Művér folyt a Trocadéro lépcsőin Párizsban

Publikálás dátuma
2019.05.13. 09:09

Fotó: FRANCOIS GUILLOT / AFP
A biológiai sokszínűség gyorsuló csökkenése ellen szervezett tiltakozást vasárnap a Lázadás a kihalás ellen nevű környezetvédő szervezet Franciaországban.
A fekete ruhába öltözött, többségükben fiatal aktivisták 300 liter vörös folyadékot öntöttek a Trocadéro lépcsőire számos turista és rendőr szeme láttára. A tüntetők "Lázadás a kihalás ellen" feliratú zöld transzparenseket és egy nagy fekete "Állítsátok meg a 6. kihalást" feliratú molinót tartottak kezükben, több perces némasággal tisztelegtek a kihalt fajok előtt, majd elkezdték a lépcső letakarítását.
A délnyugat-franciaországi Bordeaux-ban őrizetbe vettek hat, magukat ugyanennek a szervezet tagjának valló embert vasárnap, amiért az éjjel a város központjában álló kereskedelmi és iparkamara épületének állványzatára egy "Chirac, gyere vissza!" feliratú óriás transzparenst erősítettek, Jacques Chirac volt francia köztársasági elnök, miniszterelnök, párizsi főpolgármester személyére utalva.  A rendőrség közlése szerint a hat embert mások testi épségének veszélyeztetése miatt állították elő, a transzparenst a tűzoltóság a reggeli órákban leszerelte.
Az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testülete (IPBES) szakértőinek legutóbbi, hétfői jelentése szerint a Földön élő nyolcmillió faj közül egymilliót fenyeget a kihalás veszélye, sokakat a közeli évtizedekben.
A Lázadás a kihalás ellen franciaországi szervezete brit mintára szerveződött meg 2018 őszén, és erőszakmentes polgári engedetlenséget hirdet, hogy így kényszerítse a kormányokat és a vezetőket az általános éghajlat- és ökológiai változásra való reagálásra.
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 14:11

A kidobott étel és a klímaváltozás összefügg

Publikálás dátuma
2019.05.12. 11:11
Illusztráció
Fotó: VICTOR DE SCHWANBERG/SCIENCE PHO / AFP
Az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet a Felelős Gasztrohős Alapítvány Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampánya.
Globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el, ennek nagy része a szemétlerakókban végzi. Szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, amelyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak.  
“Az élelmiszer-pazarlás kis odafigyeléssel csökkenthető. Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez óriási energia-, víz-, és pénzpazarlás is egyben”

- mondta Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

Nemcsak a bolygónak, de pénztárcánknak is jót teszünk, ha odafigyelünk, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Itthon egy év alatt 68 kiló ételt dobunk a kukába, ha ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer forintot spórolhatnánk.
“Zöldülésem elején az élelmiszer-hulladékom mértékére és hatására kevésbé figyeltem. Később azonban elkezdett zavarni, hogy kidobom azt, amit a természettől kapok, elpazarolva azt. Örömmel álltam a kezdeményezés mellé és egy teljes hónapos kihívásnak fogom fel a kampányt"

- mondta Döbrösi Laura színésznő, akit a kampány arcának kértek fel.

 További részletek a kampányról itt és itt.
Szerző

Száz év után újra barnamedvét láttak Portugáliában

Publikálás dátuma
2019.05.11. 10:10
Illusztráció
Fotó: Christophe Gateau / AFP
A vélhetően kóborló medvét a spanyol határtól nem messze észlelték.
A medvét a Montesinho Nemzeti Parkban és az ország északkeleti részén lévő Braganca kerületben, a spanyol határtól mintegy 20 kilométerre észlelték. A valószínűleg kóborló medve "barátságos terület, partner vagy élelem után" kutatva léphette át az országhatárt - mondta Paulo Caetano medveszakértő egy portugál rádiónak nyilatkozva. 
A spanyolországi Kantábriai-hegységben természetvédők szerint jelenleg mintegy 330 barnamedve él.
Portugáliában legutóbb a XVIII-XIX. században élt stabil barnamedve-populáció - közölte az INCF portugál természetvédelmi intézet. 
Szerző
Témák
barnamedve