Stresszes a nagytakarítás a magyaroknak

Publikálás dátuma
2019.04.15. 15:15
Illusztráció
Fotó: Rendi.hu
Bár a legtöbben sok energiát fektetnek otthonuk tisztán tartásába, a tavaszi nagytakarítás tízből hat embernél kimondottan megterhelő és stresszes – derült ki egy kutatásból.
A magyarok 33 milliárd forintot költenek tisztító- és takarítószerekre egy évben, szezonális szinten azonban a költésben nincs jelentős különbség – derült ki egy tavalyi kutatásból. Ennek az lehet az oka, hogy a takarítás a mindennapi rutin része, és nagytakarításra sem csak egyszer egy évben kerül sor a legtöbb magyar háztartásban. A Rendi.hu kutatása alapján a magyarok 40 százaléka hetente takarít, a válaszadók több mint fele viszont úgy nyilatkozott, hogy ennél sokkal gyakrabban, két-három naponta is sort kerít otthona tisztítására. 
A tavaszi nagytakarítással kapcsolatban a kutatásból az derült ki, hogy tíz megkérdezettből alig kettő az, aki csak évente egyszer foglalkozik a kérdéssel, mindenki más sokkal nagyobb hangsúlyt fektet otthona tisztán tartására: csaknem 20 százalékuk minden hónapban végez nagytakarítást, harmaduk minden negyedévben alaposabban takarít, 30 százalékuk pedig félévente teszi ezt.

Stresszelünk

Persze a takarítás általában sem kellemes tevékenység, sőt akár kimondottan stresszes is tud lenni, legalább is a megkérdezettek több mint kétharmada szerint. A folyamat akár napokig is elhúzódhat, válaszadók több mint harmada két napig takarít, de ugyanennyien akár három vagy több napig is tisztítják otthonukat. A háziasszonyok legnagyobb része maga végzi a feladatot, csak alig 8 százalékuk vesz igénybe külső segítséget, és csak tízből négyen fogják be a családot - derült ki a takarítócég felmérését ismertető közleményből.
Tavaszi nagytakarítás alatt elsősorban a redőnyök és az ablakok megtisztítását, a függönymosást és az ajtók letakarítását értették az április elején készült online kutatásban ötszáz résztvevő, de van, akiknél a konyhai kisgépek kipucolása és a hűtő takarítás is csak ilyenkor, tavasszal esedékes.
Szerző
Frissítve: 2019.04.15. 15:18

Kiderült, nem az étrenddel lehet megakadályozni a leadott kilók visszakúszását

Publikálás dátuma
2019.04.13. 13:13
Illusztráció
Fotó: Arno Images / AFP
Ha a fogyás után is szeretnénk megőrizni az alakunkat, nem az étrend, hanem a fizikai aktivitás számít – derült ki egy amerikai tanulmányából.
A tapasztalt fogyókúrázók tudják, talán magánál a fogyásnál is nagyobb küzdelem elérni azt, hogy az egyébként többnyire nehezen leadott kilók ne szivárogjanak vissza. A Colorado Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint sokkal hatékonyabb a rendszeres mozgás a visszahízás megelőzésének érdekében, mint ha csak az étkezésére figyelne – írta a kutatás eredményeiről beszámoló PsychCentral alapján a Dívány
A vizsgálatban a sikeres fogyáskezelők csoportjába kerültek azok, akik egy évnél hosszabb ideig képesek voltak megtartani a minimum 30 leadott kilót. Átlagos testtömegük így 68 kiló volt. Másik két csoportba ideális testtömegindexszel rendelkező embereket, (akiknek a BMI-je nagyjából megegyezett a sikeres fogyáskezelők jelenlegi értékével), illetve túlsúlyosakat (az ő BMI-jük a sikeres fogyáskezelők korábbi adataival egyenlő) osztottak a kutatók. 
Az eredmények szerint a sikeres fogyáskezelők naponta jóval több kalóriát visznek be, mint az ideális BMI-vel rendelkező résztvevők, és nagyjából annyit, mint a túlsúlyos emberek. Testmozgás során pedig több energiát égetnek el a sikeres fogyáskezelők, mint a másik két csoport tagjai. Ez arra is utal, hogy azok, akik képesek megtartani a fogyás utáni súlyukat, valószínűleg többet is mozognak.
„Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a sikeres fogyáskezelők hasonló mennyiségű kalóriát fogyasztanak naponta, mint a túlsúlyos emberek, de úgy tűnik, hogy a rendszeres testedzés miatt sikerül elkerülniük, hogy a felesleges kilókat visszaszedjék”

– mondta Victoria A. Catenacci, a kutatásban részt vevő orvos.

Szerző

Nem elég, hogy kellemetlen, „idegbajos” is az időjárás

Publikálás dátuma
2019.04.12. 10:00
Illusztráció
Fotó: COLLANGES / AFP
Péntekre ugyan megszűnt a markáns kettősfronti hatás, az igazi áprilisi, szeszélyes időjárás szinte mindenkinek megterhelő lehet. A szélre érzékenyek pedig még napokig szenvedhetnek.
Április idén is megmutatja szeszélyes arcát; az elmúlt napokban volt már nyárias meleg, heves zivatar, most pedig lehűlt az időjárás. Pénteken ugyan nem érkezik újabb front, a szél, a meglehetősen hűvös és a nyirkos idő nem enyhíti a humánmeteorológiai panaszokat. Így aztán a fejfájás tartós, sőt akár egyre elviselhetetlenebb lehet. A szélre érzékenyek továbbra is alvásproblémákkal küzdhetnek: a nyugtalan éjszaka másnap kimerültséget okozhat. Célszerű nem tetézni a bajt és nem közvetlenül lefekvéshez előtt és könnyű ételeket, például zöldségeket vacsorázni, valamint kerülni a stresszt – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
A hajnalban ismét hideg időben könnyű megfázni, ezért fontos a réteges öltözködés. A korábbi napok fronttevékenységei, a gyakran változó légköri helyzet szinte mindenkinek megterhelő, indokolatlan idegesség, ingerlékenység tapasztalható, rossz lehet az általános közérzet, keringési, de akár koncentrációs zavarok is jelentkezhetnek, a gyengébb immunrendszer fogékonyabb lehet a kórokozók támadására is, ezért nem árt a C-vitamint szedni és sokat pihenni.
Jó hír viszont az allergiásoknak, hogy a hideg, csapadékos időben a levegő pollentartalma többfelé a minimálisra csökkent, és a légszennyezettség is alacsony. Az UV-sugárzás nem számottevő.
Szerző
Frissítve: 2019.04.12. 10:26