Orosz hackerek fértek hozzá a floridai választói adatbázisokhoz

Publikálás dátuma
2019.05.14. 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az oroszok állítólag nem manipuláltak egyetlen adatot sem, és a választásokat nem kompromittálták, mikor 2016-ban két megye adatbázisához is hozzáfértek.
Orosz hackerek a 2016-os választások idején hozzáfértek Florida két választói adatbázisához - jelentette ki egy keddi sajtókonferencián Ron DeSantis, az állam republikánus kormányzója. A kormányzó ugyanakkor hangsúlyozta: a hackerek nem manipuláltak egyetlen adatot sem és a választásokat nem kompromittálták.
DeSantis azt követőn tartott erről sajtótájékoztatót Tallahassee-ben - Florida fővárosában -, hogy pénteken a szövetségi belbiztonsági minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) részletesen tájékoztatta a hackertámadásokról a floridai hatóságokat.
Sajtótájékoztatóján Ron DeSantis leszögezte: megállapodást írt alá az FBI illetékeseivel arról, hogy nem hozzák nyilvánosságra az érintett megyék nevét. Ezeket a megyéket ugyanakkor tájékoztatták a történtekről.
Marco Rubio floridai republikánus szenátor már egy áprilisi interjújában arról beszélt, hogy orosz hackerek támadásokat intéztek floridai választási irodák számítógépes rendszerei ellen.

Bombariadóra hivatkozva akadályozták meg az ellenzéki venezuelai törvényhozás ülését

Publikálás dátuma
2019.05.14. 21:39

Fotó: Rafael Hernandez / dpa Picture-Alliance / AFP
Kedden vitatták volna meg a Maduro által üldözött képviselők ügyét, de a hatóságok senkit sem engednek be az épületbe.
Több mint száz egyenruhás lepte el kedden az ellenzéki többségű venezuelai parlament környékét, mivel állítólag robbanószerkezet volt a törvényhozás épületében. A venezuelai Nemzeti Gárda (GNB), az országos rendőrség (PNB) és a venezuelai hírszerzés (SEBIN) helyszínen lévő tisztviselői nem engedték be sem a képviselőket, sem a törvényhozási alkalmazottakat a parlament épületébe, és nem szolgáltak részletekkel az állítólagos fenyegetésről.
A törvényhozás percekkel később arról számolt be, hogy a SEBIN megtiltotta a parlament biztonsági szolgálatának, hogy ellenőrizhesse a helyzetet.
A törvényhozásban kedden vitatták volna meg a Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányát bíráló képviselők üldöztetésének ügyét.

Ez lett volna az első ülés, amelyet azt követően hívtak össze, hogy a Maduróhoz és kormányához hű legfelsőbb bíróság (TSJ) büntetőeljárást indított 10 képviselő ellen hazaárulás és egyéb, az április 30-ai meg nem valósult katonai felkeléssel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A legmagasabb szintű igazságszolgáltatási fórum döntése nyomán a Maduro-kormányhoz hű alkotmányozógyűlés felfüggesztette az ellenzéki többségű parlament hét képviselőjének mentelmi jogát. Egyikük, Edgar Zambrano, a parlament alelnöke pedig már rács mögött van.

Brexit: Theresa May már a Munkáspárt elnökétől kér segítséget

Publikálás dátuma
2019.05.14. 21:27

Fotó: MICHELE TANTUSSI / AFP
May és Corbyn személyes találkozója váratlan fejlemény. A két párt között több mint egy hónapja folynak eredménytelen hivatalos megbeszélések.
Jeremy Corbynnal, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjével kezdett tárgyalást Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök kedd este a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatában kialakult patthelyzet feloldásáról.
May és Corbyn személyes találkozója váratlan fejlemény, előzetesen sem a Downing Street, sem a Labour nem jelezte, hogy a két vezető politikus közvetlen megbeszélésre készül.
A két párt között több mint egy hónapja folynak hivatalos megbeszélések tárgyalóküldöttségi szinten arról, hogy miként lehetne valamilyen kompromisszumos megállapodással feloldani az EU-val novemberben megkötött, a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított Brexit-egyezmény ügyében hónapok óta tartó patthelyzetet.
Érdemi eredményről eddig sem a kormány, sem a Munkáspárt nem számolt be.