Kásler megint előhúzta a tízparancsolat-kártyát

Publikálás dátuma
2019.05.12. 16:31

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A tízparancsolat a világ legtökéletesebb törvénykönyve és etikai kódexe, mert aki betartja, soha nem ütközik a törvénnyel, és megtalálja helyét a családjában, valamint az emberek között - hangoztatta az emberminiszter vasárnap, az Istenhegyi Szent László Plébánia új óvodájának alapkőletételén.
Kásler Miklós azt mondta, miles Christianus, az áldott, irgalmas király, aki megkegyelmezett a legyőzötteknek, és felemelte, valamint társországgá tette Horvátországot, Szent László üzenetét továbbítja mindenkinek. Ahhoz, hogy az egyén és a nemzet megtalálja a helyét, ez a fajta hozzáállás biztosítja a kiindulási alapot - tette hozzá. Beszélt arról is, Szent Benedek 1400 évvel ezelőtt azt hagyta örökül, hogy a munka és az imádság határozza meg az életet. "Imádkozzatok és dolgozzatok!" - fogalmazott Kásler Miklós Szent Benedek üzenetét ismételve. Az alapkőletétel előtt a püspök gyerekeket bérmált az istenhegyi Szent László templomban.
Az emberi erőforrások minisztere már nem először veszi elő az írást. Ahogyan azt korábban mi is megírtuk: Kásler ezzel gyógyítaná a halálos betegségeket. Szerinte 70-80 százalékuk “a Tízparancsolat betartásával elkerülhető".  
Szerző

Háromezren futottak a budapesti Európa-napi fesztiválon

Publikálás dátuma
2019.05.12. 15:55

Fotó: Adrián Zoltán / Facebook / Európai Bizottság Magyarországi Képviselete
Két hét maradt az EP-választásig - ez volt a fő téma az európai békét és egységet ünneplő Európa-napon
Családi programokkal, 15 kilométeres futóversennyel, valamint a hazai zenei élet kiemelkedő szereplőivel várta az érdeklődőket az Európa-napi fesztivál a budapesti Szabadság téren vasárnap. Nem is hiába: arra mintegy tízezren látogattak el, derül ki a szervezők sajtóközleményéből.
A fesztivál délelőtti fő attrakciójának számító, Magyarország 15 éves uniós tagságát szimbolizáló „15 év – 15 kilométer” elnevezésű Európa-napi futóversenynek idén több mint háromezer résztvevője volt. A versenyt idén hatodszorra rendezték meg, a távot minden évben egy kilométerrel növelik.
„A mai nap három fontos dologról szól: az európai eszméről és az összetartozásról, a nagyon sok pozitív gazdasági és társadalmi eredményt felmutató 15 éves uniós tagságunk megünnepléséről, illetve arról is, hogy hamarosan, május 26-án az európai választáson hallathatjuk a hangunkat és közvetlenül is befolyással lehetünk az Unió döntéseire”- fogalmazott köszöntőjében Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője a rendezvényen is felhívta a figyelmet arra, hogy már csak két hét van hátra az európai választásokig. „Az Európai Parlament az uniós polgárok hangja: a május 26-ai európai választáson az emberek, a közösségek együtt dönthetnek arról, ami az Unió egészében történik, és szavazataikkal közvetlenül befolyásolhatják az EU jövőjét” - fogalmazott Lővei.
Magyarországon 2006-tól rendezik meg az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét, amellyel az uniós tagországok Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én elhangzott, az európai együttműködést felvázoló nyilatkozatára emlékeznek, ami a későbbi EU alapjává is lett.
Európa-szerte május 23–26. között zajlanak a választások, 28 országban összesen 751 EP-képviselőt választanak az európai polgárok az elkövetkezendő 5 évre. A magyar szavazópolgárok május 26-án 21 európai parlamenti képviselőt választanak.
Szerző

Ujhelyi: Orbán Viktor egy végtelenül gyáva ember

Publikálás dátuma
2019.05.12. 15:29
Ujhelyi István
Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
"Hol a magyar virtus, narancslovagok?" - kérdezi nyílt levelében a szocialista EP-képviselő, sérelmezve, hogy egyetlen kormánypárti politikus sem védi meg vitában a Fidesz érveit.
Orbán Viktor nem egy rettegett hadvezér, csak egy gyáva szájhős - írja közösségi oldalán Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A kormányfőnek lett volna a lehetősége, hogy Frans Timmermans-szal, az Európai Szocialisták csúcsjelöltjével megvitassák az európai közösség jövőjét, illetve megvédje politikáját, helyette "ismét csak megfutamodott".
Az elmúlt napok megmutatták, hogy a Fidesz gyenge papírhuszárok gyülekezete, folytatja, felidézve: Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki az Európai Bizottság tagjának készül, szintén "nem mert leülni és vitázni az európai programokról" Tóth Bertalan szocialista pártelnökkel, az MSZP-Párbeszéd lista vezetőjével. Ujhelyi emlékeztet, Trócsányi a deviza-károsultakkal sem mert szembenézni, "akiket elárult, amikor ügyvédi irodája a bankokat képviselte a kapcsolódó perekben".
"Az elmúlt napokban hiába hívtam nyilvános vitára a Fidesz politikusait, egyikük sem merte vállalni a beszélgetést"

- írja a politikus. És sorolja: visszautasította megkeresését Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament alelnöke, és több kormánypárti elemző, köztük Kiszelly Zoltán és ifj. Lomniczi Zoltán is. Ujhelyi úgy fogalmaz: "a Fidesz gyáva vezetői sunnyognak, bujkálnak, menekülnek, zárt ajtók mögött és szolgamód kérdező emberek előtt nyilatkoznak csak. Hol a magyar virtus, narancslovagok? Hol a kurucos kiállás, a bátor vitaképesség? És még egy kérdés: ha ebben ilyen gyávák vagytok, hogy tudjátok a magyarok érdekeit kiharcolni az európai tárgyalóasztaloknál? Költői kérdés, látjuk, hogy nem vagytok rá képesek".
Szerző
Témák
Ujhelyi István
Frissítve: 2019.05.12. 15:36