Tóth Bertalan;MTVA;EP-választás;

2019-05-07 10:24:40

Tóth Bertalan: olyan Európa kell, ami gondoskodik a benne élő emberekről

240 ezres minimálbér, 95 ezres nyugdíjminimum és 48 ezres minimális családi pótlék egész Európában - sorolta az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője programjukat.

Óriási jelentősége van ennek az évnek az európai parlamenti választás és az önkormányzati választás miatt - mondta Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője az M1 kedd reggeli műsorában. Majd arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök sértődött kisgyerekként viselkedik, szélsőjobboldali populistákat hív Magyarországra, velük igyekszik gyengíteni az uniót, hogy kevesebb közös szabályt kelljen betartania, míg köre, "birodalma" gazdagodik.

- tette hozzá a köztévében még ekkor is megszakítatlanul beszélő Tóth. Az egészségügy romokban hever - példaként hozta erre a budapesti Péterfy kórház napokban túlóraszerződését felmondó egyszerre 84 orvost -, a magyar munkavállalók bére pedig több mint harmadával alacsonyabb az európai átlagkeresetnél.

"Mi nem ilyen Magyarországot szeretnénk" - jelentette ki a listavezető. Az MSZP-Párbeszéd olyan Európában gondolkodik, ami a benne élő emberek anyagi és fizikai biztonságát az együttműködés révén teremti meg – mondta el a műsorban. Hozzátette: ezért jött létre az MSZP és a Párbeszéd közös listája a május végi európai parlamenti választásra. Tóth programjuk kulcselemeit is zavartalanul felsorolhatta. Ezek:

Tóth ezen túl az Európai Ügyészséghez való csatlakozás fontosságát hangsúlyozta, hogy az uniós forrásokat "ne a miniszterelnök közvetlen környezete hordja haza". A menekültek kapcsán szintén a közös európai megoldás fontosságát hangsúlyozta. Probléma a bevándorlás, de probléma az is, hogy béremelés helyett a rabszolgatörvényről hoz döntést az Orbán-kormány, tette hozzá.