Szakértő: a kullancsot azonnal ki kell szedni, akár körömmel is

Publikálás dátuma
2019.05.13. 11:51

Fotó: Igor Zarembo / AFP
A betegségek kialakulása attól is függ, mennyi idő telik el a csípés és a kullancs eltávolítása között.
A testben talált kullancsot minél hamarabb el kell távolítani, mert a betegségek kialakulásában nagy jelentősége van annak, hogy mennyi idő telik el a csípés és az eltávolítás között - közölte Földvári Gábor parazitológus kutató az M1-en. Ha valaki kirándulás közben vesszük észre a kullancsot, nem érdemes megvárni, amíg hazaérünk, inkább azonnal - akár körömmel is - távolítsuk el. 
A Magyar Kullancsszövetség tájékoztatójában ugyanakkor az szerepel, hogy törekedjünk a szakszerű eltávolításra, vegyünk például gyógyszertárban kullancs-eltávolító kanalat, mert azzal fertőződésmentesen, élve szedhető ki az élősködő. Ez azért fontos, mert a haláltusája közben üríti a  fertőző nyálat ürít a bőrbe.
A gyógyszertárakban kapható kullancstesztet - amely azt mutatja meg, hogy az adott kullancs fertőzött-e a Lyme-kórt okozó Borellia baktériummal - is érdemes elvégezni - javasolta a szakértő, hozzátéve ugyanakkor: a teszt nem mutat százszázalékos eredményt, de pozitív eredmény esetén sem törvényszerű a megbetegedés.
A szakértő szerint nem lehet átlagot mondani, hogy régiónként milyen arányban fertőzöttek ezzel a kullancsok, de európai vizsgálatok szerint harmaduk az lehet.
A kullancs nem megy át az állatokból az emberbe, mert amikor a kullancs gazdát talál, addig marad rajta, amíg le nem pottyan. Az utána kikelő lárvák azonban már veszélyt jelentenek az emberre is - hívta fel a figyelmet Földvári Gábor.
A Lyme-kór első tünete a vándorló folt. Ha ezt észreveszik, és időben elkezdődik a kezelés, antibiotikummal jól kezelhető, a nehéz diagnosztika miatt viszont sok esetben későn vagy nem is ismerik fel a betegséget.
Mint megírtuk, nemcsak az erdőkben, réteken, már a városi kertekben, parkokban, sőt az óvodák, iskolák udvarán is lehetnek kullancsok. Magyarországon negyvenkét kullancsfaj őshonos, közülük egy tucat támadja az embereket és a társállatokat. A Kárpát-medencében leggyakoribb közönséges kullancs (Ixodes ricinus) Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet. A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető, aminek a beadási sorozatát érdemes az előző év téli időszakban elkezdeni, hogy a védettség tavaszra kialakuljon. A Lyme-kór ugyan gyógyítható, de a betegség nagyon alattomos tud lenni, mivel nem minden esetben jelentkezik a jellegzetes kokárda alakú bőrpír, és a betegség tünetei sokszor a csípés után csak évek múlva jelentkeznek. Ilyenkor már csak a kialakult szövődményeket (mozgásszervi, idegrendszeri, szív- és érrendszeri) lehet kezelni. Ráadásul, mivel a csípés nem ad immunitást, egy szezonon belül akár többször is el lehet kapni.
Szerző
Témák
kullancs
Frissítve: 2019.05.13. 14:21

Vándorolhat, de akár tartóssá is válhat a csalánkiütés

Publikálás dátuma
2019.05.11. 14:14
Illusztráció
Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A csalánkiütés többnyire akut allergiás reakció, de van, hogy tartósan megmarad.
A csalánkiütés (utricaria) a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával, kipirosodásával, viszketésével járó tünetegyüttes, amelynek oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása a bőrben. Egyes esetekben arc-, szemhéj-, ajak-duzzanat, súlyos esetekben nyelvduzzanat, légzési nehezítettség is társulhat hozzá – mondta dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.
Csalánkiütést okozhatnak gyógyszerek, bizonyos ételek, például diófélék, tenger gyümölcsei, apró magvas gyümölcsök, csokoládé, feldolgozott húskészítmények, tojás. Fertőzéses megbetegedések, például influenza, húgyúti fertőzések, torokgyulladás, egyes krónikus betegségek, például pajzsmirigy betegségek, lupus is kiválthatja. Okozhatja továbbá magas külső- vagy belső hőmérséklet, állatokon élő élősködők, poratkák, csótányok, pollenek, kemikáliák, napsütés, víz, egyes növények is. Az esetek közel felében ki sem derül a kiváltó ok.
A csalánkiütés könnyen felismerhető: a jellegzetes piros, a bőrből kiemelkedő, viszkető foltok néhány milliméteres, de akár többcentisek is lehetnek. Jobbára az arcon, a kézen, a karokon, a lábakon, a lábfejeken jelennek meg, de akár folyamatosan változtathatják is a helyüket. Általában 24 órán belül eltűnnek, de a krónikus csalánkiütés hónapokig, évekig is fennmaradhat.
„Akut esetben elsősorban antihisztaminokkal kezelik, amelyek visszaszorítják a hisztamin termelődésének hatásait. Más kezelést igényel, ha angiödéma is van a tünetek közt, különösen, ha légzési nehézséget is okozhat.  
Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni.

Krónikus csalánkiütés esetén antibiotikumra és injektálható szerre is szükség lehet” – hangsúlyozta dr. Borbola Kinga.
Hosszan fennálló panaszok esetén ajánlatos a betegség pszichés hátterével is foglalkozni, hiszen a hónapokig tartó kínzó tünetek akár depresszióhoz is vezethetnek, ami ördögi körbe is taszíthatja a beteget. A stressz ugyanis önálló rizikófaktorként tovább ronthatja a bőr állapotát.
Szerző

Megint fejfájós lesz a hétvége

Publikálás dátuma
2019.05.10. 14:14
Illusztráció
Fotó: BURGER / Phanie / AFP
A viszonylag kellemes péntek után változatosnak ígérkezik a hétvégi időjárás, és mivel hetek óta jönnek-mennek a frontok, a legtöbb ember szervezete egyre megviseltebb.
Áprilishoz méltó, amit az idei májusi időjárás művel: egyszer meleg-, majd hidegrekord dől meg, és még havazott is. Nem ritka, hogy egyik napról a másikra tíz fokot emelkedik, majd pedig csökken a hőmérséklet, és a szél hol északról, hol pedig délről fúj viharos erősséggel. Ez a változékonyság a következő napokban is folytatódik – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
Az elmúlt hetekben a Kárpát-medence a frontok átjáróházává vált, és ez így is marad: az ugyan frontmentes péntek után „menetrendszerűen” érkező kettősfront több napig a térségünkben is marad. A rövid, a szél miatt ugyan „idegesítő”, de viszonylag kellemes időszak után érkező újabb változás és a fülledtség megint próbára teszi szinte mindenki szervezetét, és a drasztikus hatások ráadásul össze is adódnak. Napról napra gyengül az immunrendszer, és akár már egy kisebb terhelés is komoly panaszokat válthat ki. A szokásosnál is kínzóbb fejfájás és migrén napokig kínozhat, ami nemcsak a nappali tevékenységeket, hanem az éjszakai pihenést is megkeseríti. A szívbetegeket is megterheli az időjárás és vérnyomás-ingadozás is bármikor előfordulhat – olvasható a Meteo Klinika oldalán.
Az UV-sugárzás mértéke is ingadozó lesz, térben és időben is, a tartósan napos tájakon, a Dunántúlon van erre esély, a déli órákban akár erős is lehet, ezért megfelelő napvédelemre van szükség. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.10. 14:55