Halőri feladatok miatt oktatták jachtvezetésre a helyettes államtitkárokat?

Publikálás dátuma
2019.04.15. 19:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Összesen 13 minisztériumi alkalmazott, illetve vezető ismerhette meg közpénzből a kishajó-vezetés szépségeit. A magyarázat parádés.
Elképesztő magyarázatot adott Nagy István agrárminiszter arra a kérdésre, hogy miért kellett közpénzből kishajó-vezetésre tanítani az agrártárcához tartozó helyettes államtitkárokat, egykori vezetőket és minisztériumi dolgozókat. 
Vadai Ágnes, DK-s képviselő cikkünk nyomán érdeklődött a miniszternél: korábban megírtuk, hogy agrárminisztériumi vezetők - köztük jelenlegi és volt államtitkár-helyettesek – állami forrásból végezhettek el kishajó-vezetői tanfolyamot, amivel egyébként egy kisebb luxusjachtot is elkormányhozhatnak. Állami támogatással tanult meg kishajózni például Szinay Attila jogi- és igazgatási helyettes-államtitkár, Ugron Ákos Gábor volt helyettes-államtitkár (jelenleg a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója), de a tárca környezetvédelmi referense is. Vadai arra volt kíváncsi, hogy 
  • pontosan mennyibe került az oktatás, és milyen keretből fizették?
  • Milyen munkavégzéshez volt szükség erre a kiképzésre?
  • Szinay-n és Ugronon kívül hány embert fizettek be a tanfolyamra?
  • az említett volt és jelenlegi helyettes államtitkárokon kívül túl hányan kaptak még felkészítést
Nagy szerint az oktatásra a halgazdálkodási forrásokból biztosítottak pénzt, a képzésre pedig az „állami halászati őri, rendészeti és élelmiszerlánc-ellenőrzési feladatok ellátása kapcsán volt szükség”. Képzeljük el mindezt éles helyzetben:
Szinay Attila jogi- és igazgatási helyettes-államtitkár szolgálati autójával a Tisza mellett jár, mikor a part mellett váratlanul halorzókat vesz észre. Ekkor lakkcipőjét levetve, selyem nyakkendőjét hátra dobva gumicsizmába ugrik, és – addig a part mentén várakozó – szolgálati kisgéphajójával a rabsicok nyomába ered.

A miniszteri indoklást minimum furcsának tartja Vadai Ágnes is. - Voltam a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, de ettől még nem tanítottak meg Gripent vezetni. Gyanús, hogy olyanok kapnak szolgálati kiképzést, akik a Kossuth téri irodáikban ülnek; akik tényleges halőri, rendészeti feladatokat látnak el, azok általában valamilyen szakhatóság és nem egy minisztérium közvetlen munkatársai - mondta a politikus.
Nagy válasza alapján ráadásul a program gyanúsan túlárazottnak tűnik: 13 alkalmazott kapott oktatást, bruttó 5,53 millió forintért – írta a miniszter. Ez azt jelenti, hogy egy embert nettó 335 ezer forintért tanítottak. A korábban a Népszava birtokába kerülő szerződések alapján a képzéseket vállaló társaság, az Agilis-Pákász Bt. fejenként nettó 280 ezer forintért vállalta a munkát, a minisztérium által közölt ár azonban ennél 55 ezer forinttal magasabb.
Nagy István ráadásul csak 13 alkalmazott képzési költségeit említi, miközben hozzáteszi, hogy állami vezetőket is tanítottak hajót vezetni. Ha a vezetőnek számító helyettes államtitkárok költségeit nem számolták bele az összegbe, a tanfolyam ennél is többe kerülhetett.
Szerző

Visszavonta a Nébih az országos tűzgyújtási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.04.15. 18:46
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2019. április 16-tól (kedd) az ország teljes területén visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.
A tűzgyújtási tilalom visszavonása után is tüzet rakni erdőterületen csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni. Továbbra is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeset forrása lehet - zárul a közlemény.
Szerző

Vida József érdekeltségébe kerülhet a TV2

Publikálás dátuma
2019.04.15. 18:09

Fotó: Népszava
Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha régi, közeli üzlettársa, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Vida József veheti meg az Andy Vajna halála után gazdátlanul maradt TV2-t.
Vida ezt az MTI-nek jelentette be: szerinte „előrehaladott tárgyalásokat” folytatnak a csatorna megvásárlásáról, a tranzakció júniusban zárulhat le. Az ügylettel a kormány egyik fő szócsövének számító kereskedelmi tévéadó az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelőhöz kerülne. Az opten céginformációs adatbázisból az nem derül ki, hogy ténylegesen ki a vagyonkezelő tulajdonosa. Vida József régóta Mészáros Lőrinc közeli üzlettársának számít. Bár az üzletember tagadja, hogy ő Mészáros strómanja lenne, tény, hogy régről ismeri őt. A 24.hu szerint a bicskei üzletember szüleinek a házába egykor a gázszerelő Mészáros vezette be a gázt, később pedig a Takarékbank milliárdokkal hitelezte Mészáros vállalkozásait. A bizalmi kapcsolat később is megmaradt, így tavaly Vida lett az akkor még a Mészáros és a Fidesz alá sorolt vidéki laphálózatot közelmúltig birtokló Opus Global Nyrt. egyik vezetője. A Vida-irányította Takarékbankról korábban megírta a 24.hu azt: része lehet annak a kormányzati törekvésnek, hogy a takarékokból, a Mészáros-közelbe került MKB-ból és később a Budapest Bankból egy állami hátszelű, „ellen-OTP-t” hozzanak létre. Ezt a spekulációt erősítheti az: Vida nemrégiben úgy fogalmazott a Portfóliónak, hogy a Takarékbank is „kérőként jelenhet meg” a Budapest Bankért, ha a bank privatizációjára sor kerül. Ami biztos, hogy jól jöhet a kormányhátszelű, tőkeerős új tulajdonos, mivel a TV2 Média Csoport Zrt. tavaly a hatalmas reklámbevételei ellenére jelentős, kétmilliárd forintot meghaladó veszteséget produkált.
Szerző
Témák
TV2
Frissítve: 2019.04.15. 19:45