Közös listán Soros és az Orbán-kormány

Publikálás dátuma
2019.05.04. 06:00

Fotó: PELSŐCZY CSABA
Közös projektben érdekelt az Egyesült Államokban a hazai kabinet és Soros György: egy konzervatív amerikai think tank legnagyobb támogatói közé tartoznak – igaz, a magyar fél csak közvetve, egy közpénzből működő alapítványon keresztül.
"Az arizonai republikánus szenátor, John McCain a sikertelen 2008-as elnökválasztási kampányából megmaradt többmillió dolláros támogatási összegből hozta létre 2012-ben a nevét viselő McCain Nemzetközi Vezetőképző Intézetet. Most olyan adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek szerint Soros Györgytől a szaúdi és marokkói állami cégekig számtalan érdekes támogatója volt a republikánus szenátor magánalapítványának, ami kellemetlen helyzetbe is hozhatja a neokon héjaként ismert washingtoni politikust" - írta két évvel ezelőtt a kormányközeli, döntően állami hirdetésekből élő 888.hu. John McCain tavaly elhunyt, az általa alapított és a volt elnökjelölt nevét viselő intézmény viszont időközben a konzervativizmus jelentős, vezetőképző programjába a világ számos pontjáról (Magyarországról is) hallgatókat toborzó intézményévé vált. A McCain Institute honlapja a legfontosabb, azaz legalább 100 ezer dollárt (nagyjából 30 millió forintot) adományozó támogatók listáján tünteti fel a The Hungary Initiatives Foundation (THIF) nevű szervezetet.
A magyar alapítványról a 2014 őszi kitiltási botrány idején írt sokat a sajtó, amikor az USA egy, a magyar kormányzatot érintő korrupciós ügy miatt megtagadta a beutazás lehetőségét hat meg nem nevezett magyar köztisztviselőtől. Az eredetileg Friends of Hungary néven megalapított THIF-t költségvetési pénzből – 15 millió dollár, azaz 4,5 milliárd forint alaptőkével – hozta létre a kormány, az alapító okirat szerint kulturális funkciókkal (statútuma szerint „Küldetésünk, hogy hogy tartós értékeket hozzunk létre az Egyesült Államok és Magyarország közötti kulturális és oktatási kapcsolatok újjáélesztésével és megerősítésével”), de a valóságban politikai PR-tevékenységet is végez.
A THIF kuratóriumát a honlap alapján April H. Foley volt budapesti amerikai nagykövet, Fellegi Tamás, az Orbán-kormány korábbi fejlesztési minisztere, Edith K. Lauer, a Magyar Amerikai Koalíció elnöke, George Pataki, New York állam volt kormányzója, és Kurt Volker, a Trump-kormányzat jelenlegi ukrajnai különmegbízottja alkotja. (A kitiltási botrány idején szinte a teljes akkori kuratórium lemondott – a korabeli sajtóhírek szerint George Pataki is, ám ő továbbra is szerepel az alapítvány portálján a tagok között). Az USA-ban továbbra is kritikusan kezelt Orbán-kormány a THIF-t mindig szívesen használta szimpátiaszerzésre, ebbe a vonulatba illeszkedhet a McCain Institute kiemelt támogatása is. Csakhogy ezt a fajta befolyásvásárlást a magyar kormánysajtó a közelmúltig keményen elítélte. „Ez egy ahhoz hasonló modell, mint amelyet a Clinton Alapítványnál találtunk. Ott a külföldi kormányok és a külföldi érdekeket képviselő lobbisták nagyon sok pénzt áldoztak arra, hogy befolyást vásárolhassanak maguknak” - írta az intézetről a 888.hu a már idézett cikkben. A bírálat központi eleme, hogy a McCain Institute Soros György köreitől is kap támogatást. Nem is keveset: a honlap adatai szerint a Soros-féle Open Society Foundation ugyanúgy a legbőkezűbb, 100 ezer dollár fölötti kategóriájú donorok között van, mint a magyar kormányalapítvány, de maga Soros György is adományozott az intézetnek egy 25 ezer és 100 ezer dollár közötti, vagyis szintén jelentős összeget.
Frissítve: 2019.05.06. 16:15

Kunhalmi és társai kontra közmédia

Publikálás dátuma
2019.05.03. 18:55

Fotó: Markoszov Szergej
Maratoni, több mint négy órás tárgyalás után lezárult a Kunhalmi Ágnes szocialista politikus és „társai” (Varju László, Gréczy Zsolt, Vadai Ágnes, Oláh Lajos) kontra MTVA-ügy perfelvétele. Ez azt jelenti, hogy ezután már csak azokat a bizonyítékokat vizsgálja meg a bíróság, amelyeket pénteken az alperesi és a felperesi oldal bemutatott. Az ügy egyébként arról szól, hogy tavaly év végén, amikor az ellenzéki képviselők „megszállták” a közmédia Kunigunda utcai székházát, az óbudai jegyző birtokvédelmi végzéssel akarta kidobni a honatyákat az intézményből. A lapunk birtokába került dokumentumban egyebek mellett az állt, hogy „a képviselők az épületben való folyamatos tartózkodása nem egyeztethető össze az intézmény közszolgálati funkciójának a gyakorlásával és a közmédia belső rendjével”. Ezzel Kiss Anita óbudai jegyző arra kötelezte a képviselőket, hogy hagyják el az MTVA székházának területét, pedig – mint azt korábban megírtuk - a képviselői jogállásról szóló törvény egyértelműen kimondja: a képviselőknek jogában áll az államigazgatás valamennyi szervének épületébe, így még a nemzetbiztonsági szolgálatok működésére szolgáló területre is belépni. A jegyzői végzés szerint az eljárást a közmédia megbízott vezérigazgatója, Papp Dániel kezdeményezte, az óbudai jegyző pedig a magyar közigazgatásban rekordgyorsaságúnak számító eljárással még aznap kiszállt a helyszínre és döntött. A képviselők egyébként azért érkeztek az épületbe, hogy tárgyaljanak Papp Dániellel, illetve be szerették volna olvasni ötpontos petíciójukat. A végzésből az is kiderült, hogy az eljárás során Papp Dániel is ott tartózkodott az MTVA épületében, maga is nyilatkozott ugyanis a jegyzőnek. A képviselők kérték a jegyzőt, hogy Papp Dániellel közösen hallgassák meg őket, ám a közmédia vezetője „nem kívánt élni az egyidejű meghallgatás lehetőségével”.
A bíróság most többször felhívta az MTVA-t képviselő ügyvéd figyelmét, hogy konkrétan fogalmazza meg, miben gátolták a képviselők a közmédia működését. Kielégítő válaszokat nem kapott, az ügyvéd általánosságokról beszélt – a képviselők bent aludtak, kérdéseket próbáltak feltenni a dolgozóknak, zavarták az élő adást –, emellett pedig érdekes párhuzamot hozott. Szerinte ugyanis az MTVA-s ellenzéki akció olyan volt, mintha mondjuk a Paksi Atomerőműben járkáltak volna a honatyák.
A tárgyaláson Kunhalmi „társai” közül csak a DK-s Varju László jelent meg, akit meg is hallgatott a bíró. Varju tételesen cáfolta az MTVA-t képviselő ügyvéd állításait, szerinte nem zavartak meg semmilyen élő adást. A köztévét védő ügyvéd egyébként a Családbarát című műsort hozta csak fel példaként.
A per június 12-én folytatódik. Az MTVA vállalta, hogy videófelvételeket nyújt be, amelyek bizonyítják az állításaikat, erre 15 napot adott nekik a bíró. Kunhalmi Ágnest, Litresits András képviseli, ő lapunknak a tárgyalás után azt mondta, szerinte a közmédiának semmi sincs a tarsolyában. A DK-s politikusok képviseletét a Czeglédy és társai ügyvédi iroda látja el, Czeglédy Csaba egykori szocialista politikus a hallgatóság körében vett részt a pénteki tárgyaláson.
Szerző
Témák
MTVA
Frissítve: 2019.05.04. 10:34

Az Origo rendőrt hívott az íróra, aki egy lejárató cikk miatt kereste a szerzőt

Publikálás dátuma
2019.05.03. 18:53

Fotó: police.hu
A rendőrök felajánlották, hogy segítenek feljelentést tenni, de ennek ellenére kikísérték az igazát kereső Kassai Zsigmondot.
Kassai Zsigmond író, a József Attila Kör Irodalmi Egyesület korábbi titkára péntek délelőtt megpróbált bemenni az Origo szerkesztőségébe, hogy megkérdezze, miért ír róla lejárató cikkeket a fideszes lap anélkül, hogy előtte bármiről megkérdeznék, írja a 24.hu. Kassai Bordács Bálintot, a lap kevés olyan újságírójának egyikét kereste, aki néha aláírja a cikkeit. Bordács arról ismert még, hogy a Fidelitastól igazolták. Hiába kereste viszont őt Kassai, nem jutott be a szerkesztőségbe, ehelyett a biztonsági őr rendőröket riasztotta. "Amikor kihívta a biztonsági őr a rendőrséget, megkérdezték tőle, hogy szerinte alkoholos befolyásoltság alatt állok-e. Azt mondta, hogy igen, én pedig mondtam, hogy nem állhatok alkohol befolyása alatt, hiszen muszlim vagyok. Ezek után megkérdezte tőlem a biztonsági őr, hogy akkor robbanószer, szúró-vágó eszköz van-e nálam" - idézte fel a történteket Kassai.  (A rendőrök egyébként korrektek voltak, azt mondták, hogy segítenek feljelentést tenni, ha kéri, de ennek ellenére kikísérték az előtérből.) A 24.hu-nak Kassai azt mondta, azért kereste az Origó munkatársát, mert március közepén jelent meg egy cikk a József Attila Kör elszámolásairól, amelyben szerinte hazugságokat írtak róla. Ez az a cikk, a szerző megjelölése nélkül jelent meg. Kassai szerint tele van sugalmazásokkal, de az az állítás, hogy 150 ezer forintos fizetést kap egy támogatótól, konkrét hazugság. Kassai gondolkozik azon, hogy feljelentést tegyen-e a cikkben foglaltak miatt.
Szerző
Frissítve: 2019.05.03. 21:14