség, és az előrelépés reménytelensége játszik szerepet a betöltetlen rendőri állások magas számában és az egyre több pályaelhagyásban. Az életpályamodell idén már az állomány felének nem hozott egyetlen fillér bérnövekedést sem, és negyven százalék már tavaly sem kapott emelést. Egy tiszthelyettesnek például 130-150 ezer forintból kellene megélnie, ami még egyedülállóként is nagy mutatvány, nemhogy családosan, mondta el a Népszavának a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza.

Amíg évekkel ezelőtt 5-10-szeres volt a túljelentkezési arány, öt év alatt közel negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma is. A frissen végzettek nagyjából tíz százaléka pedig leszerel, amint lejárt az a határidő, amíg vissza kellene fizetnie a képzése költségét, de később is nagy a lemorzsolódás. Noha az utánpótlás elapadása önmagában nagy csapás, egyre több a leszerelő: már nemcsak a négy-öt éve pályán lévő, a szakmához még kevésbé kötődő fiatalok választanak jövedelmezőbb hivatást, hanem a 20-25 éves szolgálati viszonnyal rendelkezők is.