Megkapta az építési engedélyt a Trianon-emlékhely

Publikálás dátuma
2019.04.30. 19:12

Fotó: Steindl Imre Program
A Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kiásását egy kormányrendelet egyengeti.
Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Hivatala április 26-án építési engedéllyel adott zöld utat a 100 méteres Nemzeti Összetartozás Emlékhely kivitelezésének – vette észre a 24.hu. A Kossuth térre nyíló Alkotmány utcába szánt, és várhatóan a tüntetések szervezőinek igen komoly fejtörést okozó, 5 milliárd forint közpénzt elégető Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kiásását egy kormányrendelet egyengeti. Azt már korábban kimondták, hogy 
  • nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni,
  • nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni,
  • nincs helye országkép- és településképvédelmi szempontú előzetes véleményezésnek,
  • nem kérhető ki a Műemléki Tanácsadó Testület szakértői véleménye,
  • közterület-alakítási terv készítésének és alkalmazásának sincs helye,
  • és építészeti-műszaki tervpályázati eljárást sem kell lefolytatni.
Ehhez nemrég hozzátették, hogy ugyancsak nem kell alkalmazni az építtetői fedezetkezeléssel kapcsolatos rendelkezéseket. Továbbá, a szomszédos Agrárminisztérium műemlék épületének „részleges bontása – a műemléki értékek figyelembevételével, továbbá a településképi arculat helyreállításának kötelezettsége mellett – engedély nélkül végezhető”. Erről itt írtunk bővebben.
Szerző

Kitiltották a rendezvényeket a budapesti piacokról, hogy még véletlenül se legyen politizálás

Publikálás dátuma
2019.04.30. 17:55
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám
Az ilyen események ugyanis „fórumot adhatnak különböző politikai megnyilvánulásokra”.
Április 24-én határozatlan időre visszavonták a Mindspace Rákóczi téri Vásárcsarnokban futó programjainak engedélyét, hivatalos indoklást eddig nem kaptak az ügyben – közölte a nonprofit szervezet a Facebook-oldalán. A Mindspace kiemelte: „Az utóbbi pár napban folyamatosan azon gondolkodunk, hogy mi történik, hiszen a közösségi reggeli, a lakossági növénycsere, a közösségi iroda, a Józsefvárosi Kisiparos vásár és a zero waste workshopjaink, valljuk be, elég barátságos rendezvények. Egyszerűen csak szeretjük a csarnokot, az árusok, a helyiek és a felügyelőség pedig szeretik a rendezvényeinket.
Az Index a Csarnok és Piac Igazgatóságtól úgy tudja, az idei választások miatt döntöttek így. „A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága saját hatáskörben döntött úgy, hogy a hozzá tartozó piacokon/vásárcsarnokokban lévő rendezvényeket az európai parlamenti választások, illetve az önkormányzati választásokig felfüggeszti. A vásárcsarnokainkban/piacainkon nem kívánunk semmilyen politikai megnyilvánulásnak helyet adni, különös tekintettel a kampányidőszakra” – közölte a portállal Dénes Ákos, a Csapi igazgatója. A rendezvények felfüggesztése az összes budapesti piacra vonatkozik, ám az elmúlt időszakban csak a Rákóczi téri Vásárcsarnokban voltak közösségi programok. „A Rákóczi téri Vásárcsarnokban lévő rendezvények ismereteink szerint nem voltak politikai irányultságúak, de fórumot adhatnak különböző politikai megnyilvánulásokra. Ezt ebben az időszakban kifejezetten szeretnénk elkerülni. Természetesen az állásfoglalásunk minden politikai irányultságra vonatkozik” – olvasható a cikkben. A Mindspace azt írta, ettől függetlenül folytatják a szomszédság-, és negyedfejlesztő munkájukat a csarnok közvetlen környezetében, csak a Rákóczi téri Vásárcsarnokban tartott programjaikat kellett törölni.
Szerző
Frissítve: 2019.04.30. 17:56

Baján is összefogott az ellenzék, megvan a közös jelölt

Publikálás dátuma
2019.04.30. 17:34

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Egy helyi egyházi iskola angoltanárát támogatják.
Baján is összeállt az ellenzék: a Sikeres Bajáért Egyesület fórumán bejelentették, hogy Nyirati Klára a közös polgármester-jelölt őszre – írja a hvg.hu.  Nyiratit támogatja a Momentum mellett a Jobbik, a DK, az MSZP és a Mindenki Magyarországa; az LMP csak azért nem, mert nincs helyi szervezetük. A polgármester-jelölt mellett az ellenzék közös körzeti jelöltek indításában is megegyezett. A portál felidézi, hogy Nyirati a rendszerváltás után rövid ideig fideszes volt, de hamar kilépett, mert csalódott. Saját bevallása szerint húsz évig köze sem volt a politikához. Egy 444-es videóban korábban arról beszélt, ők a rendszerváltást követő 30 évet elrontották, és azért csatlakozott a Momentumhoz, mert tartozik ennyivel a mai fiatalságnak. Kedden is erről beszélt, és sokak nevében bocsánatot kért, amiért hagyták a rendszerváltáskor, hogy ide jusson az ország. Nyirati mellett ott volt a sajtótájékoztatón: Fekete-Győr András a Momentum elnöke, Vadai Ágnes a DK alelnöke, Potocskáné Kőrösi Anita a Jobbik kabinetvezetője, Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, valamint Tóth Bertalan az MSZP elnöke.
Szerző