Egyelőre egy alig ismert párt került első helyre az EP-választás szavazólapján

Publikálás dátuma
2019.04.23. 19:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sorsolás döntött arról, ki hányadik helyen álljon az európai parlamenti választáson induló pártok listáján: két titokzatos versenyző is felkerült a 11 helyes névsorra.
Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén, hogy a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson a pártok listái milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. Az NVB 11 lista sorrendjét állapította meg, legfeljebb ennyi lista szerepel majd a szavazólapon – írja az MTI.
Elképzelhető azonban, hogy a listák száma végül ennél kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlások ellenőrzésénél kiderül, hogy valamelyik pártnak nincs meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása. Az NVB hét listát (a Jobbikét, a Fidesz-KDNP-ét, a Momentum Mozgalomét, a Mi Hazánk Mozgalomét, az MSZP-Párbeszédét, az LMP-ét és a DK-ét) már korábban nyilvántartásba vett, és a határozatok jogerőre emelkedtek. Négy listát (a Magyar Munkáspártét, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártét, az Egységes Magyar Nemzeti Néppártét és a Tea Párt Magyarországét) kedden jelentettek be. Az ajánlások ellenőrzését követően az NVB-nek legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon kell a lista nyilvántartásba vételéről döntenie.
A sajtónyilvános sorsolást a testület két tagja végezte: Bozsóki Éva elnökhelyettes előbb egy urnából a lista sorszámát húzta ki, Rádi Péter elnök pedig egy másik urnából a lista nevét.  A sorsolás értelmében a listák a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon: 1. Egységes Magyar Nemzeti Néppárt, 2. MSZP-Párbeszéd, 3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 4. Jobbik Magyarországért Mozgalom, 5. Fidesz-KDNP, 6. Momentum Mozgalom, 7. Tea Párt Magyarország, 8. Demokratikus Koalíció, 9. Mi Hazánk Mozgalom, 10. Magyar Munkáspárt, 11. Lehet Más a Politika. A ködös hátterű Tea Pártról azt lehet tudni, hogy önmeghatározásuk szerint ragaszkodnak „Magyarország alkotmányának eredetista értelmezéséhez.” – a listavezető Egységes Magyar Nemzeti Néppárt pedig honlapján teljesen általános célkitűzéseket fogalmaz meg, és Nimród király szobrával kampányol. A szavazólapon szerepel majd a lista sorszáma, a listát állító párt (illetve több párt esetén pártok) neve és emblémája, a szavazásra szolgáló kör, valamint a listán szereplő első öt jelölt neve.Az NVB pénteki ülésén beülhetett a testületbe Csáki Marianna, a Mi Hazánk Mozgalom delegáltja, aki a párt EP-listájának állítása okán kerülhetett a testületbe, amely így 16 tagúvá vált. 
Szerző

Anthrax-fertőzéssel került kórházba egy házaspár Békés megyében

Publikálás dátuma
2019.04.23. 19:09
Illusztráció
Fotó: AFP
Járványtól nem kell tartani, a pár egy beteg marha húsától kapta el a betegséget.
Lépfenével kezelnek egy házaspárt Békés megyében - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal kedden az MTI-t. A hivatal egyúttal hangsúlyozta, hogy a lépfene emberről emberre nem terjed, a kórházban lévő két betegen kívül újabb megbetegedésről nem érkezett jelzés, járvány nincs. A házaspár a célzott kezelésre jól reagál, állapotuk folyamatosan javul.   A lépfene gyanújáról szóló értesülés után a Békés Megyei Kormányhivatal azonnal járványügyi nyomozást rendelt el. Kiderült, hogy a kötegyáni házaspár egy elhullott szarvasmarhát dolgozott fel, amelynek húsa - a laborvizsgálat alapján - lépfene-baktériummal fertőzött. A későbbi fertőzöttek fagyasztószekrényben tárolták a feldogozott állat húsát, amelyből többen is ettek.
Az érintett ingatlanokon helyi járványvédelmi zárlatot rendeltek el, az állatok pedig megkapták a védőoltást. Azok, akik a feldolgozásban részt vettek, vagy az elhullott állat húsából kaptak, illetve fogyasztottak, megkapták a szükséges egészségvédelmi utasításokat, és járványügyi megfigyelés alatt vannak. Az ingatlanokat fertőtlenítették, a lefagyasztott fertőzött húst megsemmisítésre elszállíttatták - olvasható a közleményben.  A lépfene (más néven anthrax) akut, néhány formájában magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés, amelyet baktérium okoz. A lépfene leggyakrabban vadon élő és háziasított kérődzőknél fordul elő, de az embert is megfertőzheti, ha beteg állattal, annak szövetével vagy a lépfene spóráival érintkezésbe kerül.
Szerző

Három Groupama-stadiont fel lehetne húzni a felcsúti focialapítvány tavalyi bevételéből

Publikálás dátuma
2019.04.23. 18:44
Fotó: Népszava
Félelmetes ütemben gazdagodik az Orbán szívének kedves alapítvány, 2017-hez képest tavaly megduplázták bevételüket – 13,3 milliárd forint került hozzájuk.
Közzétette 2018-as beszámolóját és közhasznúsági jelentését A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, az mfor.hu pedig elképesztő nagyságrendű és gyorsaságú gyarapodást talált Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc kedvenc szervezeténél. 2017-ben az alapítványnak 6 milliárd forint árbevétele volt, 2018-ban ezt több mint a duplájára sikerült növelni. A beszámoló szerint 13,3 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el. Csak összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy 2017-ben a teljes magyar NBI-ben jött össze 15 milliárdos árbevétel.
A fociban egészen meghökkentő növekedés nagyban köszönhető annak is, hogy a felcsúti focialapítvány mágnesként vonzza az adományozó gazdasági szervezeteket. Ilyen jogcímen ugyanis 6,3 milliárd forint folyt be a kasszába, ez a TAO-támogatásokhoz szükséges önrész fedezeteként szolgál elsősorban. Ez még az alapítvány történetében is rekordnak számít, hiszen eddig 2014-ben kapták a legtöbb adományt, 4 milliárd forintot.  Most ennek a másfélszeresét könyvelhették el. A jelentés szerint az adományt az utolsó forintig felhasználták, 962 millió forintot személyi jellegű kiadásokra költötték, 1,8 milliárd dologi, 3,4 milliárd pedig felhalmozási kiadásokat fedezett. Ennél pontosabb képet nem nyújt a közzétett dokumentum. Sőt, minimális módosítással ugyanazt a tájékoztató szöveget írták a jelentésbe, mint egy évvel ezelőtt.
Egy fontos változás azonban feltűnik: 2017-ben a közlés szerint még 600 utánpótlás korú fiatal nevelésével foglalkozott az alapítvány, tavaly ez a szám 570-re csökkent

– mutat rá a gazdasági portál. A 6,3 milliárdos adomány mellett
• 139 millió érkezett a költségvetésből az akadémiai rendszer kialakítását szolgáló MLSZ támogatásként, • 7,7 milliárdot TAO-támogatásként tüntettek fel, • 130 millió normatíva támogatásként érkezett az államkasszából, • 431 millió TAO kiegészítő támogatásként, • 2,5 millió magánszemélyek adományaként, • 455 ezer forintot pedig szja 1 százalékaként érkező támogatásként könyveltek el. A 13,3 milliárd forint bevételből 2,2 milliárdot költöttek el anyagjellegű ráfordításként, 1,1 milliárdot személyi jellegűként, közel 1 milliárdot pedig értékcsökkenési leírásként és egyéb ráfordításként.  A végén 8,8 milliárd forintos adózott eredményről számolhatott be az alapítvány.A ritka sikeres gazdálkodásnak köszönhetően tavaly év végén hatalmas vagyonon ülhetett az alapítvány. A saját tőkéjük ugyanis 18 milliárdról 27 milliárdra ugrott a mérleg szerint. Az eszköz oldalon 29 milliárdnyi értéket tartanak nyilván tárgyi eszközként, a pénzeszköze (bankszámlán, illetve készpénzben) összesen 1,8 milliárdja volt tavaly az előző évi 1,3 után. Bár önmagában az ismeretlen jótékonykodó cégektől érkező 6,3 milliárdos adomány nagysága elképesztő, ez csak egy kisebb szelete a teljes tortának. 2011 és 2018 között a felcsúti alapítványhoz összesen 22,4 milliárd forint adomány érkezett. Ugyanezen időszak alatt 23 milliárdot tudtak összegyűjteni TAO-támogatásként, vagyis a cégek 8 év leforgása alatt 45,4 milliárdot dobtak össze a hazai utánpótlás bástyájaként tetszelgő focialapítványnak. A nagyságrend érzékeltetése kedvéért, ebből a pénzből
• a Pancho Aréna mellett még 3 Groupama Arénát fel lehetne húzni Felcsúton, • idén pont ennyi bevételt vár a kormány az egyszerűsített vállalkozási adóból (eva), • mindössze 2 milliárddal kevesebb ez az összeg, mint amennyit gépjárműadóként vár a kormány bevételként, • ennyi pénzből gazdálkodott 2017-ben a Magyar Labdarúgó Szövetség, • ilyen értékű fejlesztés indult Mészáros Lőrincék szállodaláncánál, a Hunguest Hotelsnél.
Szerző