Elviszi a balhét a Bajcsy-Zsilinszky Kórház a szemsérült kisfiú kálváriája miatt

Publikálás dátuma
2019.04.29. 21:26

Vállalták a felelősséget az ügyben.
Elismerte felelősségét a Bajcsy Zsilinszky kórház a két éves szemsérült kisfiú ellátásával kapcsolatban – értesült a Népszava. Az intézmény 2019. április 29-én lezárult saját belső vizsgálata megállapította, hogy a kórháznak mint ügyeletesnek, el kellett volna végeznie az elsődleges szakorvosi ellátást, vagy telefonos értesítés után kellett volna továbbküldenie a beteget a Semmelweis Egyetem (SE) klinikájára.
Azután indult vizsgálat, hogy egy szemsérült kisfiút csak balesete után 21 órával kezeltek megfelelően húsvétkor, mert nem találtak számára megfelelő ellátóhelyet. A gyereket szállító mentőt a mentésirányító az ügyeletes Bajcsy-Zsilinszky Kórházba irányította. Időközben azonban kiderült, hogy a Bajcsynak nincsenek eszközei gyerek altatásához, ezért a mentőt továbbküldték a Semmelweis Egyetem Szemklinikájára.  A vizsgálat eredményéről a Bajcsy kórház igazgatója tájékoztatta a Semmelweis Egyetem rektorát. Az SE a sérült kisfiú ellátásáról korábban közleményében azt írta: a klinikájára április 18-án délután érkező, gyermeket soron kívül, a szakma szabályainak megfelelően ellátták, függetlenül attól, hogy ezen a napon a klinika nem volt a sürgősségi ügyeletre kijelölt fővárosi intézmények között.
Szerző
Témák
egészségügy

Csak a gyíkemberek maradtak ki Szijjártó genfi szónoklatából

Publikálás dátuma
2019.04.29. 21:21
Szijjártó Péter külügyminiszter Genfben is sorozott egy jót
Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Soros György az ENSZ-t, az ENSZ pedig a terrorista Ahmed H.-t védi és támogatja – fejtegette a magyar külügyminiszter.
Az ENSZ sokkoló támadást indított Magyarország ellen a migráció kérdésében, az egyik emberi jogokkal foglalkozó biztosa azért akarja eljárás alá vonni Magyarországot, mert Magyarországon egy Ahmed H. nevű személyt terrorista tevékenység miatt a bíróságok elítéltek - mondta hétfői felszólalásában Szijjártó Péter  külügyminiszter, az ENSZ Faji Megkülönböztetés Felszámolásával Foglalkozó Bizottságának genfi ülésén.    Mint az MTI-nek fogalmazott: Ahmed H.  egy támadást vezényelt a magyar határt védő magyar rendőrökkel szemben. Az általa vezetett támadás következtében számos magyar rendőr megsérült. „Ez az ember egyszerű terrorista. Ez az ember Magyarország területi integritását és szuverenitását meg akarta sérteni, és azt akarta elérni, hogy illegális bevándorlók százai, ezrei tudjanak bejönni Magyarországra” -fejtegette a politikus.
„Ezt a terroristát védi most az ENSZ, hiszen az világszervezet egyik emberi jogi biztosa arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy eljárást kezdeményez az Ahmed H.-val kapcsolatos magyarországi bánásmóddal kapcsolatban, és gyakorlatilag a terrorista védőügyvédjeként lép fel Magyarországgal és a magyar kormánnyal szemben” - mondta Szijjártó Péter, aki arról is beszélt, hogy az az emberi jogi megbízott szintén Soros György embere, hiszen a Nyílt Társadalom Alapítvány egyik vezetője. Egyértelmű tehát, hogy az ENSZ is - hasonlóan Brüsszelhez - Soros György befolyása alatt áll migrációs kérdésekben, összegzett Szijjjártó. 
A külügyminiszter gyújtó hangú beszédét némiképp hitelteleníti, hogy bár alaposan körberajzolta, de megnevezni nem akarta a Soros-bérencnek tartott emberi jogi biztost.  Másrészt, Ahmed H.-t úgy ítélték terrorizmus miatt, hogy megafonba kiabált, és köveket dobott a rendőrök felé a 2015-ös röszkei zavargások idején. A ciprusi férfi ezért összesen öt évet kapott, ami egy valós terrorcselekmény esetében túl enyhe bűncselekmény lenne, néhány kő eldobásáért viszont aránytalanul súlyos ítéletnek tűnik.

Szijjártó háborgása, és a valódi szégyen

A távirati iroda beszámolójából ugyan kimaradt, de bizottság genfi ülésén nem csak Szijjártó kapott szót: az eseményre eljött két magyar civil szervezet képviselete is. A Magyar Helsinki Bizottság és a Gyűlöletbűncselekmények elleni Munkacsoport képviselői arról beszéltek, hogy a magyar rendőrség rendszerszintű hibákkal kezeli a romák elleni gyűlöletbűncselekményeket - óriási az ilyen esetek látenciája, ami abból is adódik, hogy a hatóságok nehézkesen járnak el, a romák pedig nem bíznak a rendőrségben, és sokszor nem is jelentik az őket érő sérelmeket. Az MHB arra is emlékeztetett, hogy a magyar kormány ötvenmillió eurónál is többet költött idegengyűlöletet keltő plakátkampányokra és antiszemita felhangú propagandával támadta Soros Györgyöt. A  jogvédő csoport felidézte, hogy menekültek százait zárták akár 16 hónapra is tranzitzónába, és tízezreket utasítottak ki Magyarország területéről úgy, hogy esélyt sem hagytak nekik a menedékkérelem benyújtására.
Szerző

Összefogott a zuglói Fidesz és az MSZP, együtt leszavazták Karácsony javaslatát

Publikálás dátuma
2019.04.29. 20:58

Fotó: Tóth Gergő
Inkább nem oldják meg a parkolás helyzetét.
Hiába próbálta Karácsony Gergely, zuglói polgármester csapdába ejteni a XIV. kerületi képviselőket, a hétfői rendkívüli testületi ülésen nem sikerült elfogadtatnia a parkolásról szóló indítványát. A politikus azt javasolta, hogy július 10-től, a kerület jelenlegi parkolásüzemeltetési szerződése lejárta után, az önkormányzat ne szervezze ki a parkolási rendszer működtetését egy "Fideszhez közel álló" cégnek, hanem saját maga lássa el a feladatot.
A képviselőknek viszont - a kormánypártiaknak és az MSZP-seknek is - az volt a kifogása, hogy a polgármesternek kész tervekkel kellett volna érkeznie. Végül 15 fideszes és szocialista képviselő szavazattöbbségével úgy döntöttek, ne történjen semmi, harminc nap múlva pedig újra összeülnek.
A több mint hét órás ülésen a helyi Fideszt azt javasolta, hogy állítsanak fel egy bizottságot a parkolási ügyek kivizsgálására. A grémiumba – a kormánypártok elképzelései szerint – Tarlós István főpolgármester, egy ellenzéki és egy kormánypárti polgármester vezette kerület delegálhatott volna tagot. Ezt a módosítást és az egész javaslatot végül nem fogadták el a zuglói testületi-ülésen. - A kerület és én is állunk minden vizsgálat elé, de, hogy Tarlós vizsgáljon engem, az nyilvánvalóan álságos politikai akció – mondta lapunknak az ülést követően Karácsony Gergely, aki hangsúlyozta: továbbra is úgy véli, saját üzemeltetést kell kialakítania a kerületnek.
A XIV. kerületi polgármester egyébként a Népszavának elismerte, arra is felkészült, hogy az önkormányzati választásig nem sikerül érdemben változtatni a mostani rendszeren. - A zuglói Fideszt semmi sem érdekli, ha arról van szó, hogy engem rossz színben tüntessenek fel. A kerület működéséhez egyáltalán nem járulnak hozzá - fogalmazott. Arra a felvetésünkre, hogy nemcsak kormánypártiak, hanem a vele szövetséges szocialisták is leszavazták, Karácsony azt mondta: nem pontosan érti, hogy az MSZP miért döntött így, „miközben nyilvánvaló, hogy a kérdést meg kell oldani.” Az ügy előzménye, hogy kiderült, a helyi parkolási szerződés előnytelen a kerület számára. Karácsony Gergely márciusban ezzel kapcsolatban azt mondta, Zugló 2017-ben egy Fidesz-közeli cégnek szervezte ki a fizetős parkolók üzemeltetését, a megállapodás egy „Fidesz-MSZP háttéralku” keretében jött létre, ő pedig polgármesterként ezen nem tudott változtatni.
Szerző
Témák
parkolás
Frissítve: 2019.04.29. 21:03