Előfizetés

Megint műanyaggal teli bálna tetemét vetette ki a víz Szicíliánál

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.20. 10:00

Fotó: Greenpeace
Műanyaggal volt tele annak a bálnának a gyomra, amelyet Szicíliánál mosott partra a víz - jelentette be vasárnap a Greenpeace környezetvédelmi szervezet. Öt hónap alatt ez volt az ötödik ilyen eset Olaszországban.
A hétéves ámbráscet tetemét pénteken fedezték fel a szicíliai Cefalu partján. Giorgia Monti, a Greenpeace aktivistája elmondta: az utóbbi öt hónapban ez volt az ötödik ilyen eset Olaszország partvidékén. Márciusban Szardínián vetődött partra egy állapotos bálna teteme, amelynek gyomrából 22 kilónyi műanyag került elő.
"A tenger kétségbeesett segélykiáltást küld felénk. Azonnal cselekednünk kell, hogy megmenthessük ezeket a csodálatos teremtményeket, amelyek velünk élnek"

- hangsúlyozta Monti.

 A Greenpeace éppen most indít el egy háromhetes missziót, amelynek során a Földközi-tenger középső részének műanyag-szennyezettségét mérik fel.

Házakat építenek a műanyagpalackokból egy kis panamai faluban (fotók)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.18. 10:10

Fotó: Brenda Phipps
Egy kanadai vállalkozó igazán kreatív és hasznos módját választotta a flakonok újrahasznosításának. A panamai palackfaluban műanyagból kastély és börtön is épült.
Egy kanadai vállalkozó, Robert Bezeau a panamai Bocas del Toro településre költözött, és műanyagpalack-falu építésbe kezdett, hogy csökkentse a műanyag hulladékot. A használt flakonokat beépítette a házak falába. Egy 100 négyzetméteres ház építéséhez körülbelül 14 ezer műanyag palackot használnak fel - írta a Bored Panda alapján a Sokszínű Vidék.  
A vállalkozó azt szeretné elérni, hogy a világ felismerje, a műanyagpalackokat valóban újra lehet hasznosítani: szigetelhetjük vele az otthonainkat, akár átmeneti lakhelyeket is építhetünk belőlük hajléktalanoknak, de lehet belőle úszómedence, víztartály és még rengeteg minden – mondta Robert Bezeau. 
Modern, stílusos és minőségi rezidenciákat építünk. A lakások földrengésállóak és nagyon hűvösek, ezért nincs szükség légkondicionálásra, ami az energiatakarékosságban is segít

– mondta.

A műanyag falunak műanyag vára is van, amelyet két évig, 40 ezer PET-palackból építettek. A négyszintes kastélynak két vendégszobája és egy királyi lakosztálya is van. A falu rendelkezik egy palackbörtönnel is, ami azt hivatott illusztrálni, hogy csapdába ejtjük a bolygónkat.

Liszt Ferencre emlékeztető majombébi született Szegeden

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.17. 13:14

Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark
A rendkívül érzékeny Liszt-majmocska túl van a kritikus időszakon, szépen fejlődik, leginkább apja bundájába csimpaszkodik.
Liszt-majmocska (Saguinus oedipus) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyök idejének nagy részét más karmosmajmokhoz hasonlóan apja bundájában csimpaszkodva tölti, anyja szinte csak szoptatni veszi át - közölte Veprik Róbert igazgató. 
A Liszt-majmocska - amely a leginkább veszélyeztetett főemlősök egyike - viszonylag jól szaporodik állatkertekben a fajmentő tenyészprogramnak (EEP) köszönhetően. A szegedi tenyészpár egy éve állt össze, a hím Németországból érkezett, a nőstény pedig a Tisza-parti város állatkertjében született.  A gondozók aggódva figyelték a pár első kicsinyének fejlődését, mert rendkívül érzékeny állatokról van szó, a nagyobb forgalmú napokon el is takarták kifutójukat. A kölyök már túl van a legkritikusabb időszakon, szépen fejlődik. 
A Szegedi Vadaspark Liszt-majmocskái arról is ismertek házon belül, hogy nagyon harciasak, és vehemensen védik egymást, amikor valamilyen oknál fogva - például állatorvosi vizsgálat miatt - be kell fogni egy-egy egyedet.
A Liszt-majmocskák helyzete élőhelyükön aggasztó, az észak-kolumbiai esőerdőkben a becslések szerint mindössze kétezer felnőtt egyed élhet. Az 1960-as és 1970-es években tízezrével fogták be őket orvosi kutatásokra és hobbiállattartási célból, jelenleg pedig az élőhelyének elvesztése veszélyezteti a faj fennmaradását.
A másodlagos erdőkben, erdőszéleken élő Liszt-majmocskák nappal aktívak, 2-13 tagból álló, nemek szerint elkülönülő rangsorú csoportokban élnek, több mint tízhektáros területen. Gyümölcsökkel, fanedvekkel, rügyekkel, virágokkal táplálkoznak, de nem vetik meg a rovarokat és az apróbb emlősöket sem. 350-450 gramm közötti tömegű testüket és hosszú farkukat barnás szőr borítja, hasuk, lábaik és fejszőrzetük fehér. Magyar és német nevüket is Liszt Ferencre emlékeztető "hajviseletükről" kapták. A faj nőstényei 140-150 napig vemhesek, és egyszerre általában egy-kettő, ritkán három, csupán 40 grammos utódnak adnak életet.
Jellegzetes viselkedésformájuk a heccelés. A kihívó fél rámered ellenfelére és elnyúló, dallamos hangsorozatot ad ki. Ezt addig műveli, míg a másik egyed hasonlóképpen válaszol. A majmocskák a sajátos duett közben felborzolják bundájukat. Ezután peckes járással megközelítik egymást, majd nyitott szájjal összeérintik ajkaikat. Addig maradnak így, míg a gyengébb állat már nem bírja tovább a feszültséget és távozik.