Előfizetés

Betilthatják a vadállatos produkciókat a brit cirkuszokban is

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.02. 15:51
Illusztráció
Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance / AFP
A brit utazócirkuszok vadállatokat felvonultató produkcióinak végleges betiltásáról nyújtott be törvényjavaslatot a héten a brit kormány - jelentette be Michael Gove brit környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési miniszter.
A törvénytervezet értelmében az angliai cirkuszüzemeltetők többé nem használhatnak vadállatokat az utazócirkuszok műsoraiban. A vadállatok - köztük rénszarvasok, zebrák és tevék - szerepeltetése idejétmúlt gyakorlat és semmilyen szinten nem segíti elő az állatok megóvását vagy jobb megismerését - olvasható a brit kormány honlapján.
"A XXI. században semmi keresnivalója nincs a vadállatoknak az utazócirkuszokban és örömmel tölt el, hogy ez a szabályozás örökre véget vet ennek a gyakorlatnak"

- fogalmazott Gove

Az elefántcsont-kereskedelem betiltása, valamint a segítő és terápiás állatok védelmét szolgáló törvény után a brit kormány most egy újabb lépést tesz annak érdekében, hogy megerősítse a szigetország vezető szerepét az állatvédelem területén - tette hozzá a környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési miniszter. 
A brit állatjóléti szervezetek üdvözölték a törvényjavaslat benyújtásának hírét.
Brit lapok szerint mindössze két brit cirkusznak van engedélye vadállatok tartására, ezek összesen 19 állatot foglalkoztatnak. Az állatvédők szerint ez nem sok, de a tilalom nélkül "semmi nem állná útját, hogy növekedjen a számuk".

Pepita lámacsikó született Debrecenben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 13:27

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Fekete-fehér lámacsikóval szaporodott a debreceni állatkert lámacsaládja.
Fekete-fehér kislámával örvendeztette meg a gondozókat és a látogatókat Negró, a 2016 telén a kassai állatkertből érkezett sötét szőrű láma csődör és egyik világos színű kancája. A debreceni állatkert Facebook-oldalának tájékoztatása szerint a húsvéthétfő reggelén született re fekete-fehér lámacsikót a látogatók már meg is csodálhatták. 
A kis csődör, ami 12 hónapos vemhesség után látta meg a napvilágot, a születése után fél órával lábra is állt. A virgonc kisláma azóta szépen cseperedik, és vidáman játszadozik a kifutójában. 
A lámák egy hímből és annak nőstényeiből álló csapatokban élnek, így a csikó, ahogy eléri az ivarérettséget, el fog költözni  a hatfős családjától. 
A láma (Lama glama) a dél-amerikai tevefélék legnagyobb termetű faja, eredetileg Dél-Amerika bokros, füves területeiről származó társas és barátságos állat, amelyet leginkább Peruban és Bolíviában tartják háziállatként már több ezer éve. Elsősorban gyapjújukért, a vastag, tömött bundájukért, illetve húsukért és tejükért tenyésztik, de néhol még a mai napig nehéz terhek szállítására is használják őket.

Elkezdődött a csomagolásmentes vásárlás hónapja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 10:50
Illusztráció
Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
Hulladék nélkül vásárolt termék fotójával bárki részt vehet a csomagolásmentes május kihívásban.
Csomagolásmentes májust hirdetett a JÖN Alapítvány. Az akció célja a tudatosabb vásárlásra való ösztönzés, hogy a túlzott fogyasztást is kerülve minél kevesebb hulladék termelésével vegyük meg a termékeket. 
A kihívásban bárki részt vehet, ha egy hulladék nélkül vásárolt terméket a #hulladéknélkül hashtaggel kiposztol a Facebookra vagy az Instagramra.
Az esemény különböző formájú tájékoztató anyagokkal, flashmobokkal mutatja be és népszerűsíti a csomagolásmentes vásárlás lehetséges megoldásait. A kezdeményezés a klímabarát életvitelt hirdető Tudatos Tavasz kampány része, amely az energiafelhasználás csökkentésére, a kertészkedés és a faültetések fontosságára is felhívja a figyelmet. Az akció részleteiről bővebb információ itt található.