Választási Bizottság: törvénysértő, hogy csak a Fidesz plakátolhat egyes villanyoszlopokra

Publikálás dátuma
2019.05.08. 19:08

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Pest Megyei Területi Választási Bizottság kimondta: törvénysértő, hogy csak a Fidesz plakátolhat az Elmű villanyoszlopaira. A bizottság úgy találta, hogy a Demokratikus Koalíció plakátjainak a villanyoszlopokon való elhelyezését akadályozó ESMA Reklámcég, megsértette az esélyegyenlőség elvét. A DK ugyanis korábban azt a tájékoztatást kapta, hogy az Elmű villanyoszlopain az ESMA Reklámcég illetékes a reklámok, választási plakátok elhelyezésében. AZ ESMA viszont megtagadta a DK plakátjainak elhelyezését, ezzel szemben a Fidesz plakátjai felkerülhettek. A Demokratikus Koalíció üdvözli a választási bizottság döntését. "Mi, európai magyarok tiltakozunk a hatalom megfélemlítő hadjárata, az ellenzék elhallgattatása, a kampány ellehetetlenítése ellen. Továbbra is azért dolgozunk az Európai Egyesült Államok megvalósításának tervén, hogy minden párt egyenlő esélyekkel indulhasson a szabad és demokratikus választásokon."  Emlékeztetőül: ahogy arról lapunk beszámolt, az ország villanyoszlopainak kétharmadán nem lehetnek ellenzéki plakátok, ugyanis a magánkézben lévő áramszolgáltatók egy reklámszerződésre és -cégre (ez az Esma) mutogatva tért ki az elől, hogy politikai hirdetések jelenjenek meg póznáikon.
Szerző

Vita: megpróbálja a napfényre kicsalogatni a Fidesz EP-listavezetőjét és programját Tóth Bertalan

Publikálás dátuma
2019.05.08. 17:20

Fotó: Népszava
Semmit nem tudni arról, mi a véleménye a kormánypártnak az emberek életét befolyásoló uniós törekvésekről.
"Az EP-választáson hozott döntés kihat az anyagi és fizikai biztonságunkra, az élhető környezetünkre, gyermekeink és unokáink jövőjére. A tét nagy, Európa arról szavaz, hogy a haladás szocialista és demokratai erői kerülnek-e többségbe, vagy a múltba visszahúzó jobboldali szélsőségesek. Azt az utat kell eltorlaszolnunk, amerre a szélsőjobb – benne a Fidesz – akarja vezetni Európát. Úgy gondolom, hogy a magyar választók megérdemlik, hogy pontos és világos képet kapjanak arról, hogy a két legnagyobb támogatottsággal rendelkező európai parlamenti választási lista vezetője hogyan gondolkodik az Európai Unió és benne Magyarország jövőjéről" - ezzel a felütéssel hívja vitára Tóth Bertalan Trócsányi Lászlót.
Ugyanis az MSZP és a Párbeszéd közös listájának vezetője szerint a Fidesz mélyen hallgat arról, mit készül tenni az EP-választás után. Nem tudni semmit arról, hogy a magyar kormánypárt tesz-e bármit azért, hogy megőrizze (éppen felfüggesztett) tagságát a Néppártban,  vagy inkább csatlakozik a jobboldali szélsőségesekhez. Ha az utóbbit teszi, és elhagyja az európai centrumot, azzal - hangsúlyozta Tóth Bertalan - jelentősen csökkenti a befolyását az Unió és benne Magyarország sorsát alapvetően érintő döntésekre.
"Nem tudjuk azonban azt sem, hogy a Fidesz képviselői támogatják-e a Szociális Európa megvalósítását, az európai minimálbér, az európai minimálnyugdíj bevezetését; egyetértenek-e az uniós támogatások folyósításának jogállami feltételekhez kötésével vagy sem" - emelte ki Tóth Bertalan, hogy a Fidesz nemcsak a "pártpolitikai ötleteiről" hallgat, de a magyar emberek mindennapjait befolyásoló törekvésekről is.
És ami tudható a Fidesz listavezetőjéről, az sem ad okot az örömre: Trócsányi László igazságügyi miniszterként nem támogatja Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez; nem tett előterjesztést a családon belüli – és elsősorban a nők elleni - erőszak minden formájának felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény ratifikálására, valamint passzív érdeklődéssel figyeli a devizahitelesek kártalanításért és jogaikért folytatott küzdelmét. Az MSZP elnöke szerint a Fidesz EP-listájának vezetője tartozik az embereknek azzal, hogy elárulja, mi a kormánypárt programja (ha van olyan). Éppen ezért Tóth Bertalan a legerősebb ellenzéki erő, az MSZP-Párbeszéd közös listájának vezetőjeként nyilvános vitára hívja Trócsányi Lászlót 2019. május 24.-én, 11:00 órakor, a Villányi úti konferenciaközpontba.
Szerző

Az Országos Bírói Tanács Handó Tünde felmentését kezdeményezi - az Országos Bírói Hivatal balítéletről beszél

Publikálás dátuma
2019.05.08. 16:52

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Az OBT egy év alatt nyolc törvénysértésről jelzett Handó hivatala felé, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt.
Az Országos Bírói Tanács (OBT) szerdai ülésén elfogadott határozatával kezdeményezi Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) vezetőjének felmentését – írja az Index. Az OBT egy év alatt nyolc törvénysértésről jelzett Handó hivatala felé, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt.    „Az OBT az elmúlt időszakban több alkalommal is vizsgálta az OBH elnökére vonatkozó törvényi kötelezettségek teljesítését. Kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását.
A törvénysértések miatt az OBT összesen nyolc alkalommal élt jelzéssel az OBH elnöke felé, továbbá megállapította, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladata tekintetében 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének”

- írta közleményében az OBT. A folytatásban az OBT jelentését elküldik az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának, ahol majd meghallgathatják Handót és az OBT elnökét is. Ezek után a parlamentnek szavaznia kell majd a bizottság előterjesztéséről, kétharmados döntésre van szükség Handó menesztéséhez, ami a Fidesz kétharmadának tükrében nem tűnik valószínűnek.
Az OBH elnöke maradéktalanul betartja a törvényeket, az OBT az, amelyik törvénytelenül működik - kommentálta az OBT állításait az OBH. És egyből meg is kérdőjelezte a Handó-kritikus szervezet jogszerű működését. , ugyanis egyrészt "vitatott legitimitásúnak" titulálja az OBT-t, másrészt az állítja, a bírói tanács "forradalmárságukat hangsúlyozó tagjai továbbra is alaptalanul vádaskodnak" az OBH elnökével szemben. "A mai napon eddigi tevékenységük megkoronázásaként egy valótlan állításoktól és tárgyi tévedésektől hemzsegő balítéletet" mondtak az OBH elnökének működéséről", deklraálta az OBH.
Az Igazságügyi Minisztérium közleményében azt írta, hogy az OBH elnöke és az OBT között kialakult vitát minél hamarabb fel kell oldani. A végrehajtó hatalomnak a két szerv között kialakult alkotmányos vitában semmilyen szerepe nincs. Az igazságszolgáltatás függetlensége a demokratikus jogállam működésének egyik alappillére, amit a kormány mindenkor tiszteletben tart - tették hozzá. Az IM emlékeztetett arra, hogy az alapvető jogok biztosa, észlelve, "hogy két, élesen eltérő álláspont alakult ki az OBT alkotmányos működésének kérdésében, és ez a jogbiztonságot veszélyeztető értelmezési bizonytalanságot eredményezett", indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, és az Alaptörvény értelmezését kérte. Hozzáfűzték: a minisztérium "sajnálatosnak tartja, hogy az OBT az érintettek közötti alkotmányos párbeszéd lehetőségeit nem kimerítve, az Alkotmánybíróság döntését megelőzően hozta meg határozatát".
Szerző
Témák
Handó Tünde
Frissítve: 2019.05.08. 18:26