Négyből egy budapesti rendőrjárőri állás betöltetlen

Publikálás dátuma
2019.04.08. 08:52

Fotó: Népszava
Az alacsony fizetések jelentik a legnagyobb problémát az egész országban. A létszámhiányt helyettesítésekkel igyekeznek megoldani.
Több mint háromszáz betöltetlen rendőrjárőri, járőrvezetői és járőrparancsnoki státusz van Budapesten – derül ki abból a válaszból, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság a 24.hu adatigénylésére adott. A BRFK kimutatása szerint a kerületekben összesen 1223 ilyen státusz van rendszeresítve, a betöltött álláshelyek száma azonban csak 920, vagyis
a budapesti rendőri állások negyede betöltetlen.

A létszámhiányt helyettesítésekkel igyekeznek megoldani. 
A lapunknak nyilatkozó rendőrök szerint az alacsony fizetések mellett az értelmetlen szabályok és parancsok, a fegyelmi eljárások, a túlterheltség, és az előrelépés reménytelensége játszik szerepet a betöltetlen rendőri állások magas számában és az egyre több pályaelhagyásban. Az életpályamodell idén már az állomány felének nem hozott egyetlen fillér bérnövekedést sem, és negyven százalék már tavaly sem kapott emelést. Egy tiszthelyettesnek például 130-150 ezer forintból kellene megélnie, ami még egyedülállóként is nagy mutatvány, nemhogy családosan, mondta el a Népszavának a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza.
Amíg évekkel ezelőtt 5-10-szeres volt a túljelentkezési arány, öt év alatt közel negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma is. A frissen végzettek nagyjából tíz százaléka pedig leszerel, amint lejárt az a határidő, amíg vissza kellene fizetnie a képzése költségét, de később is nagy a lemorzsolódás. Noha az utánpótlás elapadása önmagában nagy csapás, egyre több a leszerelő: már nemcsak a négy-öt éve pályán lévő, a szakmához még kevésbé kötődő fiatalok választanak jövedelmezőbb hivatást, hanem a 20-25 éves szolgálati viszonnyal rendelkezők is.
Szerző
Frissítve: 2019.04.08. 10:13

Romák, akik példát mutattak

Publikálás dátuma
2019.04.08. 08:15

A nemzetközi roma nap alkalmából a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kampányt indít.
Ma, április 8-án van a romák nemzetközi napja. A rendezvények már a hétvégén elkezdődtek, például Újpesten és Salgótarjánban. A nógrádi megyeszékhelyen szombat délelőttől kora estig tartottak a kulturális események. A programban egyebek mellett kiállításmegnyitó és koncert is szerepelt, a meghívó szerint a résztvevők sétát tettek roma művészek – Balázs János, Balogh Balázs András, Oláh Jolán és Szepesi József – szobrához, emléktáblájához. Salgótarján minden más városnál több kiváló roma képzőművészt, sportolót adott a roma közösségeknek és Magyarországnak. Persze, zenészt is – írta közösségi oldalán Setét Jenő civil aktivista, aki előzőleg hangsúlyozta, hogy a roma kultúra, a közvélekedéssel ellentétben, nem pusztán a zenét jelenti. Ahogyan egyetlen más kultúra sem. A nemzetközi roma nap alkalmából a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kampányt indít. Harminc évvel 1989 után olyan magyar romák történetét ismerhetjük meg, akik „személyes helytállásukkal egész nemzetünknek példát mutattak”. Televízióban sugárzott és interneten elérhető portréfilmek, utcai plakátok és közösségi médiafelületeteken megjelenő tartalmak hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására. A plakátokon többek között Bari Károly költő, Berki Judit tanodavezető, a már elhunytak közül pedig Bogdán János, a pécsi Gandhi Gimnázium alapítója, Choli Daróczi József író, költő, műfordító vagy Péli Tamás festőművész látható. Hétfő délután az újlipótvárosi Budapest Jazz Clubban adják át a Roma Sajtóközpont által alapított Aranypánt-díjat a „hétköznapi roma hősöknek”. Az idei jelöltek között találunk gyárigazgatót, műfordítót, neurobiológust és néptánctanárt is.
Szerző
Témák
romák
Frissítve: 2019.04.08. 09:38

Épp csak elindult, máris kibertámadás érhette Kálmán Olga oldalát

Publikálás dátuma
2019.04.08. 07:19
Kálmán Olga
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Alig hogy elindult az internetes oldal, máris túlterhelt lett, még másnap reggel is nehezen elérhető. A szándékosság nem kizárható.
"Másfél órával az indulása után akkora terhelést kapott a kalmanolga.hu, hogy összeomlott" - írta Kálmán Olga közösségi oldalán vasárnap este, hozzátéve:
"az eddigi információk, amelyeket a szakemberektől kaptam, nem zárják ki a szándékosságot".

Az z ATV és a HírTV volt műsorvezetőjének internetes oldala, ami vasárnap indult el, még hétfő reggel is nehezen elérhető, továbbra is túlterhelt.
Szerző
Frissítve: 2019.04.08. 07:41