Előfizetés

Új választás, régi adatszivárgás - exkluzív interjú

Markotay Csaba
Publikálás dátuma
2019.04.14. 20:56
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
A kormány nem siet változtatni a neki kedvező rendszerhibákon, idén is működnek például az ajánlási trükkök.
"Nem vagyunk írásszakértők. Három nap alatt senkinek nincs se kapacitása, se tudása arra, hogy a szignók hitelességét megvizsgálja. Ráadásul felhatalmazás sincs arra, hogy az aláírások valódiságát a választási irodák ellenőrizzék.” – mondta a lapunknak adott interjúban Gáva Krisztián. (A Nemzeti Választási Iroda /NVI/ elnökhelyettesével készült beszélgetést hétfői számunkban olvashatják.) Vagyis a kormány nem tett semmit, a május 26-ai európai parlamenti választásra készülő kis- és kamupártok most is épp olyan könnyen kijátszhatják a rendszert, mint tavaly, hamisított ajánlásokkal minimális a lebukás kockázata.  Noha a tavalyi kiskapuk megmaradtak, az NVI elnökhelyettese abban biztos, hogy a 2018-as technikai malőrök nem ismétlődnek meg. Igaz, a tavalyi blamázsra már egészen másként emlékszik. ”Nem omlott össze az rendszer, csak háromnegyed óráig nem volt elérhető” – magyarázta Gáva Krisztián azt az időszakot, amikor a hivatalos választási oldal beszakadt. Ha a rendszer nem omlik össze május 26-án, akkor a hivatalos adatokat csak este 23 órakor tesz közzé az NVI az európai szabályozás alapján. Igaz, Gáva Krisztián szerint továbbra sem tehetnek semmit az „adatszivárgás”, vagyis az ellen, hogy a szavazóköri pártdelegáltak „jelentsenek”. Mivel alighanem a Fidesznek lesz a legtöbb delegáltja, nem kizárt, hogy 2018-hoz hasonlóan újra a kormányzati szócsővé silányított köztévé hozza majd nyilvánosságra az eredményt az erre fenntartott állami apparátus helyett. 

Élet Menete: nagy tömeg a fáklyás felvonuláson

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.04.14. 20:36

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A rendezvényt szervező alapítvány minden évben más jelmondatot választ. A mostani mottó így szólt: „Jó ügyért jó kiállni!”
Az Élet Menete – azon túl, hogy a holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából megemlékezik az áldozatokról – a kirekesztés és az előítéletek elleni demonstráció is. A tizenhetedszer meghirdetett budapesti emlékmenet résztvevői a Március 15. téren gyülekeztek vasárnap kora este. A szervezők „közkívánatra” döntöttek úgy, hogy ismét fáklyás felvonulást tartanak.
A téren felállított színpadon a brit lobogó is feltűnt. Idén ugyanis az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) budapesti nagykövetségével „szoros együttműködésben” folytak az előkészületek. A nyitóbeszédet – Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke mellett – a díszvendégként felszólaló David Mundell, a brit kormány Skóciáért felelős minisztere mondta. Az esemény egyik házigazdája Iain Lindsay brit nagykövet volt. A nagykövet magyarul köszöntötte „Európa egyik legnagyobb antirasszista rendezvényének” résztvevőit, közöttük a parlamenti pártok, az egyházak és a diplomáciai testületek képviselőit. A szónokok megemlékeztek a skót presbiteriánus (református) egyház misszionáriusnőjéről, Jane Hainingről, aki életét áldozta az üldözöttek védelmében. Jane Haining 1932-ben kezdett a budapesti Skót Misszión dolgozni. A misszió jórészt zsidó gyerekeknek működtetett iskolát. A háború kitörésekor Jane Haining éppen a szabadságát töltötte Nagy-Britanniában, de ő visszatért Budapestre. (Történetéről részletesen itt olvashat.) Bár egyházi elöljárói próbálták hazahívni, az ország náci megszállása után is a helyén maradt. Azt írta: ha ezeknek a gyerekeknek szükségük volt rám, amikor sütött rájuk a nap, még inkább szükségük van rám a sötétség óráiban. Feljelentették. A Gestapo a Terézvárosból, a misszió Vörösmarty utcai iskolájából vitte el. Magyar református vezetők és svájci diplomaták is igyekeztek közbenjárni az érdekében. Mindhiába. A németek azt a tájékoztatást adták, hogy Jane Haining kórházban halt meg. Valójában gázkamrában ölték meg Auschwitzban. 47 éves volt. 
Védencei közé tartozott Annette Lantos is (a 2008-ban elhunyt magyar zsidó származású amerikai szenátor, Tom Lantos özvegye), akinek lánya videóüzenetben mondott köszönetet. Jane Haininget 1997-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza címmel tüntette ki, 2010 óta az ő nevét viseli a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakasza. (A Népszava szombati Visszhang mellékletében részletesen foglalkoztunk személyével.) Az Élet Menetén a hagyományoknak megfelelően Verő Tamás főrabbi sófárral (kos szarvából készített ősi zsidó hangszer) adta meg a jelet az indulásra, ezúttal Somodi Zoltán skótdudás is csatlakozott hozzá. Kocsiban ülő holokauszttúlélők haladtak élen. A sok ezer ember megtöltötte a rakpartot, ahol – nagy tetszést aratva – végig szólt a skót duda. 
A Kossuth tér közelében lévő Cipők a Duna-parton emlékműnél az 1921-ben született, Izraelben élő túlélő, Keleti Ágnes gyújtotta meg a külön az Élet Menetére épített hatalmas fáklyát. A Nemzet Sportolói közé is beválasztott Keleti Ágnes a magyar tornasport legeredményesebb alakja, ötszörös olimpiai bajnok. Felkérésével a szervezők arra is szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a közeljövőben Budapest ad otthont a Maccabi Európa Játékoknak. A megemlékezés Kardos Péter főrabbi gyászimájával, majd szabadtéri filmvetítéssel ért véget.

Százezreket hurcoltak a halálba

 A holokauszt magyarországi emléknapjának bevezetéséről 2000-ben, az első Fidesz-kormány idején, Pokorni Zoltán oktatási miniszter kezdeményezésére született döntés. Április 16-a arra emlékeztet, hogy 1944-ben az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján ezen a napon kezdődött a gettósítás. Annak ellenére – jegyezte meg az MTI egyik háttéranyaga –, hogy a zsidók gettósításáról szóló rendelet csak április 28-án jelent meg. Az elkülönített településrészekbe összezsúfolt honfitársainkat a magyar hatóságok és tisztségviselők túlbuzgó közreműködésével (tisztelet a kivételnek) szállították a náci haláltáborokba. A vidéki Magyarországról elhurcolt 437 ezer ember túlnyomó többségét meggyilkolták.

Már le is váltották a Momentum ferencvárosi vezetőjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.14. 20:17

Fotó: Draskovics Ádám
Egy Facebook-poszt miatt döntött így a párt választmánya.
Alig egy nappal azután, hogy a Momentum ferencvárosi szervezetének vezetője fura, a párt eddigi politikájának ellentmondó posztot rakott ki a Facebookra, már le is váltották a tisztségéből – írja a 444.hu. A kerületi vezető többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az ártatlanság vélelme kijár a parkolási pénzek eltüntetésében érintettnek látszó politikusoknak is. Az alapszervezeti elnök visszahívásáról a párt választmánya döntött vasárnap. A párt közleményében az áll: „A parkolási maffia létező jelenség Budapesten, és az ügy kivizsgálása minden önkormányzati vezető felelőssége. A Momentum mélységesen elítéli a korrupciót és annak minden formáját, függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki szereplők állnak mögötte.Az ügy előzményeiről itt írtunk bővebben.