Április 19-én vitáznak az ukrán elnökjelöltek

Publikálás dátuma
2019.04.08 14:38
A kijevi Olimpiai Stadion
Fotó: AFP/ Sergii Kharchenko
Volodimir Zelenszkij és Petro Porosenko választási vitáját a kijevi Olimpiai Stadionban tartják.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnökjelölt hétfőn a Facebookon közzétett videofelvételen kijelentette, hogy választási vitája Petro Porosenko hivatalban lévő elnökkel április 19-én lesz a kijevi Olimpiai Stadionban. Előző nap Porosenko az Ukrajina televíziónak adott interjújában április 14-re hívta vitára Zelenszkijt. A választást 21-én tartják. Az MTI összefoglalója szerint Zelenszkij a videoüzenetben az mondta, hogy az április 19-i vitán feltehet bármilyen kérdést Porosenkónak, például, azt, hogy „miért nincsenek még Szvinarcsukék rács mögött?”. Szvinarcsuk Oleh Hladkovszkijnak, a közvetlenül az elnök alá rendelt Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) menesztett helyettes vezetőjének a korábbi családneve. Fia, és rajta keresztül ő is érintetté vált az Ukroboronprom ukrán állami hadiipari vállalatnál a kampány alatt kirobbant nagyszabászú korrupciós botrányban. Zelenszkij szavai szerint az ukrán népben az elmúlt öt év alatt nagyon sok kérdés gyűlt fel Porosenkóhoz, amit nem tehetnek fel neki.
„De én megtehetem a nevetekben. Ezért kérlek, írd meg nekem, kommentárban, te mit kérdeznél Porosenkótól”
– zárta üzenetét Zelenszkij.
A humorista elnökjelölt múlt szerdán a Facebookon közzétett videofelvételen közölte, hogy kész a nyilvános választási vitára Porosenkóval, de feltételeket szabott. Először is azt, hogy a vitát ne a köztévében, hanem az Olimpiai Stadionban rendezzék meg. Minden tévécsatornának joga legyen élőben közvetíteni, és minden újságíró jelen lehessen. Továbbá azt, hogy a jelöltek essenek át alkohol- és drogteszten. Huszonnégy órát adott Porosenkónak a válaszra. Porosenko elfogadta a feltételeit, múlt pénteken mindketten – bár más-más klinikán – átestek a teszteken, és vérvizsgálatuk eredménye negatív lett.
Jevhenyij Radcsenko, a Központi Választási Bizottság (CVK) helyettes vezetője korábban arra hívta fel a jelöltek figyelmét, hogy a törvény értelmében ha stadionban és nem a köztévé stúdiójában tartják meg a vitájukat, akkor azt az állam nem finanszírozhatja. Értelmezése szerint ugyanis ez nem hivatalos elnökjelölti vitának, hanem csak kampányrendezvények minősülne, így annak költségét a jogszabály alapján a jelölteknek kell fedezniük saját kampányalapjukból. A Központi Választási Bizottság vasárnap hirdette ki az ukrajnai elnökválasztás március 31-én megtartott első fordulójának hivatalos végeredményét, ami alapján április 21-én második fordulót kell rendezni, mivel egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét. A második fordulóba a jogi végzettségű humorista-producer jutott be az első helyen a szavazatok több mint 30 százalékával, a második helyen pedig Porosenko kicsit kevesebb mint 16 százalékkal.

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:22

Fotó: AFP/ STR
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.